Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Μαΐου 2023

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χατζηδάκης – Σπίτι μου πρόγραμμα: «Στόχος να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης – Σπίτι μου πρόγραμμα: «Στόχος να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα»

Χατζηδάκης - Σπίτι μου πρόγραμμα: Ποιες παρεμβάσεις θα τρέξουν στο πρώτο τρίμηνο του 2023

Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», τις συντάξεις, την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ και τις επερχόμενες εκλογές μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» τόνισε ότι έχει τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, ότι τελειώνει η διαβούλευση στις 7 του μηνός και στόχος είναι πριν από τα Χριστούγεννα να πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί για να γίνει νόμος του κράτους. «Θέλουμε δύο τουλάχιστον από τις παρεμβάσεις αυτές να τρέξουν ει δυνατόν και στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Η μία είναι τα χαμηλότοκα δάνεια για τους νέους και η άλλη είναι το υποπρόγραμμα ”Κάλυψη”, το οποίο αφορά σε πολύ φτωχούς συμπολίτες μας, πολύτεκνους κατά προτεραιότητα, ανθρώπους με πάρα πολύ χαμηλό εισόδημα και για τους οποίους θέλουμε να εξασφαλίσουμε σε πρώτη φάση 1000 διαμερίσματα για τα οποία υπάρχουν οι βάσεις» τόνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός εξήγησε ότι έχει περιοριστεί πολύ η ζήτηση για το πρόγραμμα ”Εστία”, με αποτέλεσμα τα διαμερίσματα που εντάσσονταν σε αυτό να ανακαινιστούν και να διατεθούν στους ανθρώπους εκείνους που θα πληρούν τα αντίστοιχα εισοδήματα. Πρόκειται για ακίνητα ιδιωτών που τα έχουν δώσει ήδη στο δημόσιο στο προηγούμενο πρόγραμμα και θα γίνει συμφωνία να υπάρξει παράταση των μισθώσεων αυτών για να δοθούν στη συνέχεια με πολύ χαμηλό ενοίκιο ή και καθόλου ενοίκιο στους ανθρώπους αυτούς. Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», αφορά σε νέους ηλικίας 25-39 ετών. «Το ανώτατο όριο υπάρχει γιατί το πρόγραμμα έχει κοινωνικό χαρακτήρα, το κατώτατο, δηλαδή τα 10.000 εισόδημα το χρόνο, που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, υπάρχει γιατί κάπως πρέπει να ξεπληρώσεις το δάνειο», εξήγησε στην ΕΡΤ.

Ανώτατο όριο τιμής για το ακίνητο

Υπενθύμισε ότι υπάρχει ανώτατο όριο τιμής για το ακίνητο, που είναι στα 200.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και μία ιδία συμμετοχή, η οποία έχει οριστεί στο 10%. «Όλα αυτά τα έχουμε συνεννοηθεί με την Ένωση Τραπεζών και βεβαίως για τη λήψη του δανείου θα πρέπει να συνεννοηθεί ο καθένας με την τράπεζά του και θα ισχύσουν, όπως αντιλαμβάνεστε, τα τραπεζικά κριτήρια. Δεν είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα το οποίο είναι απολύτως κρατικό, όπου το κράτος παρεμβαίνει από την αρχή μέχρι το τέλος. Έχει όμως ένα βασικό πλεονέκτημα, ότι σταθερά το επιτόκιο σε αυτά τα δάνεια θα είναι στο ένα τέταρτο των επιτοκίων της αγοράς για τα στεγαστικά δάνεια. Σας είπα, τα τρία τέταρτα είναι άτοκα και από κει και πέρα αν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός, υπάρχει μια συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών να επανέλθουμε και με μια δεύτερη δόση».

Όσον αφορά στο χρόνο αποπληρωμής, τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τις τράπεζες. «Μπορεί να είναι 10 χρόνια, μπορεί να είναι 20 χρόνια, μπορεί να είναι 30 χρόνια. Είναι η κλασική λογική των στεγαστικών δανείων». Σε ερώτηση γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα ηλικιακά όρια, ο υπουργός απάντησε ότι στόχος ήταν κατά προτεραιότητα να εξυπηρετηθούν οι νέοι για το ξεκίνημα της ζωής τους και λόγω του δημογραφικού προβλήματος. «Βλέπω και στις διάφορες ιστοσελίδες που κάνουν σχόλια και λένε γιατί αποκλείετε τους 40, αυτούς που είναι 41, αυτούς που είναι 45. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα όριο και γιατί το ποσό αυτό που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητο. Καταλαβαίνω κι εγώ ότι υπάρχει ένας βαθμός αυθαιρεσίας όταν θέσεις ένα ηλικιακό όριο. Προτεραιότητα έχουν τα νέα ζευγάρια, αλλά δεν αποκλείουμε και κάποιος να μπει στο πρόγραμμα χωρίς να είναι παντρεμένος. Γιατί εντάξει, και οι μη παντρεμένοι έχουν ψυχή».

Για το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή»

Μιλώντας για το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» τόνισε ότι στοχεύει στην αξιοποίηση ακινήτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, τα οποία αντί να δοθούν για να κτιστούν οι εργατικές κατοικίες που ξέραμε μέχρι τώρα, θα δοθούν μετά από διαγωνισμούς σε ιδιώτες, οι οποίοι θα χτίσουν όπως γίνεται στο εξωτερικό, καινούργια κτίρια και για δική τους χρήση. «Αλλά μέσα σε αυτά τα κτίρια τα μισά περίπου θα είναι διαμερίσματα τα οποία θα διατεθούν σε εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν ανάγκη μεγάλη και χαμηλό εισόδημα. Άρα φεύγουμε από το μοντέλο των εργατικών κατοικιών και πάμε σε μια πιο σύγχρονη αντίληψη για κατοικία στους εργαζόμενους με τον τρόπο τον οποίο σας περιέγραψα. Αυτό το μοντέλο ισχύει σε χώρες όπως είναι η Βρετανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και το εφαρμόζουμε κι εμείς».

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω» τονίζοντας ότι αφορά σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν κλειστά και στους οποίους δίνεται μια επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ να ανακαινίσουν το σπίτι τους, με την προϋπόθεση να το νοικιάσουν στη συνέχεια για τουλάχιστον τρία χρόνια. «Επειδή έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα και αυτό ανεβάζει τις τιμές των ενοικίων ακόμη περισσότερο» τόνισε. «Βλέπετε, υπάρχει μια ολιστική παρέμβαση και πλέον αυτών είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βάλουμε και ένα πέμπτο πυλώνα στο πρόγραμμα με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ για να υπάρχει μια πιο ουσιαστική συνδρομή στο θέμα της στέγασης. Δηλαδή θα δοθούν προκειμένου το κράτος να ασκήσει στεγαστική πολιτική, αλλά όλο αυτό είναι θέμα διαπραγματεύσεων και θα δούμε πώς θα μορφοποιηθεί» πρόσθεσε ο υπουργός.

Για τις παράλληλες συντάξεις

Σε ερώτηση για τις παράλληλες συντάξεις, ο υπουργός τόνισε: «Για να καταλάβετε το πρόβλημα με τις παράλληλες και το μέγεθός τους, να σας πω το μέγεθος ενός άλλου προβλήματος που επιλύθηκε, που ήταν οι κύριες συντάξεις. Εκεί έχουμε φτάσει πια να έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα από το 2016 μέχρι το 2020. Στο 2021 υπάρχουν περίπου 8.500 προβληματικές συντάξεις, εκ των οποίων επειδή υπάρχουν κάποια διοικητικά προβλήματα τα οποία τα αντιμετωπίζουμε, περίπου 2.000 είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης και οι υπόλοιπες έχουν τα προβλήματά τους, με την έννοια ότι κάποιοι χρωστάνε πάνω από το όριο. Κάπου αλλού δεν έχει βγει ιατρική γνωμάτευση για τις αναπηρικές. Άρα θα ήταν και παράνομο να δώσουμε τις συντάξεις. Αλλού φαίνεται ότι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα οι συνταξιούχοι συνταξιοδοτικό εκ πρώτης όψεως.

6.000 αιτήσεις για παράλληλες συντάξεις

Αυτό είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα και έγινε βεβαίως με τη στήριξη των υπαλλήλων και των στελεχών του ΕΦΚΑ. Αλλά και επειδή εφαρμόστηκαν καινούργιες μέθοδοι στο μάνατζμεντ και καινούργιες ιδέες, όπως οι συντάξεις φαστ τρακ για τις οποίες δημοσιεύτηκε και χθες μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 70% των συμπολιτών μας αγκαλιάζει αυτό το μέτρο, παρά την πολύ έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία ακόμα και τώρα συνεχίζεται». «Στις παράλληλες συντάξεις οι αιτήσεις που έχουμε αυτή την ώρα είναι 6.000. Θέλω να πω ότι εδώ και τέσσερις μήνες, έχει μπει μπροστά το λογισμικό και αυτό το πρόβλημα ήδη αντιμετωπίζεται, όπως επίσης ολοκληρώνεται και το ζήτημα για τους επανυπολογισμούς που είναι εκκρεμείς και οι οποίες είναι περίπου 100.000.

Για την ψηφιακή απογραφή των ιδιωτών μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα

Για την ψηφιακή απογραφή των ιδιωτών μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα είπε ο υπουργός: «Η ψηφιακή απογραφή που γίνεται τώρα γίνεται για το νέο αναβαθμισμένο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ 2, το οποίο θα έχει λιγότερο γραφειοκρατικό βάρος και για τους λογιστές των επιχειρήσεων και για τις επιχειρήσεις και για το Δημόσιο. Είναι η βάση το ΕΡΓΑΝΗ 2 για να προχωρήσει σε όλη της την έκταση η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που είναι ένα βασικό εργαλείο για την εγγύηση του ωραρίου των εργαζομένων, της καταγραφής των υπερωριών του. Είναι μια εγγύηση για τα δικαιώματά του».

«Τώρα είχαμε θέσει προθεσμία και ξεκίνησε η ηλεκτρονική απογραφή, αφού προχώρησε σε πρώτη φάση η ψηφιακή κάρτα σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ και λειτουργεί για 110.000 εργαζόμενους. Πάμε να το γενικεύσουμε. Κάνουμε την ηλεκτρονική απογραφή παντού. Ξεκίνησε 1η Νοεμβρίου και θα τελείωνε χτες. Δώσαμε παράταση 20 ημερών μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, διότι μέχρι χτες στις 6:00 το απόγευμα είχε εγγραφεί το 56% των εργαζομένων και το 67% των επιχειρήσεων. Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου είχε εγγραφεί μόνο περίπου το 20% των εργαζομένων. Είναι ικανό το χρονικό διάστημα των 20 ημερών να γραφτούν και οι υπόλοιποι και μετά θα προχωρήσουμε στην επέκταση της κάρτας εργασίας».

«Έχουμε φτάσει πλέον στην τελευταία στροφή», είπε για τις εκλογές

Όσον αφορά στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι «έχουμε φτάσει πια στην τελευταία στροφή πριν από τις εκλογές. Οι εκλογές το απώτατο χρονικό όριο που μπορεί να γίνουν είναι περί τα τέλη Ιουνίου του 2023. Τώρα η όλη συζήτηση γίνεται αν θα γίνουν τον Ιούνιο, τον Μάιο ή τον Απρίλιο. Ο πρωθυπουργός θα κάνει, όπως έχει πει, τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας και φυσικά για την ακριβή ημερομηνία θα σταθμίσει μια σειρά από δεδομένα σε σχέση με την κατάσταση εσωτερικά αλλά και σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Μην το ξεχνάμε και αυτό. Θα σταθμιστούν όλα αυτά και θα επιλεγεί ο κατάλληλος μήνας» κατέληξε ο υπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις