Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Επιστολές με εκρηκτικά Ισπανία: Έστειλαν και στον Σάντσεθ!
ΚΟΣΜΟΣ

Επιστολές με εκρηκτικά Ισπανία: Έστειλαν και στον Σάντσεθ!

Επιστολές με εκρηκτικά Ισπανία: Διάφοροι οι στόχοι, παίρνει μέτρα η ισπανική κυβέρνηση

Μπαράζ επιθέσεων με επιστολές παγιδευμένες με εκρηκτικά έχουν πραγματοποιηθεί στην Ισπανία και μία από αυτές στόχευε στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Οι ισπανικές Αρχές αποκάλυψαν σήμερα ότι μια παγιδευμένη επιστολή, με χαρακτηριστικά «παρόμοια» με αυτή που εξερράγη χθες, Τετάρτη, στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μαδρίτη, είχε σταλεί στις 24 Νοεμβρίου στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι «φάκελος που περιείχε πυροτεχνικό υλικό» και απευθυνόταν «στον πρόεδρο της κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ (…) εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας της προεδρίας της κυβέρνησης στις 24 Νοεμβρίου».

Ο εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε όταν οι υπηρεσίες του Τμήματος Ασφαλείας της Προεδρίας της Κυβέρνησης, κατά τη διαλογή και το φιλτράρισμα της αλληλογραφίας, εντόπισαν το ύποπτο αντικείμενο. Επρόκειτο για έναν φάκελο με παραλήπτη τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε σταλεί με το συνηθισμένο ταχυδρομείο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών. Όταν εντοπίστηκε το ύποπτο αντικείμενο, ειδικοί πυροτεχνουργοί προκάλεσαν ελεγχόμενη έκρηξη, προκειμένου να το εξουδετερώσουν. Η είδηση δεν μεταδόθηκε αμέσως, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για έρευνα στις αστυνομικές αρχές, όπως μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Η είδηση κοινοποιήθηκε σήμερα, επτά ημέρες μετά το συμβάν και λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι το ισπανικό Υπουργείο Άμυνας παρέλαβε το πρωί αντίστοιχη επιστολή. Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν σταλεί πέντε επιστολές, με το ισπανικό ταχυδρομείο, οι οποίες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, κίτρινους φακέλους, με λευκή ετικέτα και τις διευθύνσεις γραμμένες με το χέρι, χρησιμοποιώντας μπλε μελάνι. Στις ετικέτες αναγραφόταν το όνομα του παραλήπτη αλλά όχι του αποστολέα.

Στόχος των επιθέσεων αξιωματούχοι

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Ραφαέλ Πέρεθ Ρουίθ διευκρίνισε σήμερα ότι η επιστολή που εστάλη στο υπουργείο Άμυνας απευθυνόταν στην υπουργό Μαργκαρίτα Ρόμπλες, Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό της στάδιο και είναι πολύ νωρίς να αποδοθούν ευθύνες, όμως σημείωσε ότι οι επιστολές φαίνεται να έχουν σταλεί μέσα από την Ισπανία. Πηγή που έχει γνώση της έρευνας δήλωσε στο Reuters ότι οι επιστολές που εστάλησαν στο γραφείο του πρωθυπουργού, την ουκρανική πρεσβεία, την αεροπορική βάση και τη βιομηχανία όπλων βρίσκονταν μέσα σε παρόμοιους φακέλους και απευθύνονταν στους επικεφαλής κάθε θεσμού. Περιείχαν πυρίτιδα και έναν ηλεκτρικό μηχανισμό ανάφλεξης, ο οποίος θα έκανε την πυρίτιδα να καεί και όχι να εκραγεί, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Χθες, Τετάρτη, εκτός την επιστολή-βόμβα που εστάλη στην ουκρανική πρεσβεία, ακόμη μία εντοπίστηκε σε εργοστάσιο παραγωγής όπλων στη Σαραγόσα όπου κατασκευάζει κυρίως εκτοξευτήρες ρουκετών, τους οποίους η ισπανική κυβέρνηση προσέφερε στην Ουκρανία λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα. Σήμερα, εξάλλου, άλλος ένας εκρηκτικός μηχανισμός κρυμμένος σε πακέτο στάλθηκε με το ταχυδρομείο στην αεροπορική βάση Τορεχόν ντε Αρντόθ έξω από τη Μαδρίτη, ο οποίος προοριζόταν για τη βάση δορυφόρων της ΕΕ. Τη βάση αυτή χρησιμοποιούν μέλη της ισπανικής κυβέρνησης για τις μετακινήσεις τους με τα επίσημα αεροσκάφη.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη. Η ασφάλεια γύρω από τα δημόσια και τα διπλωματικά κτίρια θα ενισχυθεί, τόνισε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ διεξάγεται εκτενής έρευνα από τις αρμόδιες αρχές για τις επιθέσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις