Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Στρατηγική πρώτης κάλπης από τη ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγική πρώτης κάλπης από τη ΝΔ

Εκλογές 2023: Από το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης θα εξαρτηθεί εν πολλοίς τόσο η αυτοδυναμία, που επιζητεί διακαώς η ΝΔ, όσο και οι συσχετισμοί και οι ισορροπίες στην Βουλή

Όταν από το καλοκαίρι ακόμη είχε ξεκινήσει η συζήτηση για τις εκλογές, όλοι είχαν αντιληφθεί ότι με το σύστημα της απλής αναλογικής δεν θα είχαμε κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση και κάποιοι εκτιμούσαν ότι θα μπορούσε να «καεί» η πρώτη Κυριακή και όλο το βάρος να πέσει στις δεύτερες κάλπες. Ευτυχώς όμως στη ΝΔ κατάλαβαν πολύ γρήγορα ότι η σημασία της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης είναι μεγάλη, αφού από το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης θα εξαρτηθεί εν πολλοίς τόσο η αυτοδυναμία, που επιζητεί διακαώς η ΝΔ, όσο και οι συσχετισμοί και οι ισορροπίες στην Βουλή. Για αυτό λοιπόν στην ΝΔ η στρατηγική που θα αναπτυχθεί τις επόμενες εβδομάδες έχει συγκεκριμένη στόχευση, που δεν είναι άλλη από την συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού στις πρώτες εκλογές.

Η στρατηγική αυτή ξεδιπλώνεται μέσω συγκεκριμένων διλημμάτων που θέτουν στον ελληνικό λαό τα «γαλάζια στελέχη», αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Η επιλογή είναι δική σας» και «προσοχή στο τι και ποιόν ψηφίζουμε» είναι μερικές από τις φράσεις που θα ακούμε όλο και συχνότερα από την γαλάζια παράταξη. Από την ΝΔ ζητούν ευθέως από τους ψηφοφόρους να επιλέξουν μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά κυρίως μεταξύ μιας σταθερής και αυτοδύναμης κυβέρνησης και μιας ενδεχόμενης «τερατογένεσης», όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η μορφή της «τερατογένεσης»

Δηλαδή το δίλημμα είναι μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και μιας κυβέρνησης που θα απαρτίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25. Και μάλιστα η εκτίμηση είναι ότι ακόμη και αν βγαίνουν οι αριθμοί για ένα τέτοιο σχήμα, δεν θα βρεθεί κοινό σημείο επαφής ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αλλά προχωρώντας και ένα βήμα παραπάνω, ακόμη και αν σχηματίζονταν μια τέτοια κυβέρνηση, στη ΝΔ την χαρακτηρίζουν ως κυβέρνηση «ηττημένων», αφού θεωρούν ότι πρώτο κόμμα στις εκλογές θα είναι η ΝΔ. Στην στρατηγική που θα αναπτύξει η ΝΔ θα υπάρξει και η ενίσχυση του λεγόμενου αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που σύμφωνα με τους επιτελείς της Πειραιώς είναι ισχυρό, αφού δεν είναι λίγοι οι πολίτες που μπορεί να ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση της χώρας.

Οι πολωτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Αναπτύσσοντας την στρατηγική της με στόχο την ευρεία νίκη από την πρώτη κάλπη η ΝΔ θα επιδιώξει να καταδείξει την πόλωση, στην οποία οδηγεί την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και την προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αντιπολίτευση ακόμη και σε ζητήματα όπου η χώρα και το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε να είναι ενωμένο, όπως είναι οι αμυντικές και εξοπλιστικές δαπάνες, η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και η αύξηση του κατώτατου μισθού. «Στην προσπάθεια να εκμαιεύσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους η αξιωματική αντιπολίτευση θα επενδύσει στην ακραία πόλωση και την μικροπολιτική και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και ειλικρίνεια απέναντι στον ελληνικό λαό», έλεγε στην Alpha freepress κορυφαίο γαλάζιο στέλεχος.

Και γι’ αυτήν την αντιμετώπιση η ΝΔ έχει επιλέξει την σύγκριση σε επίπεδο κυβερνησιμότητας: δηλαδή σύγκριση των πεπραγμένων της ΝΔ τα τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας και σε ό,τι έγινε την περίοδο που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια τέτοια σύγκριση εκτιμούν στην ΝΔ ότι η παρούσα κυβέρνηση υπερτερεί κατά κράτος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αφού στα μεγέθη της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας, των ελληνοτουρκικών, αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από το παρελθόν. Με την ημερομηνία των εκλογών να είναι ακόμη ανοιχτή, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η στρατηγική αυτή θα αποδώσει άμεσα καρπούς, που δεν είναι άλλοι από ένα μεγάλο ποσοστό στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, που θα επιτρέψει στην ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις