Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Βασιλόπιτα θερμίδες: Πόσο παχαίνει το γλυκό της αλλαγής;
PLUS

Βασιλόπιτα θερμίδες: Πόσο παχαίνει το γλυκό της αλλαγής;

Βασιλόπιτα θερμίδες: Πόσες θερμίδες περιέχει και ποια να προτιμήσετε

Η βασιλόπιτα είναι το κατ’ εξοχήν κέρασμα για μια γλυκιά αλλαγή του χρόνου. Παρασκευάζεται από αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, αλλά αναλόγως με τη συνταγή και την περιοχή μπορεί να περιέχει επίσης ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά και να έχει τη μορφή κέικ ή τσουρεκιού. Πόσο υγιεινή είναι, όμως, και ποια είναι η καλύτερη επιλογή; «Η βασιλόπιτα κατά κανόνα είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά και δεν αποτελεί καλή επιλογή, ιδίως για τα άτομα με προβλήματα υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης», αναφέρει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας. «Πόσο μάλλον που συνήθως την τρώμε μετά από αρκετές ημέρες συστηματικής κατανάλωσης άλλων παραδοσιακών γλυκισμάτων, όπως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα».

Γεγονός παραμένει, όμως, πως «η βασιλόπιτα τσουρέκι είναι κατά κάποιον τρόπο λιγότερο επιβαρυντική», συνεχίζει. «Όχι τόσο από πλευράς θερμίδων, αλλά επειδή συνήθως περιέχει λιγότερο αλάτι και κάπως περισσότερα αντιοξειδωτικά (από το μαχλέπι, τη μαστίχα, το πορτοκάλι, τα αμύγδαλα). Συνήθως έχει επίσης μικρότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθώς και σε ζάχαρη». Η ακριβής διατροφική αξία της, πάντως, εξαρτάται από τη συνταγή στην οποία βασίζεται. Όσο περισσότερη ζάχαρη, βούτυρο, ξηρούς καρπούς περιέχει η βασιλόπιτα, τόσο περισσότερο το θερμιδικό φορτίο της. Και αυτό, διότι κάθε γραμμάριο υδατάνθρακα (αλεύρι, ξηροί καρποί) παρέχει 4 θερμίδες. Κάθε γραμμάριο λίπους (βούτυρο, μαργαρίνη) παρέχει 9 θερμίδες. Και κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης (γάλα, βούτυρο, ξηροί καρποί) παρέχει άλλες 4 θερμίδες.

Η βασιλόπιτα τύπου κέικ:

Πόσο νόστιμη! Και πόσο βούτυρο και πόσα αυγά έχει όμως. Γευστικά τέλεια επιλογή, διατροφικά όμως μιλάμε για ένα γλυκό πλούσιο σε θερμίδες, με πολλά λιπαρά.

1 κομμάτι (100 γρ.) έχει:

Θερμίδες 350

Λιπαρά 20 γρ.

Η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι:

Νόστιμη και αυτή, οι διατροφολόγοι τη θεωρούν θεωρείται καλύτερη επιλογή από την τύπου κέικ γιατί φτιάχνεται με το μισό βούτυρο.

Αυτό σημαίνει ότι έχει ¬λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες. Αν είναι δε και πολίτικη με το μαχλέπι της, τη μαστίχα της και το γλυκάνισό της, ε τότε υπάρχει και μπόνους: έχει και αντιοξειδωτική δράση.

1 κομμάτι (80 γρ.) έχει:

Θερμίδες 255

Λιπαρά 7,5 γρ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις