Κατάπαυση πυρός Ουκρανία – Ρωσία: Στα λόγια η εκεχειρία

ΚΟΣΜΟΣ

Κατάπαυση πυρός Ουκρανία – Ρωσία: Στα λόγια η εκεχειρία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κατάπαυση πυρός Ουκρανία - Ρωσία: Σειρήνες αεροπορικής επίθεσης ήχησαν στην Ουκρανία

06.01.2023 | 15:30

Η Ρωσία επιμένει ότι τηρεί την κατάπαυση πυρός που κήρυξε, αλλά συναγερμός αεροπορικής επιδρομής έχει σημάνει στην Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τηρούν την κατάπαυση του πυρός των 36 ωρών που διατάχθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, ενώ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι βομβαρδίζει στρατιωτικές θέσεις των Ρώσων. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass αναφέρει ότι αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί από τη Μόσχα στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR) έγραψαν στο Telegram ότι «έξι βλήματα διαμετρήματος 155 χιλιοστών εκτοξεύτηκαν από πυροβόλα 155 χιλιοστών τού ΝΑΤΟ».

Η κατάπαυση του πυρός άρχισε το μεσημέρι «κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής επαφής» στη σύγκρουση, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Ρωσίας Channel 1. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τη μεριά του κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ανακοίνωσε μια προσωρινή εκεχειρία «για να συνεχίσει τον πόλεμο με νέο σθένος».

Ήχησαν οι σειρήνες στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Guardian, συναγερμός αεροπορικής επιδρομής έχει εκδοθεί σε περιοχές της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχους. Οι σειρήνες ήχησαν λίγες ώρες αφότου η Ρωσία κήρυξε προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της μετωπικής γραμμής στην Ουκρανία για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, αναφέρει το βρετανικό μέσο. Ο Γιούαν Μακντόναλντ, της «New Voice of Ukraine», γράφει ότι ο συναγερμός προκλήθηκε από την απογείωση στη Λευκορωσία ενός μαχητικού αεροσκάφους MiG-31K. Δεν κατέστη δυνατό να επαληθευθεί ο ισχυρισμός αυτός.

Και το CNN μετέδωσε ότι έχει παρατηρήσει εισερχόμενα και εξερχόμενα πυρά πυροβολικού γύρω από την πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας από την έναρξη της μονομερούς ρωσικής εκεχειρίας. Αλλού, οι σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο ηχούν, σύμφωνα με τις ομάδες του CNN στη χώρα.

Ρωσικές επιθέσεις ακριβώς πριν από την έναρξη της εκεχειρίας

Nωρίτερα όμως, λίγες μόνον ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η μονομερής προσωρινή κατάπαυση του πυρός που κήρυξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να εξαπολύουν νέα πλήγματα κατά ουκρανικών πόλεων. Ρωσικές οβίδες έπληξαν το πρωί της Παρασκευής την πόλη Κραματόρσκ στην ανατολική περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας.

Τα ρωσικά στρατεύματα «χτύπησαν την πόλη με ρουκέτες δύο φορές», έγραψε ο Τιμοσένκο σε ενημέρωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα κτίριο κατοικιών είχε χτυπηθεί, αλλά δεν υπήρχαν θύματα, πρόσθεσε. Ο δήμαρχος του Κραματόρσκ, Ολεξάντρ Χοντσαρένκο, είπε ότι η πόλη «δέχεται πυρά» και κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν σε καταφύγια. Περίπου 14 σπίτια υπέστησαν ζημιές μετά το χτύπημα ρουκετών σε κτίριο κατοικιών, είπε.

Exit mobile version