Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επεισόδια – θάνατος 16χρονου Ρομά: Μολότοφ και ζημιές σε πολλές πόλεις
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια – θάνατος 16χρονου Ρομά: Μολότοφ και ζημιές σε πολλές πόλεις

Επεισόδια - θάνατος 16χρονου Ρομά: Αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες, απάντησαν τα ΜΑΤ με κρότου-λάμψης

Συγκέντρωση στα Προπύλαια πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης (13/12) μέλη συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου Ρομά που πυροβολήθηκε από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο τα επεισόδια δεν έλειψαν και πάλι. Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πορεία, στην Πανεπιστημίου υπήρξαν συγκρούσεις.  Αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, που απάντησαν με κρότου-λάμψης. Ένταση υπήρξε και στην πλατεία Συντάγματος, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στη Σταδίου.

Στο μετρό της Ομόνοιας, οι αντιεξουσιαστές ξέσπασαν την οργή τους, με αποτέλεσμα να την… πληρώσουν τα ακυρωτικά μηχανήματα στο μετρό της Ομόνοιας. Από την Αστυνομία έγιναν περί τις 20 προσαγωγές. Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση στα Προπύλαια και την πορεία είχαν απευθύνει αριστερές συλλογικότητες.

Η Πανεπιστημίου παρέμεινε κλειστή λόγω της πορείας, ενώ από τις 18:00 είχε κλείσει και ο σταθμός «Πανεπιστήμιο» του Μετρό, με τους συρμούς να διέρχονται χωρίς στάση. Λίγο πριν τις 21.00 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας.

 «Βροχή» από μολότοφ στη Θεσσαλονίκη

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην Καμάρα μετά την πορεία στην οποία συμμετείχαν άτομα του αντιεξουσιαστικου χώρου, φοιτητές και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου Ρομά. Κουκουλοφόροι πέταξαν δεκάδες μολότοφ  προς τα ΜΑΤ που είχαν στήσει φραγμό επί της οδού Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας, τα άτομα διαμαρτύρονται για τον πυροβολισμό που δέχθηκε στο κεφάλι ο 16χρονος Ρομά από τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Επεισόδια με Ρομά σε Ασπρόπυργο, Ρόδο, Πάτρα και Χαλκίδα

Τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα σε Χαλκίδα, Μυτιλήνη, Πάτρα και Ρόδο αλλά και στον Ασπρόπυργο. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, νεαροί Ρομά άναψαν φωτιά στον καταυλισμό της Νέας Ζωής Ασπροπύργου ενώ έκλεισαν με αντικείμενα τις γραμμές του Προαστιακού, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λόγους ασφαλείας η κίνηση των τρένων για δύο ώρες.

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στη Χαλκίδα

Στη Χαλκίδα, γύρω στις 18.00 το απόγευμα, περίπου 80 άτομα συγκεντρώθηκαν στην επαρχιακή οδό προς Στύρα, στην περιοχή Καμάρες, όπου άναψαν φωτιές και έκλεισαν τον δρόμο, αφήνοντας μόνο φορτηγά και λεωφορεία να περνούν. Λίγο μετά τις 19.00 οι συγκεντρωθέντες αποσύρθηκαν από το δρόμο και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, σύμφωνα με το evima.Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου τριάντα άτομα Ρομά έκαψαν λάστιχα και κάδους απορριμμάτων.

Οδοφράγματα στη Ρόδο

Τον περιφερειακό δρόμο έξω από τον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή «Καρακόνερο», στην πόλη της Ρόδου, έκλεισαν νωρίς το βράδυ δεκάδες Ρομά, κυρίως νεαροί, βάζοντας φωτιά και στήνοντας οδοφράγματα, εκφράζοντας έτσι την αντίδρασή τους στον θάνατο του 16χρονου, που κατέληξε σήμερα στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

Ο δρόμος ήταν κλειστός από το ύψος το νεκροταφείου έως και την διασταύρωση με την Ρόδου-Καλλιθέας για λόγους ασφαλείας, ενώ οι Ρομά που συμμετείχαν στην κινητοποίηση φώναζαν συνθήματα και ζητούσαν δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις