Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ισραήλ ομοφυλόφιλοι: Σάλος με πολιτικό που καλεί γιατρούς να αρνούνται θεραπείες σε σε ΛΟΑΤΚΙ+ ασθενείς
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισραήλ ομοφυλόφιλοι: Σάλος με πολιτικό που καλεί γιατρούς να αρνούνται θεραπείες σε σε ΛΟΑΤΚΙ+ ασθενείς

Ισραήλ ομοφυλόφιλοι: Τα σχόλια της Ορίτ Στρουκ από το θρησκευτικό «Σιωνιστικό Κόμμα»

Μια πρόταση ενός από τους νέους υπουργούς του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στους Ισραηλινούς γιατρούς να αρνούνται θεραπείες  για θρησκευτικούς λόγους έχει εντείνει τους φόβους ότι η νέα κυβέρνηση αποτελεί άνευ προηγουμένου απειλή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Isaac Herzog, καταδίκασε την αυξανόμενη ρητορική κατά της ΛΟΑΤΚΙ+, λέγοντας: «Οι ρατσιστικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας με ανησυχούν σε πολύ μεγάλο βαθμό». Ο πρόεδρος, του οποίου η θέση είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργική, αλλά κατέχει ένα βαθμό εξουσίας, πρόσθεσε ότι μια τέτοια ρητορική υπονόμευσε τις ισραηλινές «δημοκρατικές και ηθικές αξίες».

Ο Νετανιάχου αρνείται ότι η νέα κυβέρνησή του θα αποτελέσει απειλή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, αλλά οι επικριτές λένε ότι είναι πολύ αδύναμος για να ελέγξει τους υπερεθνικιστές εταίρους του στο συνασπισμό που πιέζουν το Ισραήλ να υιοθετεί όλο και περισσότερο αυτό που θεωρούν ως «θρησκευτική κληρονομιά». Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη την Κυριακή,  η νέα υπουργός εθνικών αποστολών, Orit Strook, του κόμματος Religious Zionist, έκανε ευρέως κατανοητό ότι υπονοούσε ότι οι Ισραηλινοί γιατροί θα μπορούσαν να αρνηθούν τη θεραπεία σε LGBTQ ασθενείς. Η Strook διευκρίνισε ότι ένας γιατρός θα μπορούσε να αρνηθεί τη φροντίδα σε έναν ασθενή εάν κάτι τέτοιο παραβιάζει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις «εφόσον υπάρχουν αρκετοί άλλοι γιατροί που μπορούν να προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία».

Μετά από έντονη κριτική για τα σχόλιά της, η Strook αργότερα ανέφερε στο Twitter ότι αναφερόταν σε ιατρικές διαδικασίες που θα ήταν θρησκευτικά απαράδεκτες, όχι σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Δεν διευκρίνισε ποιες διαδικασίες θα μπορούσαν να είναι, αλλά τόνισε ότι ήταν αδιανόητο να αναγκαστεί ένας Εβραίος γιατρός να παραβιάσει τον εβραϊκό νόμο σε ένα εβραϊκό κράτος «που ιδρύθηκε μετά από 2000 χρόνια εξορίας λόγω Εβραίων που θυσίασαν τη ζωή τους», σύμφωνα με τον Guardian.

green trees
Επικίνδυνο νομοσχέδιο

Ο Ofer Newman, ο διευθύνων σύμβουλος της Igy (Israel Gay Youth), χαρακτήρισε τις δηλώσεις και το νομοσχέδιο «επικίνδυνο». Προέβλεψε περισσότερη βία και κακοποίηση κατά της κοινότητάς του. «Βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση στην οποία οι πολιτικοί που θέλουν να σπρώξουν τους ανθρώπους πίσω »στην ντουλάπα» έχουν υπουργική εξουσία». Ο Alon Shachar, εκτελεστικός διευθυντής του Jerusalem Open House for Pride and Tolerance, δήλωσε: «Οι αλλαγές που επιδιώκει η νέα κυβέρνηση ενδέχεται να μας φέρουν σε μια κατάσταση στην οποία τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα επιστρέφουν σε μια ζωή γεμάτη φόβο, βία και ρατσισμό». «Εάν αυτές οι ιδέες υλοποιηθούν και γίνουν πραγματικότητα στην πράξη, θα επηρεάσουν όχι μόνο την ομοφυλοφιλική κοινότητα αλλά και όλη την ισραηλινή κοινωνία».

woman in pink shirt and blue denim jeans lying on blue and yellow hammock
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις