Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / F16 Τουρκία – Κογκρέσο: «Όχι» από Μενέντεζ και Πάπας
ΚΟΣΜΟΣ

F16 Τουρκία – Κογκρέσο: «Όχι» από Μενέντεζ και Πάπας

F16 Τουρκία - Κογκρέσο: Ο Μενέντεζ θα εμποδίσει την πώληση των αεροσκαφών

Την αντίθεσή στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία του συνεχίζει να εκφράζει ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ.  Σύμφωνα με το Politico, ο Μενέντεζ κατακρίνει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνεχίζει να «υπονομεύει το διεθνές δίκαιο και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ» ενώ παράλληλα υποστηρίζει την πώληση F-35 στην Ελλάδα.

Αντίθετος στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία είναι και ο δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάππας, – νέος συμπρόεδρος της ομάδας στο Κογκρέσο για τα ελληνικά θέματα – λέγοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να λάβει αμερικανικά όπλα,  για να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ. Όπως υπενθυμίζει, από τη στιγμή που εξέφρασε τις επιφυλάξεις του πριν από ένα χρόνο, η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά, αλλά αντιθέτως έχει κλιμακώσει την ρητορική και τις ενέργειες της.

«Θα αντιταχθώ σε οποιοδήποτε σχέδιο» δήλωσε ο Πάππας

«Αυτή η πώληση συνιστά παραβίαση των κυρώσεων του Νόμου CAATSA, δεν πρέπει να προχωρήσει και θα αντιταχθώ σε οποιοδήποτε σχέδιο που θα υποβληθεί ενώπιον του Κογκρέσου»» διαμηνύει ο κύριος Πάππας. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση ύψους 20 δισ. δολαρίων 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μαζί με μια ξεχωριστή πώληση νέας γενιάς μαχητικών F-35 στην Ελλάδα. Παράλληλα, το εξοπλιστικό πακέτο στην Τουρκία θα περιλαμβάνει επίσης πάνω από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες.

Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, και πλέον εκτιμάται ότι το επίσημο αίτημα για την έγκριση της αμυντικής σύμβασης θα σταλεί το επόμενο διάστημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλουτ Τσαβούσογλου, θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον στις 18 Ιανουαρίου για να πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν, όπου αναμένεται ότι θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το θέμα των F-16.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις