Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέο ελληνικό drone: Ο Αρχύτας ήταν η αρχή!
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο ελληνικό drone: Ο Αρχύτας ήταν η αρχή!

Νέο ελληνικό drone: Ποιοι συμμετέχουν.

Στη χρηματοδότηση του σχεδιασμού και δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone), προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, αξιοποιώντας τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας» για την έρευνα, ανάπτυξη και βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τέσσερα Πανεπιστήμια της χώρας- το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών- προχωρούν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή του νέου αεροχήματος.

https://twitter.com/West_Dark_Side/status/1506718943297347599

Το μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί σε εκδήλωση στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, από τη διοίκηση της ΕΑΒ και τις πρυτανικές αρχές των τεσσάρων Πανεπιστημίων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών, ως κύριος μέτοχος της ΕΑΒ, επιθυμώντας να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας σε καινοτομικούς τομείς, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και της χώρας συνολικά, αποφάσισε να συνδράμει και να χρηματοδοτήσει ακόμα ένα σημαντικό πρόγραμμα, που «αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τους εμπλεκόμενους φορείς και, ευρύτερα, για την επιστημονική κοινότητα, την ελληνική οικονομία και συνολικά την πατρίδα μας».

Η υλοποίηση του προγράμματος Αρχύτας ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση των αρμοδίων, το τρίμηνο που πέρασε, έγιναν με επιτυχία δοκιμαστικές πτήσεις του υπό κλίμακα αεροχήματος, τόσο με τον συμβατικό τρόπο, όσο και με τον κάθετο τρόπο προσγείωσης-απογείωσης και έτσι βαίνει προς ολοκλήρωση ο τελικός, λεπτομερής σχεδιασμός του.  Έως τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν κατασκευαστεί τα καλούπια και έως το τέλος του 2023 το πρωτότυπο όχημα. Αμέσως μετά θα αρχίσουν οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις