Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμοί Εύβοια – σεισμολόγοι: «Αλλάζουν τα δεδομένα, περιπλέκεται το θέμα»
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμοί Εύβοια – σεισμολόγοι: «Αλλάζουν τα δεδομένα, περιπλέκεται το θέμα»

Σεισμοί Εύβοια - σεισμολόγοι: Ανάστατοι οι κάτοικοι στο χωριό Ζάρακες, επίκεντρο των 5 Ρίχτερ

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στη νότια Εύβοια το βράδυ της Τρίτης και οι ειδικοί έχουν ήδη προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις. Μετά την πρωινή σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων ύστερα από τον νέο, ισχυρότερο σεισμό είναι επιφυλακτικές, καθώς ουδείς πλέον μπορεί να πει με βεβαιότητα αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Σύμφωνα με τις καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η νέα σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης υπολογίζεται στα 5 Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 8.9 χιλιομέτρων. Το επίκεντρο τοποθετείται στα 6 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας και συγκεκριμένα στο χωριό Τσακαίοι των Μεσοχωρίων, του Δήμου Καρύστου, στη Νότια Εύβοια, και 56 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας.

Οι κάτοικοι στην Εύβοια βγήκαν από τα σπίτια τους μετά τον σεισμό, ενώ για την ώρα δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, σύμφωνα με τον διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων της Εύβοιας, Περικλή Κουλκουβίνη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ωστόσο, οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή και η Πυροσβεστική σε ετοιμότητα για ελέγχους. Στο σημείο αυτό, από το πρωί έχουν καταγραφεί δεκάδες δονήσεις. Σημειώνεται ότι στον δήμο Καρύστου της νότιας Εύβοιας τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη. Πάντως, τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες κάνουν λόγο για ζημιές σε κτίρια της περιοχής μετά τη νέα σεισμική δόνηση. Ειδικότερα, το «evima.gr» γράφει πως ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων Χρήστος Τρανός είπε ότι ο νέος σεισμός των 5 Ρίχτερ δημιούργησε νέα προβλήματα καθώς «έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρώην ο σεισμός σε σπίτια σχόλια κι άλλα κτίρια.

Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια: «Ήταν ισχυρότερος από τον πρωινό, περιπλέκεται το θέμα» λέει ο Λέκκας

Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό 5 Ρίχτερ στη νότια Εύβοια, που ταρακούνησε την Αττική. Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι η αποψινή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5 Ρίχτερ, ήταν μεγαλύτερη από την πρωινή, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ. Ερωτηθείς αν είναι ο κύριος σεισμός, απάντησε: «Πλέον περιπλέκεται το θέμα, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός». «Η περιοχή δεν έχει να δώσει μεγάλο σεισμό», σημείωσε ο κ. Λέκκας, ενώ πρόσθεσε καθησυχαστικά ότι «αντέχουν τα κτίρια». Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι δεν θα δούμε μεγαλύτερα μεγέθη σεισμού στην περιοχή.

«Δεν εμφανίζεται το ρήγμα στην επιφάνεια, είναι σε βάθος, μιας και δεν έχει δώσει σημαντική δραστηριότητα τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά. «Είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ρήγματος», κατέληξε.

Σεισμός στην Εύβοια – Λέκκας: Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου

«Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, έπειτα από την νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.0 στην κλίμακα Ρίχτερ που σημειώθηκε 6 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας στις 22:06 σήμερα το βράδυ. Όπως τόνισε, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρις στιγμής και προσέθεσε ότι θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και πρέπει να περιμένουμε

Περιπλέκεται η κατάσταση μετά τον βραδινό σεισμό το μέγεθος του οποίου ήταν τελικά 5,2 Ρίχτερ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ο αποψινός, η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου τόνισε ο κύριος Λέκκας και δεν απέκλεισε ένα νέο ισχυρότερο σεισμό. Η εκτίμησή μου είναι πάντως πρόσθεσε ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό αλλά πρέπει να περιμένουμε. Κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί και να μην πάνε αύριο τα παιδιά της περιοχής στα σχολεία.

Σεισμός στην Εύβοια – Άκης Τσελέντης: «Με τον νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα»
Σε ανάρτησή του, ο Άκης Τσελέντης έγραψε τα εξής:

Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του Ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0, EΠIK: 6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ. στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα, πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δική του μετασεισμική ακολουθία.

Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια: Η ανακοίνωση του Γεράσιμου Χουλιάρα

Ανακοίνωση ανάρτησε στον λογαριασμό του στα social media ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας μετά τη νέα δόνηση στην Εύβοια. Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε τον σεισμό που έγινε το βράδυ της Τρίτης στη νότια Εύβοια, γράφοντας στα social media: Ανακοίνωση σεισμού της 29/11/2022: Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 22:06 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.0 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 56 χλμ. ΒΑ των Αθηνών.

Ψυχραιμία στον κόσμο συνέστησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά και τον νέο σεισμό, μεγέθους 5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 10:06 το βράδυ από τον ίδιο εστιακό χώρο στην Εύβοια. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την Αττική και είχε μεγαλύτερη διάρκεια από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το πρωί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις