Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί – Ελλάδα: Προτάσεις για τις φετινές γιορτές
ΕΛΛΑΔΑ

Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί – Ελλάδα: Προτάσεις για τις φετινές γιορτές

Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί - Έλλαδα: Μαγικοί προορισμοί για να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα στην Ελλάδα

Καθώς διανύουμε ήδη την δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου όλοι και όλες έχουμε σίγουρα αρχίσει να μπαίνουμε σε πιο χριστουγεννιάτικους ρυθμούς. Λίγο οι στολιγμοί, λίγο η μουσική και όλοι/όλες ανυπομονούμε να έρθουν τα Χριστούγεννα. Αν τα πλάνα σου, λοιπόν, είναι μεγάλα και εκτός από μελομακάρονα, κουραμπιέδες και θείους-που-θα-κάτσουν-με-τη-νεολαία θέλεις να κάνεις και ένα ταξιδάκι αλλά το budget δεν είναι αρκετό για εξωτερικό, τότε είσαι στο σωστό μέρος. Και αυτό γιατί παρακάτω ακολουθούν μερικοί εγχώριοι προορισμοί σε ολόκληρη την

Οι καλύτεροι προορισμοί με την παρέα σου αλλά και με την οικογένεια, δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται πουθενά αλλού παρά μόνο στη Ελλάδα. Γραφικά μέρη , φύση και ηρεμία είναι η καλύτερη επιλογή που έχεις να κάνεις για να απολαύσεις τα φετινά Χριστούγεννα!

 

Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί

1. Ζαγοροχώρια

Βόρεια των Ιωαννίνων θα βρεις τα 46 πετρόχτιστα χωριά, τα οποία ονομάζονται Ζαγοροχώρια, η οποία ποτελεί έναν must ελληνικό προορισμό μόλις ο καιρός αρχίζει να χειμωνιάζει. Έτσι, δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται μέσα στους καλύτερους εγχώριους προορισμούς για τα Χριστούγεννα 2021. Ολόκληρη η περιοχή χωρίζεται στο Δυτικό ή Κατώμενη, Ανατολικό ή Βλαχοζαγορά και Κεντρικό ή Κυρίως Ζαγόρι, ενώ όλα τα χωριά μηδενός εξαιρουμένου φημίζονται για την γραφικότητα, τη διάσημη καλοδιατηρημένη αρχιτεκτονική αλλά και τη μοναδική φυσική τους ομορφιά.

Χαρακτηριστικό σημείο που πρέπει να επισκεφτείτε είναι το φαράγγι του Bίκου που είναι άλλωστε και το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness. Επιπλέον, τα Ζαγοροχώρια προσφέρουν στον επισκέπτη πλήθος ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων όπως: πεζοπορία, ιππασία, αναρρίχηση, ορειβασία, rafting, καγιάκ και mountain bike. Βέβαια, αν θέλετε πιο chill Χριστούγεννα μπορείτε απλώς να περιπλανηθείτε στα γραφικά στενάκια, να φάτε υπέροχες πίτες (και όχι μόνο) και να απολαύσετε το πλούσιο φυσικό τοπίο. Αν πάλι δεν έχετε μεταφορικό μέσο, ώστε να μεταβείτε μόνοι/μόνες σας με την παρέα ή το ταίρι σας και να κάνετε ένα διήμερο ή τριήμερο tour, τότε μπορείτε να επισκεφτείτε τα επίσης γραφικά Ιωάννινα. Από εκεί διοργανώνονται μονοήμερες εκδρομές στα Ζαγοροχώρια αρκετά συχνά τα Σαββατοκύριακα με χαμηλό κόστος, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες σας μπορείτε να τις περάσετε στην πανέμορφη και πολύ ζωντανή πόλη των Ιωαννίνων.

 

2. Μέτσοβο

Το Μέτσοβο είναι ένας εξίσου δημοφιλής προορισμός για χειμερινές διακοπές, που φυσικά η φήμη του “γιγαντώνεται” κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Το περιβόητο Μέτσοβο βρίσκεται στα 1.150 μέτρα υψόμετρο, ενώ αν βρεθείτε εκεί γύρω μπορείτε να το συνδυάσετε με μονοήμερες εκδρομές στα Ιωάννινα ή να επισκεφτείτε ακόμη και τα Ζαγοροχώρια, που όπως προαναφέρθηκε βρίσκονται κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων. Τι έχει όμως το Μέτσοβο ως Μέτσοβο να προσφέρει στους επισκέπτες του; Μα φυσικά την βουνίσια γοητεία του, το πράσινο τοπίο (που βέβαια τα Χριστούγεννα ενδέχεται να είναι λευκό) με τα παραδοσιακά, πέτρινα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις πλατείες του.

Φυσικά, αν βρεθείτε στο Μέτσοβο εκτός από το εξαιρετικής ποιότητας φαγητό που θα απολαύσετε, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου (Αρχοντικό Τοσίτσα), την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ και το Μουσείο Τσανάκα. Παράλληλα, αν αγαπάτε τα χειμερινά σπορ μπορείτε να επισκεφτείτε ένα από τα κοντινά χιονοδρομικά κέντρα (Πολιτσιές ή Προφήτης Ηλίας, Καρακόλι και Ζυγός-Ανήλιο), σε περίπτωση που φυσικά που οι συνθήκες επιτρέπουν να κάνετε snowboard ή σκι.

3. Καστοριά

Η Καστοριά βρίσκεται μόλις 190 χλμ από την Θεσσαλονίκη και πολλοί Θεσσαλονικείς την επιλέγουν για ένα χαλαρωτικό τριήμερο. Ωστόσο, αποτελεί έναν ειδυλλιακό προορισμό που αξίζει να επισκεφτούν τουλάχιστον μία φορά επισκέπτες από όλη την χώρα με τα Χριστούγεννα να είναι μία πολύ καλή περίοδος. Η Καστοριά έχει απίστευτη φυσική ομορφιά, ενώ η λίμνη της ενδείκνυται για μία απολαυστική βόλτα. Επίσης, μπορείτε να περιπλανηθείτε στα γραφικά στενάκια της Καστοριάς, τα οποία βρίσκονται στην παλαιότερη συνοικία της πόλης, τον Ντολτσό. Εκεί μάλιστα μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται επίσης στην ίδια συνοικία.

Τέλος, αν είστε μεγάλοι φυσιολάτρεις δεν πρέπει να παραλείψετε την επίσκεψή σας στον λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού, που αν και βρίσκεται 4 χλμ έξω από την Καστοριά, αξίζει τόσο λόγω του φυσικού τοπίου, όσο και γιατί αποτελεί το πρώτο υπαίθριο οικομουσείο της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι εκεί μπορείτε να δείτε εικόνες από την ζωή των ανθρώπων… 7.500 χρόνια πριν! Επιπλέον, καθ’ όλη την εορταστική περίοδο οι κάτοικοι της Καστοριάς έχουν τον δικό τους τρόπο να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την έλευση του νέου έτους, αφού έχουν κάποια ολόδικά τους έθιμα, όπως τα Ραγκουτσάρια, αλλά και τις μεγάλες φωτιές που στήνονται σε κάποια χωριά της Καστοριάς λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 23 Δεκεμβρίου, που σύμφωνα με το έθιμο, προορίζονται να ζεστάνουν το νεογέννητο Χριστό.

4. Αράχωβα

Η Αράχωβα είναι ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς για μία χειμερινή απόδραση, ειδικά για όσους και όσες έχουν την βάση τους στην Αθήνα. Ως εκ τούτου ήταν αναπόφευκτο να μην συμπεριλάβουμε σε αυτή την λίστα μία απόδραση στην Αράχωβα για τα Χριστούγεννα 2021, αφού είτε πας για πρώτη φορά είτε έχεις ξαναπάει σίγουρα θα είναι μια υπέροχη εμπειρία. Άλλωστε, η Αράχωβα αποτελεί έναν κοσμοπολίτικο (χειμερινό) προορισμό που διαθέτει εξαιρετικά σαλέ, αλλά και ένα πασίγνωστο χιονοδρομικό κέντρο με πολλές δραστηριότητες, ενώ απέχει μόνο 160 χιλιόμετρα απο την Αθήνα. Φυσικά, αν σού αρέσει το καλό φαγητό, η Αράχωβα δεν θα σε απογοητεύσει, αφού έχει ένα σωρό παραδοσιακά ταβερνάκια και μαγαζιά για νυχτερινή διασκέδαση, ενώ αν τρελαίνεσαι για extreme sports, μάλλον θα βρεις κάτι να κάνεις.

5. Καρπενήσι

Μπορεί το δεύτερο συνθετικό της λέξης Καρπενήσι να παραπέμπει σε ένα νησιωτικό και καταγάλανο τοπίο, αλλά η αλήθεια είναι πως το Καρπενήσι είναι ακριβώς το αντίθετο! Το Καρπενήσι βρίσκεται σε υψόμετρο 975 μέτρα, ενώ απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Ολόκληρο τον χειμώνα και ιδιαίτερα την εορταστική περίοδο το Καρπενήσι είναι έτοιμο να υποδεχτεί κάθε χρόνο αρκετούς επισκέπτες που θέλουν να περάσουν εκεί τα Χριστούγεννα 2021 ή να υποδεχτούν τη νέα χρονιά. Εκτός από το μαγευτικό βουνίσιο τοπίο του, το Καρπενήσι έχει εξίσου μαγευτικά κρύβονται ποτάμια, λίμνες, φοιτητές (ναι, εκεί στεγάζει το Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου) και καταρράκτες. Μάλιστα σύμφωνα με μετρήσεις της UNESCO, η τέταρτη καθαρότερη ατμόσφαιρα παγκοσμίως είναι στο νομό Ευρυτανίας.

Αν, λοιπόν, είσαι φυσιολάτρης που βαρέθηκε το καυσαέριο της πόλης, τότε “πάρε” τα βουνά και πήγαινε να περάσεις τα φετινά Χριστούγεννα 2021 στο Καρπενήσι, όπου εκτός από τον καθαρότατο αέρα θα έχεις την ευκαιρία μπει σε christmas mood τρώγοντας παραδοσιακά εδέσματα, όπως λουκάνικο Ευρυτανίας, φέτα, κατίκι και μέλι από τα ελατοδάση της περιοχής. Ακόμη πρέπει να δοκιμάσει «μούρο», ένα είδος τσίπουρου φτιαγμένο από απόσταγμα μαύρων μούρων. Τέλος, αν μετά από όλα αυτά θέλεις να κάνεις σκι ή snowboard, τότε το χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου βρίσκεται μόλις 10 χλμ μακριά από το Καρπενήσι και φυσικά μπορείς να το επισκεφθείς.

6. Ναύπλιο

Η πρώτη επίσημη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, το Ναύπλιο, είναι ό,τι πρέπει για κάθε εποχή του χρόνου. Λίγο τα σοκάκια της Παλιάς Πόλης του, λίγο τα μπαλκόνια των νεοκλασικών, λίγο οι ρομαντικοί φωτισμοί, λίγο το Παλαμήδι και το Μπούρτζι και η ατμόσφαιρα είναι έτοιμη για να σε χαλαρώσει και να σε προετοιμάσει για το νέο έτος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις