Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / «Μυρίζει» μηνύματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μυρίζει» μηνύματα

Ετοιμότητα και προεκλογικός σχεδιασμός

Από την ώρα που ο πρωθυπουργός είπε την φράση «μυρίζουν εκλογές» έσπευσαν όλοι να αναζητήσουν την ημερομηνία των εκλογών και μάλιστα οι πιο τολμηροί έκαναν λόγο ακόμη και για προκήρυξη εκλογών λίγο πριν ή αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ωστόσο εκτός από τους λάτρεις της σεναριολογίας και των προβλέψεων υπάρχουν και εκείνοι που στάθμισαν λίγο πιο ψύχραιμα την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και την ερμήνευσαν με τον ανάλογο ψύχραιμο τρόπο.

Του Γιάννη Ντσούνου

Η δήλωση του πρωθυπουργού, λοιπόν, ότι «μύρισε εκλογές» έχει και την εξής ερμηνεία: ουδείς πρέπει να θεωρεί ότι ένα εξάμηνο πριν την συνταγματική ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας η προκήρυξη εκλογών λογίζεται ως πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και αυτό γιατί οποιαδήποτε χρονική στιγμή από τώρα έως τον Ιούλιο γίνουν οι εκλογές, θα είναι και πάλι στο τέλος της τετραετίας, αφού η κυβέρνηση διανύει ουσιαστικά το τελευταίο της εξάμηνο.

Δεύτερον το «μύρισε εκλογές» έχει ένα διπλό μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό της ΝΔ, όσο και προς τους πολιτικούς αντιπάλους. Ας δούμε και τα μηνύματα αυτά όπως τα εξέλαβαν πολλοί στο «γαλάζιο στρατόπεδο». Όπως έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στην Alpha freepress, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται εδώ και αρκετούς μήνες αποδέκτης μιας σφοδρής κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που όφειλε (σύμφωνα με την αντιπολίτευση), να τον οδηγήσει στις κάλπες, κάτι που ωστόσο ουδέποτε έγινε πραγματικότητα.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Σε αυτήν την χρονική συγκυρία, λοιπόν, ο πρωθυπουργός στέλνει ένα μήνυμα προς τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι παρά το γεγονός ότι επιμένει στην θεσμική λειτουργία και επομένως στην διεξαγωγή των εκλογών στην λήξη της θητείας της κυβέρνησης, μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκηρύξει εκλογές Και αυτό όχι για να φανεί ότι υποκύπτει στις πιέσεις της αντιπολίτευσης ή των προσώπων ακόμη και από το εσωτερικό του κόμματός του που εισηγούνται την προσφυγή στις κάλπες, αλλά για να σταματήσει την τοξικότητα που έχει διαποτίσει την πολιτική ζωή του τόπου, και επίσης για να βάλει τέλος σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, που προκαλεί ανασφάλεια και ανησυχία στους πολίτες.

Με λίγα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετυχαίνει να ενισχύσει την αξιοπιστία του απέναντι στους πολίτες, αφού ακόμη και αν γίνουν οι εκλογές νωρίτερα από την άνοιξη του 2023, θα έχει τηρήσει την υπόσχεσή του περί ολοκλήρωσης της κυβερνητικής θητείας. Επομένως, θα έχει τηρήσει αυτό που έχει δηλώσει κατά την διάρκεια της θητείας του ότι δηλαδή δεν πρόκειται να βάλει σε περιπέτειες τον ελληνικό λαό, ούτε να διακινδυνεύσει την ασφάλεια της χώρας, αλλά ούτε και να παρεκκλίνει των θεσμικών και συνταγματικών επιταγών. Και όλα αυτά την ώρα που ακόμη και στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν φωνές που εισηγούνται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, έτσι ώστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ να εκμεταλλευτούν και τις μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, της ενέργειας και τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και την θετική απήχηση που έχει στους πολίτες η αντιμετώπιση της ακρίβειας μέσω του καλαθιού του νοικοκυριού.

Ετοιμότητα και προεκλογικός σχεδιασμός

Και εδώ ερχόμαστε στο μήνυμα που, όπως εκτιμούν πολλοί, έστειλε ο αρχηγός της ΝΔ στο εσωτερικό του κόμματός του. Και το μήνυμα αυτό είναι μήνυμα ετοιμότητας και προεκλογικού σχεδιασμού. Στην Πειραιώς πάντως φαίνεται ότι το έλαβαν αυτό το μήνυμα, αφού ήδη έχουν σχεδιάσει τις περιοδείες τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και κορυφαίων υπουργών στην περιφέρεια σε μια πρώτη «κάθοδο» στον λαό με στόχο την στήριξη και επικοινωνία του κυβερνητικού έργου. Στον σχεδιασμό προβλέπονται επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε χώρους εργασίας, ομιλίες σε νεολαίους και παραγωγικούς φορείς που θα γίνουν όχι μόνο στην ηπειρωτική, αλλά και την νησιωτική Ελλάδα.

Ακολουθεί ο σχεδιασμός για τους υπουργούς και τους αναπληρωτές του, αφού όπως δήλωσε στην Alpha freepress εις εκ των σχεδιαστών του προγράμματος των εξορμήσεων των υπουργών και βουλευτών στην περιφέρεια, «σε αυτήν την μάχη, σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, δεν περισσεύει κανείς, όλοι θα έρθουν σε επαφή με τους πολίτες σε όλη την Ελλάδα». Άρα μπορεί για άλλους να «μύρισαν» εκλογές, για όλους όμως αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι «μύρισε» ετοιμότητα!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις