Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Φούσκωμα στο στομάχι – τι να κάνω: 4 τρόποι για να το νικήσετε
PLUS

Φούσκωμα στο στομάχι – τι να κάνω: 4 τρόποι για να το νικήσετε

Φούσκωμα στο στομάχι - τι να κάνω: Έρευνα στη Βρετανία το φούσκωμα από τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είναι το χειρότερο που αφήνουν πίσω τους τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα πέραν όλων των άλλων σημαίνουν και μεγάλα οικογενειακά τραπέζια, συνήθως υπερβολικό φαγητό και ποτό και ένα ατελείωτο φούσκωμα που ταλαιπωρεί για μέρες. Μάλιστα σε έρευνα στη Βρετανία το φούσκωμα από τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είναι το χειρότερο που αφήνουν πίσω τους τα Χριστούγεννα, ξεπερνώντας ακόμη και τους συνήθεις οικογενειακούς καβγάδες!

Και είναι λογικό, καθώς τα Χριστούγεννα μπορούν πραγματικά να επιδεινώσουν τα πεπτικά προβλήματα, καθώς υπάρχει υπερκατανάλωση. Συχνά στα εορταστικά τραπέζια καταναλώνονται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη – από τυριά μέχρι κρεατικά – που οδηγούν σε φούσκωμα. Σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ, το πρόβλημα με το φούσκωμα επιδεινώνεται.

Τρόποι για να νικήσετε το φούσκωμα

Μιλώντας στην εφημερίδα The Sun, ο γενικός γιατρός του NHS Dr Ross Perry της Cosmedics δήλωσε ότι τα Χριστούγεννα δημιουργούν μια «τέλεια καταιγίδα» στο πεπτικό και επιδεινώνουν το πρόβλημα με το φούσκωμα.

«Η συνηθέστερη αιτία του φουσκώματος είναι παράγοντες όπως η υπερβολική κατανάλωση φαγητού, η κατανάλωση λιπαρών τροφών, τροφών που παράγουν αέρια, το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά και μια ακανόνιστη διατροφή που δεν θα είχατε κανονικά και που μπορεί να αποτελέσει σοκ για το σύστημα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή δυσκοιλιότητα και συσσώρευση αερίων στο πεπτικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που μοιάζει με αυτή του ευερέθιστου εντέρου».

Η διατροφολόγος της Lifesum Signe Svanfeldt δήλωσε ότι το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα μπορεί συχνά να σας κάνουν να αισθάνεστε την κοιλιά σας πρησμένη και μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή ακόμη και πόνο. Η Sun απευθύνθηκε στους ειδικούς και εκείνοι δίνουν τις συμβουλές τους για το πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το φούσκωμα.

Πίνουμε νερό

Η κατανάλωση έξι με οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα που έτσι και αλλιώς συστήνεται, θα βοηθήσει και στο να εξαλείψετε το φούσκωμα. «Το να πίνετε σκέτο νερό θα βοηθήσει το στομάχι σας να χωνέψει ευκολότερα το φαγητό και θα το ηρεμήσει. Προτιμήστε το μη ανθρακούχο νερό, καθώς το ανθρακούχο νερό μπορεί να διαταράξει περαιτέρω το στομάχι και να προκαλέσει φούσκωμα».

Περπατάμε

Είναι λογικό τα Χριστούγεννα να θέλουμε να περνάμε χρόνο στο σπίτι και να… λιώνουμε στους καναπέδες, ωστόσο, ένας γρήγορος περίπατος μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετικός – κάνοντάς μας να αισθανόμαστε λιγότερο δυσκοίλιοι και λιγότερο πρησμένοι. «Η κίνηση στο σώμα σας θα βοηθήσει την πέψη και θα ηρεμήσει το στομάχι σας. Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι γενικά ευεργετική για την ενίσχυση της πέψης».

Μασάζ στο στομάχι

Η ειδικός συστήνει ακόμη ένα ελαφρύ μασάζ στο στομάχι από τα αριστερά προς τα δεξιά για να διευκολύνετε την πέψη.

Τρώμε λαχανικά

Ο Dr Perry είπε ότι ένας άλλος τρόπος για να νικήσετε το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα είναι να προσπαθήσετε να ισορροπήσετε τη διατροφή σας με περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Φυσικά όταν μιλάμε για ακραίες καταστάσεις με πόνους, εμετούς πυρετό ή αιμορραγία επισκεπτόμαστε αμέσως τον γιατρό, με τον Dr. Perry να προσθέτει: «Οποιοδήποτε είδος παρατεταμένων ή συνεχιζόμενων συμπτωμάτων που μοιάζουν με ευερέθιστο έντερο, ή που συμβαίνουν πιο συχνά εκτός της εορταστικής περιόδου, θα άξιζε επίσης να το ελέγξετε με έναν γιατρό.

Αλλά αν πρόκειται απλώς για φούσκωμα λόγω κραιπάλης, τότε οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ποια είναι η αιτία και είναι καιρός να μετριάσουν τη διατροφή και να επιστρέψουν σε ένα πιο λογικό διατροφικό πλάνο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις