Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καιρός – Αρναούτογλου: «Ανοιξιάτικο» σκηνικό τον Ιανουάριο του 2023
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός – Αρναούτογλου: «Ανοιξιάτικο» σκηνικό τον Ιανουάριο του 2023

Καιρός - Αρναούτογλου: Πότε θα αλλάξει «δραστικά» το σκηνικό

Το ανοιξιάτικο σκηνικό του καιρού που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχιστεί και τον Ιανουάριο σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου. Ο έμπειρος μετεωρολόγος παρουσίασε μέσω της σελίδας του στο Facebook στοιχεία από παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα για τον καιρό του επόμενου μήνα. Σχεδόν όλα δείχνουν πως οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα έχουν συνέχεια. Μάλιστα, ο Σάκης Αρναούτογλου σημείωσε πως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και την πρώτη ημέρα του 2023, η κεντρική και νότια Ευρώπη μπορεί να δουν θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τοπικά και τους 20 βαθμούς.

Ακόμη, ο μετεωρολόγος τόνισε πως η πολλή θερμή έναρξη του έτους είναι ίσως πρωτοφανής στα μετεωρολογικά ιστορικά, καθώς δεν θα έχουν σημειωθεί τόσο υψηλές θερμοκρασίες και μάλιστα σε ένα τόσο μεγάλο γεωγραφικό εύρος. Όσο για την Ελλάδα, ο καιρός δεν φαίνεται να αλλάζει ιδιαίτερα και θα παραμείνει «μαλακός» όπως ήταν στα «Πασχούγεννα», όπως χαρακτήρισαν οι μετεωρολόγοι τα φετινά Χριστούγεννα. Ωστόσο, από τις 4 με 5 Ιανουαρίου φαίνεται μία κατεβασιά κρύου αέρα προς την περιοχή των Βαλκανίων, που θα επαναφέρει τον υδράργυρο σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, αλλά όχι κάτι το δραματικό.

Τι δείχνουν παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα για τον καιρό του Ιανουαρίου

Επίσης, ο Σάκης Αρναούτογλου δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook χάρτες με 13 προγνωστικά μοντέλα για τον καιρό του Ιανουαρίου στην Ευρώπη. Όπως σημείωσε, μόνο το ρωσικό δείχνει για την Ευρώπη θερμοκρασίες κάτω από τον μέσο όρο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 12 που φαίνεται να προβλέπουν πως ο υδράργυρος θα βρίσκεται έως και 3,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Και ενώ στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη ζούμε μια παρατεταμένη… χειμωνιάτικη άνοιξη, στη βόρεια Αμερική και ειδικά στις βόρειες και ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ ο χειμώνας είναι πολύ «άγριος». Ενδεικτικό είναι η ότι η «ιστορική καταιγίδα» έχει στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, με διακοπές ρεύματος και τροφοδοσίας.

Πάντως, το σκηνικό αναμένεται να αλλάξει δραστικά όσο οδεύουμε προς το τέλος του έτους και ειδικά με την έναρξη του νέου. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ και τους χάρτες του ECMWF που δημοσιοποίησε στο Facebook, αυτήν τη φορά Ευρώπη και βόρεια Αμερική θα έχουν κοινή πορεία, καθώς θα βιώσουν θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τους μέσους όρους της περιόδου τις επόμενες 10-15 ημέρες. Για τη βόρεια Αμερική θα πρόκειται -όπως είναι λογικό- για ένα ακόμα θερμοκρασιακό σοκ, αλλά με ανοιξιάτικα αυτή τη φορά χαρακτηριστικά.

Έρχεται η «θερμότερη» Πρωτοχρονιά

Για την πιο θερμή Πρωτοχρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ έκανε λόγο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του στο Facebook. Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, αν επαληθευτούν τα προγνωστικά του καιρού, θα πρόκειται για τη θερμότερη Πρωτοχρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ σε όλη την Ευρώπη: «Η φετινή Πρωτοχρονιά θα πρόκειται ίσως για τη θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της Ευρώπης!». Συνεχίζει, λέγοντας, πως η «νέα θερμή εισβολή, η οποία και θα αποτελειώσει σταδιακά την όποια εναπομείνασα χιονοκάλυψη ακόμα και κοντά στα 2000 μέτρα στα περισσότερα χιονοδρομικά της». Τέλος, αναφέρει πως το κρύο ενδεχομένως να έρθει «μετά τις 11-13 του Γενάρη».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις