Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα παιδιού – αίτηση: Πότε εκπνέει η προθεσμία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα παιδιού – αίτηση: Πότε εκπνέει η προθεσμία

Επίδομα παιδιού - αίτηση: Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη για όσους δεν έχουν υποβάλει αίτηση Α21 για το έτος 2022

Ανοιχτή μέχρι την Κυριακή 15 Ιανουαρίου θα παραμείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα επίδομα παιδιού – Α21, και μέχρι τότε οι πολίτες που πληρούν τα κριτήρια, μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους για το έτος 2022.

Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), σε ανακοίνωσή του, η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη για τους δικαιούχους του επιδόματος που ακόμη δεν έχουν υποβάλει αίτηση Α21 για το έτος 2022 και για όσους πολίτες ξεκίνησαν τη δημιουργία αίτησης Α21, αλλά δεν οριστικοποίησαν την υποβολή της.

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου 2023 και το επίδομα θα είναι προσαυξημένο κατά μιάμιση μηνιαία δόση, δηλαδή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία για όσους είχαν υποβάλει την αίτησή τους καταβλήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων έως τις 15/1/2023, στις 23:59.

Επίδομα θέρμανσης

Παράταση για όσους πολίτες δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα θέρμανσης έδωσε η κυβέρνηση, κάνοντας γνωστό πως η νέα προθεσμία θα είναι μέχρι και τις 13 Ιανουαρίου του νέου έτους. Τις πρώτες πληρωμές έχουν αρχίσει να βλέπουν στους λογαριασμούς τους οι πρώτοι δικαιούχοι, ενώ σύμφωνα με απόφαση η παράταση ελήφθη λόγω της ανάγκης χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Πόσα χρήματα θα πάρετε

Σύμφωνα με το ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης προβλέπονται δύο βασικές αλλαγές, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, το ελάχιστο ύψος επιδόματος ορίζεται στα 100 ευρώ και το μέγιστο στα 800 ευρώ, με προσαύξηση για τους πολίτες που ζουν στις ορεινές περιοχές, οι οποίοι ενδέχεται να λάβουν επίδομα έως και 1.000 ευρώ. Περιοχές με πολύ κρύο θεωρούνται οικισμοί των οποίων ο συντελεστής επιδότησης, είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1).

Στις περιοχές αυτές ανήκουν πολλές περιοχές όπως Φλώρινα, Κοζάνη, Καρπενήσι κ.α. Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Κερδισμένοι είναι οι καινούργιοι δικαιούχοι που επέλεξαν για πρώτη φορά φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το επίδομα θα ανέρχεται έως και τα 1.600 ευρώ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις