Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σπάρτη: Ένας αρχαίος θησαυρός σε σακούλα
ΕΛΛΑΔΑ

Σπάρτη: Ένας αρχαίος θησαυρός σε σακούλα

Οι Αρχές βρήκαν ένα αρχαίο χάλκινο ειδώλιο ζώου και ένα τμήμα χάλκινης επίθετης λαβής από μεγάλο ανοιχτό αγγείο με τη μορφή μέδουσας

Είχε βγάλει «στο σφυρί» τη…  Μέδουσα κι ένα χάλκινο ειδώλιο ζώου αρχαίων χρόνων, για 20.000 ευρώ! Αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που βρέθηκαν στη Σπάρτη, την τελευταία στιγμή ανέκτησαν για το Κράτος τα δύο αρχαία κινητά μνημεία.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Ηταν τοποθετημένα σε μια σακούλα και κρυμμένα κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού. Οι αστυνομικοί, που είχαν εμφανιστεί σαν ενδιαφερόμενοι, εκτός από αυτά κατάσχεσαν και το ίδιο το όχημα, αλλά και το κινητό τηλέφωνο του πωλητή. Μέσα από τις επαφές, που θα εξεταστούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια ίσως η Αστυνομία πάρει απαντήσεις για τους τελικούς αποδέκτες, στα χέρια των οποίων θα έφθαναν τα αρχαία αριστουργήματα, η θέση των οποίων είναι μόνο στα μουσεία της χώρας. Το ερώτημα, που ζητά, επίσης απάντηση, είναι ο τρόπος κτήσης των δύο πολύτιμων αντικειμένων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πώς αποκτήθηκαν

Αν είναι δηλαδή προϊόντα λαθρανασκαφής η αν πουλήθηκαν από άλλους. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση  συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, μεσημβρινές ώρες στη Σπάρτη, από κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, 56χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή, αποδοχή και διάθεση προς πώληση αρχαίων κινητών μνημείων.

«Ειδικότερα» αναφέρεται από την ΕΛΑΣ, «στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών της ανωτέρω Υπηρεσίας, αναφορικά με παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων, στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης και διάθεση αυτών έναντι του χρηματικού ποσού των 20.000 ευρώ σε άγνωστο αγοραστή, επετεύχθη ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση του κατηγορουμένου.

Συγκεκριμένα ο 56χρονος εντοπίστηκε από ανωτέρω αστυνομικούς, μεσημβρινές ώρες της 19-11-2022, εντός αυτοκινήτου στη Σπάρτη».

Και προσθέτουν οι αστυνομικοί του αρμόδιου Τμήματος:

«Μετά από έρευνα, εντός του οχήματος και συγκεκριμένα κάτω από τη θέση του συνοδηγού, εντός σακούλας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Χάλκινο ειδώλιο ζώου αρχαίων χρόνων και τμήμα χάλκινης επίθετης λαβής από μεγάλο ανοιχτό αγγείο, με μορφή μετωπικής μέδουσας.

Κατασχέθηκαν επίσης το ανωτέρω αυτοκίνητο και κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε στην κατοχή του».

Η έρευνα συνεχίζεται

Ο συλληφθείς, καταλήγει η Αστυνομία οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης, ενώ η έρευνα αναφορικά με τη διακίνηση και τους τελικούς αποδέκτες των αρχαιοτήτων, συνεχίζεται.

Τι ήταν η Μέδουσα

Η Μέδουσα, στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ως μία από τις τρεις Γοργόνες. Από τις τρεις αυτές αδελφές, η Μέδουσα ήταν η θνητή. Το άλλο της όνομα ήταν Γοργώ που σημαίνει άγρια ματιά. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, ήταν στην αρχή Κενταύρισσα. Κατά τη μεταγενέστερη ρωμαϊκή εκδοχή του μύθου από τον Οβίδιο, ήταν πανέμορφη ιέρεια της Αθηνάς που ο Ποσειδώνας τη βίασε, μεταμορφωμένος σε άλογο, στον ιερό χώρο της Αθηνάς. Η θεά, εξοργισμένη με το γεγονός, δεν μπορούσε να έρθει σε ρήξη με τον Ποσειδώνα και έτσι ξέσπασε πάνω στη Μέδουσα. Την μεταμόρφωσε σε απεχθές τέρας, που αντί για μαλλιά είχε φίδια. Η ασχήμια της ήταν τέτοια, που όποιος την κοιτούσε στο πρόσωπο πέτρωνε.

Σύμφωνα όμως με τον προγενέστερο ελληνικό μύθο δεν τη βίασε ο Ποσειδώνας αλλά η Μέδουσα «ξάπλωσε με τον Ποσειδώνα σε λιβάδι γεμάτο λουλούδια»[1] και δεν υπάρχει το στοιχείο της «τιμωρίας» της από την Αθηνά. Τελικά, σύμφωνα με την εκδοχή του Ησίοδου, τη σκότωσε ο Περσέας με την βοήθεια της Αθηνάς. Από το θαυματουργό αίμα της, που θεωρούνταν ότι μπορούσε να γιατρέψει ή να σκοτώσει τους ανθρώπους, γεννήθηκε το φτερωτό άλογο Πήγασος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις