Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διακοπές Χριστουγέννων 2022 Ελλάδα – προορισμοί: 6 χωριά για τις γιορτές
ΕΛΛΑΔΑ

Διακοπές Χριστουγέννων 2022 Ελλάδα – προορισμοί: 6 χωριά για τις γιορτές

Διακοπές Χριστουγέννων 2022 Ελλάδα - προορισμοί: Μαγικοί τόποι

Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, πολλοί μετρούν τις μέρες (ή και τις ώρες) μέχρι τις πιο γιορτινές μέρες του χρόνου. Μάλιστα, κάποιοι «τυχεροί» θα ταξιδέψουν αυτό το μήνα, επισκέπτοντας νέα μέρη και… «γεμίζοντας μπαταρίες» για το νέο έτος. Ακολουθούν πέντε «μαγικοί» τόποι, ιδανικοί για να περάσει κάποιος τις γιορτές εκεί.

1. Συρράκο Ιωαννίνων: Το χωριό των παραμυθιών

Μια συγκλονιστική διαδρομή πάνω από χαοτικές χαράδρες και κάτω από τα επιβλητικά Τζουμέρκα, την Κακαρδίτσα, το Περιστέρι σε φέρνει στο Συρράκο. Απέχει 85 χλμ. από τα Ιωάννινα και 90 χλμ. από την Άρτα: η αλήθεια είναι ότι για να φτάσεις έως εδώ πρέπει να το θέλεις πολύ. Χωριό σαν το Συρράκο (και το «αδελφό» χωριό Καλαρρύτες, απέναντι) δεν υπάρχει άλλο. Νερά τρέχουν από παντού, πέτρινα γεφύρια, πέτρινα σπίτια με πλάκες σχιστόλιθου στις σκεπές, καλντερίμια, βρύσες, νερόμυλοι.

2. Ζαρούχλα Αχαΐας: Στην καρδιά του δάσους

Δύο πλευρές και δύο όψεις έχει ο Χελμός. Από τη μια τα διάσημα Καλάβρυτα, ο οδοντωτός και το χιονοδρομικό κέντρο, από την άλλη, όμορφα χωριουδάκια που έχουν λίγα αλλά εκλεκτά να προσφέρουν. Ταβερνάκια με σπιτικό φαγητό. Κουβέντες με τους ντόπιους. Περιπάτους στο ελατοδάσος και στη διάσημη, χάρη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Σπύρου Περεσιάδη, βρύση της Γκόλφως. Περιήγηση στη μαγευτική λίμνη Τσιβλού. Ανάμεσα στα χωριά, η Ζαρούχλα ξεχωρίζει.

 3. Στεμνίτσα Αρκαδίας: Διακοπές δίπλα στο τζάκι

Καπνός απ’ τα τζάκια υψώνεται πάνω από το φαράγγι του Λούσιου. Λιθόστρωτα καλντερίμια, σπίτια με ξύλινα χαγιάτια και εντυπωσιακές πόρτες, ένα καφενείο γεμάτο κόσμο, με νέους που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και καλαμπουρίζουν με τους παππούδες δίπλα στη σόμπα. Η Στεμνίτσα είναι από τα πιο όμορφα και ατμοσφαιρικά χωριά της Αρκαδίας. Απέχει μόλις 39 χλμ. από την Τρίπολη.

4. Νυμφαίο Φλώρινας: Η γη της αρκούδας

Ένας παραδοσιακός οικισμός, σε υψόμετρο 1.350 μ., στο όρος Βίτσι. Περιβάλλεται από πυκνό δάσος οξιάς, έχει καλντερίμια και αναστηλωμένα αρχοντικά με στέγες από λαμαρίνες, οι οποίες αντικατέστησαν τις στέγες από σχιστόπλακες για να κυλάει πιο εύκολα το χιόνι. Για να φτάσετε στο Νυμφαίο, πρέπει να οδηγήσετε επί δεκαπέντε λεπτά σε ανηφορικό δρόμο όλο στροφές, προσέχοντας τα σαμαρωμένα ιπποειδή που διεκδικούν μέρος του οδοστρώματος.

5. Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας: Στις πλαγιές της Καλιακούδας

Πέτρες, πηγές και δάσος. Αυτό είναι το απόσταγμα της φυσιογνωμίας ενός από τους πιο γνωστούς προορισμούς της Κεντρικής Ελλάδας, ενός πετρόχτιστου χωριού πλάι στον Καρπενησιώτη ποταμό, σε υψόμετρο 720 μ. στο όρος Καλιακούδα. Παρά το όνομά του, το Μεγάλο Χωριό δεν είναι απαγορευτικά μεγάλο. Έχει έναν κεντρικό οδικό άξονα με τουριστικά μαγαζιά και περπατιέται εύκολα, σε ένα τέταρτο δηλαδή πας από το ένα άκρο του στο άλλο.

6. Παλαιός Άγιος Αθανάσιος Πέλλας: Χιόνι και χιονοδρόμοι

Χτισμένος σε πολύ υψηλό υψόμετρο (1.200 μ.), ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος τη δεκαετία του 1980 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, που μετοίκησαν στον Νέο Άγιο Αθανάσιο (700 μ.), προκειμένου να είναι πιο εύκολη η καθημερινότητά τους τον χειμώνα. Σήμερα, ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι κατά βάση ένα τουριστικό χωριό, που αποτελεί πόλο έλξης για εκδρομείς της Βόρειας Ελλάδας και για σκιέρ του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμάκτσαλαν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις