Παράνομη υλοτομία: Συνελήφθησαν δύο άντρες στη Θεσσαλονίκη

ΕΛΛΑΔΑ

Παράνομη υλοτομία: Συνελήφθησαν δύο άντρες στη Θεσσαλονίκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Παράνομη υλοτομία: Γιατί έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις το φαινόμενο

20.12.2022 | 19:56

Δραματικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας για την κλοπή και πώληση στη «μαύρη αγορά» καυσόξυλων.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι ελλείψεις σε ξύλα και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, έχουν ανοίξει τη όρεξη λαθροϋλοτόμων, που… ξεριζώνουν ολόκληρες δασικές περιοχές, για να τα πουλήσουν και να θησαυρίσουν. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προχώρησαν στη σύλληψη δύο ατόμων, που δραστηριοποιούνταν σε παράνομη υλοτόμηση εντός δημόσιας δασικής έκτασης. Πρόκειται για ημεδαπούς άντρες, ηλικίας 59 και 42 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράνομη υλοτομία κακουργηματικής μορφής. Συγκεκριμένα, μέρα-μεσημέρι, οι προαναφερόμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, εντοπίσθηκαν σε δημόσια δασική ορεινή περιοχή του Δήμου Βόλβης, να επιβαίνουν σε Ι.Χ. Φορτηγό.

Από το καλοκαίρι

Οι κινήσεις τους κρίθηκαν ύποπτες και οι αστυνομικοί, που ερευνούσαν στην ευρύτερη περιοχή περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας, ακινητοποίησαν το όχημα. Στην έρευνα, που ακολούθησε, αμέσως μετά, στο όχημα, βρέθηκαν ένα αλυσοπρίονο βενζίνης, μία ανταλλακτική αλυσίδα κι ένα μπιτόνι με βενζίνη, ευρήματα που παρέπεμπαν ακριβώς σε τί είχαν χρησιμοποιήσει και που είχαν χρησιμοποιηθεί. «Όπως προέκυψε από την έρευνα»,  συνεχίζει η Αστυνομία «τόσο νωρίτερα την ίδια ημέρα, όσο και από τους θερινούς μήνες του τρέχοντος έτους, είχαν προβεί σε παράνομη υλοτόμηση, μεταφέροντας πολλούς τόνους ξυλείας σε δικούς τους χώρους (μάντρα, οικίες), ενώ σε μία περίπτωση μετέφεραν σε αύλειο χώρο ιδιώτη μέρος της ξυλείας έναντι χρηματικού αντιτίμου». Από την αυτοψία, που διενήργησε το Δασαρχείο Σταυρού, διαπιστώθηκε η παράνομη υλοτομία δέντρων δρυός, ενώ εκτιμάται ότι η προκληθείσα ζημιά στο δημόσιο υπερβαίνει τις 33.600 ευρώ, κάτι βέβαια που είναι το λιγότερο καθώς η ζημιά στις δασικές εκτάσεις είναι ανυπολόγιστη.

Δραματικές διαστάσεις

Είναι γνωστό από τους προηγούμενους μήνες ότι η παράνομη, ανεξέλεγκτη υλοτομία, παίρνει δραματικές διαστάσεις καθώς επιτήδειοι μπαίνουν στα δάση και τα αποψιλώνουν κόβοντας τα δέντρα από τη ρίζα, όπως φαίνεται και στις δημοσιευόμενες φωτογραφίες. Το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας δεν είναι νέο καθώς έχει αρχίσει εδώ και κάποια χρόνια. Ωστόσο, αυτή την περίοδο με τις ειδικές συνθήκες παίρνει διατάσεις γιατί οι ελλείψεις σε ξύλα είναι γεγονός και υπάρχουν καθώς οι κύριες χώρες από τις οποίες εισάγουμε ξύλα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία και τα Σκόπια, έχουν κι εκεί ελλείψεις. Αποτέλεσμα είναι οι ελλείψεις να φέρνουν ανατιμήσεις  στην αγορά και…άνθιση στην παράνομη υλοτομία.

Τα κρατούν για τους… ίδιους

«Κάθε χρόνο είχαμε παράνομη υλοτομία», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Open, ο πρόεδρος των Δασοφυλάκων Γιώργος Παπαδιάς και πρόσθεσε: «Φέτος, όμως, άρχισαν από πολύ νωρίς τα προβλήματα λόγω των ελλείψεων στα καυσόξυλα. Οι κύριες αγορές από όπου εισάγαμε, τα κρατούν για τους ίδιους, για τον δικό τους χειμώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η αγορά ξύλων. Έχουν μείνει μόνο η οξιά από Μακεδονία και το πεύκο στην Εύβοια.

Exit mobile version