Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

26

Νοεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Τουρκικές παραβιάσεις σήμερα: Πτήσεις πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκικές παραβιάσεις σήμερα: Πτήσεις πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι

Τουρκικές παραβιάσεις σήμερα: Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά F-16 αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τρία ζευγη τουρκικών F-16 που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων. Το πρώτο τουρκικό ζεύγος των F-16 στα 28.000 πόδια στις 13:31 και ακολούθησαν τρία λεπτά αργότερα τα άλλα δύο, το πρώτο στα 24.000 πόδια και το δεύτερο στα 15.000 πόδια. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά F-16 αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Την ίδια ώρα. σχέδια για έξοδο του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν στη Μεσογειο αποκάλυψε ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, Γενικός Διευθυντής της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO), σε ομιλία του την Τετάρτη. Ο Μπιλγκίν, δήλωσε ότι σχεδιάζουν να επαναφέρουν το γεωτρύπανο για υπηρεσία στη Μεσόγειο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησής του.  “Συνεχίστε τις έρευνες σε κάθε γωνιά της Γαλάζιας Πατρίδας. Στην πραγματικότητα, έχουμε σχεδιάσει βήμα-βήμα, το πού και το τι θα κάνουμε εβδομάδα με την εβδομάδα και κάνουμε τις ανάγκες αυτού του σχεδίου”.

“Θέλουμε να κατανοήσουμε πρώτα τις δυνατότητες των δομών που φέρουν αλάτι”

Ο Μπιλγκίν, στην αξιολόγησή του στη 12η Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια της Τουρκίας, είπε ότι το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα αποπλεύσει ξανά τις επόμενες μέρες και πως “ο νέος τόπος εργασιών σχεδιάζεται να είναι στη Μεσόγειο”.  Εξηγώντας ότι οι έρευνες στην περιοχή θα διακατέχονται από μια νέα αντίληψη, ο Μπιλγκίν σημείωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για αλάτι και θα στραφούν ξανά σε βαθύτερους στόχους για υποδομές αλατιού.

“Θέλουμε να κατανοήσουμε πρώτα τις δυνατότητες των δομών που φέρουν αλάτι”, είπε ο Μπιλγκίν. “Το αλάτι μπορεί να βρεθεί ως στρώμα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Οι ειδικοί είπαν ότι μερικές φορές μπορεί να υπάρχει αέριο ανάμεσα σε αυτά τα στρώματα αλατιού. Το πλοίο γεωτρήσεων Φατίχ μας, ερευνά το πεδίο Çaycuma-1 και έχει επιτύχει το βάθος γεώτρησής του στον Εύξεινο Πόντο. Οι δοκιμές θα ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα. Το ένα από τα σεισμικά μας ερευνητικά σκάφη βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα και το άλλο στη Μεσόγειο. Είναι σχεδόν σαν να παίρνουμε ακτινογραφίες της Γαλάζιας Πατρίδας”, είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις