Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Το φέρετρο του Εμπαπέ, το μωρό και άλλες ρατσιστικές ιστορίες
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το φέρετρο του Εμπαπέ, το μωρό και άλλες ρατσιστικές ιστορίες

Εμπαπέ: Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ ζητεί από την FIFA να παρέμβει για τις ρατσιστικές «επιθέσεις» τον Γάλλο παίκτη.

Ο χλευασμός του Γάλλου επιθετικού Κιλιάν Εμπαπέ από ορισμένους οπαδούς της Αργεντινής, αλλά και από τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, κατά τους εορτασμούς στο Μπουένος Άιρες στην επιστροφή των νικητών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα πρέπει να διερευνηθεί από τη FIFA, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής της αποστολής της «αλμπισελέστε» στο Μπουένος Άιρες, φίλαθλοι είχαν ένα αυτοσχέδιο καπάκι από φέρετρο στολισμένο με έναν σταυρό και την εικόνα του Μπαπέ. Επίσης, ο τερματοφύλακας της Αργεντινής Εμιλιάνο Μαρτίνες κρατούσε στην αγκαλιά του ένα μωρό με το πρόσωπο του Mπαπέ, κατά τη διάρκεια παρέλασης με ανοιχτό λεωφορείο στην πρωτεύουσα της χώρας. Οι εικόνες και των δύο έγιναν viral στα Social Media.

Εν τω μεταξύ, η γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και μια φιλανθρωπική οργάνωση κατά του ρατσισμού θα κινηθούν νομικά κατά ατόμων που έκαναν ρατσιστικές προσβολές στον Εμπαπέ και τους συμπαίκτες του μέσω των Social Media μετά την ήττα των «μπλε» στον τελικό του Μουντιάλ από την Αργεντινή με 4-2 στα πέναλτι (3-3 παράταση/2-2 κανονική διάρκεια).

Αναξιοπρεπείς σκηνές

Ερωτηθείς για την αντίδρασή του στις προσβολές από την Αργεντινή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, είπε στο «Sud Radio» ότι οι σκηνές ήταν «αναξιοπρεπείς» και αναρωτήθηκε εάν η FIFA πρέπει να εξετάσει τα γεγονότα. «Τι κάνει η FIFA; Ο αθλητισμός έχει να κάνει με το «fair play»» είπε. «Αυτό δείχνει σεβασμό για τους άλλους. Δείχνει σεβασμό γι’ αυτούς που έχασαν». Ο Εμπαπέ έκλεισε τα 24 χρόνια του την Τρίτη (20/12), ημέρα εθνικής αργίας στην Αργεντινή, όταν σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες για να αποθεώσουν τον αρχηγό της ομάδας, Λιονέλ Μέσι, και τους συμπαίκτες του. Αυτός και άλλοι παίκτες αφρικανικής καταγωγής, οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα της εθνικής Γαλλίας, έχουν δεχθεί χειμαρρώδεις ρατσιστικές επιθέσεις από μια μικρή μειονότητα οπαδών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η SOS Racisme, μια αντιρατσιστική οργάνωση, έχει συμπεριλάβει φωτογραφίες με περισσότερα από 100 σχόλια μίσους, προχωρώντας σε καταγγελία εναντίον εκείνων που βρίσκονται πίσω από τα σχόλια. Το ίδιο έκανε και η Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. «Είναι η έκφραση μιας ακροδεξιάς ιδεολογίας που λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να θεωρούνται Γάλλοι», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της SOS Racisme, Ερμάν Εμπονκέ. Πρόσθεσε ότι οι δύο παίκτες που αστόχησαν στα πέναλτι που εκτέλεσαν οι Κίνγκσλεϊ Κομάν και Ορελιέν Τσουαμενί δέχθηκαν τις περισσότερες ρατσιστικές επιθέσεις και πως ορισμένοι από τους παίκτες είχαν απενεργοποιήσει τα σχόλια στους λογαριασμούς τους στα Mέσα Kοινωνικής Δικτύωσης. Η μέγιστη ποινή για ρατσιστική κακοποίηση στο διαδίκτυο είναι ένα έτος φυλάκιση και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Η SOS Racisme είχε ήδη ζητήσει από τη FIFA να λάβει μέτρα κατά των οπαδών της Αργεντινής που τραγούδησαν ένα ρατσιστικό τραγούδι για τον Μπαπέ και την εθνική Γαλλίας πριν από την έναρξη του τουρνουά, ενώ αυτή τη στιγμή εξετάζει εικόνες που προέρχονται από την Αργεντινή, προκειμένου να εντοπίσει ενδεχόμενα «σημάδια» ρατσισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις