Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Νίκος Παππας ΣΥΡΙΖΑ – μπάσκετ: Πάει για δήμαρχος τελικά;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Παππας ΣΥΡΙΖΑ – μπάσκετ: Πάει για δήμαρχος τελικά;

Νίκος Παππας ΣΥΡΙΖΑ - μπάσκετ: Η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα και η δική του επιθυμία

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε χθες το αποκλειστικό ρεπορτάζ του aftodioikisi.gr, σχετικά με την “κάθοδο” του διεθνούς μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά στις εκλογές για τον Δήμο Αθηναίων, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που ισχύει είναι ότι πράγματι έχουν γίνει συγκεκριμένες συζητήσεις ανάμεσα σε Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Παππά ο οποίος δείχνει πολύ θερμός σε μια τέτοια προοπτική. Ο ίδιος, μάλιστα, φαίνεται να επιθυμούσε η υποψηφιότητα του να έχει ευρύτερη -πέραν της Κουμουνδούρου- στήριξη κάτι που όμως δεν δείχνει να καρποφορεί.

Με αυτό το δεδομένο και παρά το γεγονός ότι πράγματι οι συζητήσεις του μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά προχωρημένες, δεν είναι βέβαιο ότι ο Νίκος Παππάς έχει αποφασίσει να κάνει το μεγάλο βήμα και να μπει στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν τελικά αποφασίσει να κατέλθει υποψήφιος θα το ανακοινώσει ο ίδιος καθώς επιθυμεί η υποψηφιότητά του να μην έχει αμιγώς κομματικά χαρακτηριστικά. Το σκηνικό πάντως θα ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες μέρες.

Εκλογές 2023: Οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι

Ο Απρίλιος θεωρείται φαβορί ως ο μήνας των εκλογών. Αν οι εκλογές γίνουν στις 9 Απριλίου, τότε οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν στις 21 ή στις 28 Μαΐου πριν δηλαδή τις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ το ίδιο αναμένεται περίπου να συμβεί αν επιλεγεί η 2α Απριλίου. Αξιοσημείωτη είναι και η σημειολογία. Κυριακή των Βαΐων (8 Απριλίου 1990) είχαν γίνει εκλογές με νικητή τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ενώ είχαν προηγηθεί 3 εκλογικές αναμετρήσεις 8 μήνες. Αν επιλεγεί ημερομηνία μετά το Πάσχα και οι εκλογές γίνουν στις 23 Απριλίου τότε δύσκολα θα έχουμε δεύτερες κάλπες μέσα στον Μάιο. Όποια κι αν είναι η ημερομηνία που θα «κλειδώσει» από τον πρωθυπουργό, στόχος παραμένει το διάστημα ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις να μην ξεπεράσει τις 60 ημέρες.

Στο Μαξίμου εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι θα χρειαστεί σίγουρα δεύτερη κάλπη, καθώς η απλή αναλογική δεν θα βγάλει κυβέρνηση. Έτσι, με βάση αυτό το σκεπτικό, αν οι εκλογές γίνουν Απρίλιο, τότε θα πρέπει η προκήρυξή τους να γίνει Μάρτιο.

Αυτό όμως που δεν παύουν να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία είναι η κρισιμότητα της πρώτης κάλπης, καθώς θα αποτελέσει τον «οδηγό» για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις δεύτερες εκλογές. Με απλά λόγια θα φανεί η δυναμική από την πρώτη κάλπη και στις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με το νέο νόμο που ψηφίστηκε το 2020, το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση θα χρειαστεί ένα ποσοστό πάνω από το 37% για να επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Μεγάλο ρόλο θα παίξουν βεβαίως και τα ποσοστά που θα πάρουν τα λεγόμενα μικρά κόμματα και ποια από αυτά θα μπουν στην νέα Βουλή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις