Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ζελένσκι – ΗΠΑ: Σήμερα η συνάντηση με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι – ΗΠΑ: Σήμερα η συνάντηση με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

Ζελένσκι - ΗΠΑ: Η επίσκεψη επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προτού απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Καρίν Ζαν-Πιερ με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Με την ευκαιρία του πρώτου ταξιδιού του κ. Ζελένσκι στο εξωτερικό από το ξέσπασμα του πολέμου, η κυρία Ζαν-Πιερ έκανε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναγγείλει τη χορήγηση νέας, «σημαντικής» βοήθειας στον ουκρανικό στρατό — που θα συμπεριλαμβάνει, σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο, τουλάχιστον μια συστοιχία του προηγμένου αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot. Η επίσκεψη επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, όπου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, «για όσο χρειαστεί», τόνισε η κυρία Ζαν-Πιερ.

Στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία

Σήμερα, Τετάρτη, οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν ότι θα στείλουν στρατιωτική βοήθεια 1,8 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, ένα μεγάλο πακέτο που θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά συστοιχία πυραύλων Patriot και κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας για μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η επίσκεψη έρχεται σε μια σημαντική στιγμή, καθώς ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες αντιστάσεις από τη Βουλή που ελέγχεται πλέον από τους Ρεπουμπλικανούς. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών βουλευτών Κέβιν Μακ Κάρθι μάλιστα είπε ότι οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα δώσουν «λευκή επιταγή» για την Ουκρανία.

Η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, η οποία επισκέφτηκε τον Ζελένσκι στο Κίεβο το προηγούμενο διάστημα, ενθάρρυνε τους νομοθέτες να είναι σε ετοιμότητα για τη συνεδρίαση της Τετάρτης. «Ολοκληρώνουμε μια πολύ ειδική σύνοδο του 117ου Κογκρέσου με νομοθέτηση που σηματοδοτεί πρόοδο για τον αμερικανικό λαό και υποστήριξη για τη Δημοκρατία μας» έγραψε την Τρίτη η Πελόζι σε επιστολή προς τους συναδέλφους της. «Παρακαλούμε να είστε παρόντες για μια συνεδρίαση με τη Δημοκρατία στο επίκεντρο το βράδυ της Τετάρτης».

Ο Ζελένσκι παέι στις ΗΠΑ και ο Πούτιν κάνει σημαντικές ανακοινώσεις

Την ίδια στιγμή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται σήμερα να μιλήσει σε τηλεδιάσκεψη ενώπιον 15.000 αξιωματικών του Στρατού, ενώ οι διαρροές κάνουν λόγο για «σημαντική ανακοίνωση» εκ μέρους του Ρώσου προέδρου. Η σημερινή «σημαντική ανακοίνωση» έρχεται μία ημέρα μετά τον χαρακτηρισμό της κατάστασης στις περιοχές της Ουκρανίας ως «εξαιρετικά δύσκολης», σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τα στελέχη ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, 300 ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις