Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πύργος Γκρένφελ φωτιά: Με καρκίνο έχουν διαγνωστεί πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση
ΚΟΣΜΟΣ

Πύργος Γκρένφελ φωτιά: Με καρκίνο έχουν διαγνωστεί πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση

Πύργος Γκρένφελ φωτιά: Δέκα με 12 είναι οι πυροσβέστες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο

Αντιμέτωποι με μια τραγική πραγματικότητα βρίσκονται πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στον πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου το 2017, καθώς αρκετοί εξ αυτών (10 με 12) σε ηλικία που δεν ξεπερνά τα 40 έτη έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Τα στοιχεία έκθεσης που φέρει την υπογραφή της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και του Πανεπιστημίου του Central Lancashire προσθέτουν πως πρόκειται κυρίως για καρκίνους του πεπτικού συστήματος και λευχαιμία. Πυροσβέστες και επιζώντες από την καταστροφή ζήτησαν να κάνουν ιατρικές εξετάσεις, καθώς καταρτίζεται κατάλογος με τους διασώστες που συμμετείχαν στην μεγάλη επιχείρηση για την πυρκαγιά στο δυτικό Λονδίνο πριν από, περίπου, έξι χρόνια.

Εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις και νεφρική ανεπάρκεια είναι επίσης ασθένειες που έχουν καταγραφεί μεταξύ των πυροσβεστών – ενδεχομένως λόγω της σωματικής τους επιβάρυνσης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. «Περιμένουμε σύντομα να αποκαλυφθούν κάποια πραγματικά στοιχεία. Είναι σοκαριστικά όσα προκύπτουν», δήλωσε πηγή της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη Mirror. Ορισμένοι από τους 1.300 πυροσβέστες που πιστεύεται ότι παρέστησαν στο σημείο, φορούσαν τις μολυσμένες στολές τους για περισσότερες από 10 ώρες, ενώ άλλοι παρέμειναν σε ένα υπόγειο γεμάτο καπνό για έως και έξι ώρες. Οι πυροσβέστες ξέμειναν, επίσης, από αέρα και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως έχουν αναπνεύσει και καπνό.

Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στα συντρίμμια έδειξε ότι υπήρχαν αυξημένες συγκεντρώσεις χημικών ουσιών

Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στα συντρίμμια έδειξε ότι υπήρχαν αυξημένες συγκεντρώσεις χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο, καθώς και αποδεδειγμένα καρκινογόνες ουσίες σε απόσταση 200 μέτρων από τον πύργο, αναφέρει η Mirror. Οι δημοσιογράφοι εθεάθησαν επίσης έξω από τον πύργο τις ημέρες μετά την πυρκαγιά χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, με ορισμένους εμπειρογνώμονες να φοβούνται ότι οι τοξίνες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες για τους ανθρώπους στον απόηχο της πυρκαγιάς. Η τραγωδία του πύργου Γκρένφελ άφησε πίσω της 72 νεκρούς και προκάλεσε μια σειρά ερευνών για την αντίδραση και την ασφάλεια του κτιρίου. Το νεότερο θύμα ήταν μόλις έξι μηνών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις