Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

29

Νοεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Οι αλλαγές στο μίνι ασφαλιστικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλλαγές στο μίνι ασφαλιστικό

Επέρχεται μείωση του ποσοστού αναπηρίας (από 67% σε 50%) για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, ως προϋπόθεση λήψης παροχών αναπηρίας, ώστε να υπάρξει εναρμόνιση με όσα ισχύουν για τους ασφαλισμένους των υπόλοιπων πρώην Ταμείων

Πολλές αλλαγές περιλαμβάνει το μίνι ασφαλιστικό που κατατέθηκε στη Βουλή. Να τις δούμε αναλυτικά: Εξαγορά μάχιμης πενταετίας, Ρύθμιση χρεών, Παραγραφή χρεών, πλαφόν κύριων, πλαφόν επικουρικών και πολλές διευκολύνσεις σε χιλιάδες ασφαλισμένους.

Του Γιώργου Αυτιά 

1. Μειώνεται σε 10 χρόνια (από 20 σήμερα) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν. Εάν η απαίτηση του ΕΦΚΑ δεν βεβαιωθεί μέσα σε αυτό το διάστημα, οι οφειλές παραγράφονται. Με τη ρύθμιση αυτή επιτυγχάνεται η συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ότι η 20ετία για την παραγραφή απαιτήσεων του ΕΦΚΑ («νόμος Κατρούγκαλου») ήταν υπερβολικά μεγάλο διάστημα και έθεσε την 10ετία ως εύλογο χρόνο παραγραφής. Σημειώνεται ότι από 1η Ιανουαρίου 2027, η παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ γίνεται πενταετής, με εναρμόνιση των χρονικών ορίων παραγραφής των ασφαλιστικών οφειλών με ό,τι ισχύει για τις φορολογικές οφειλές.

2. Αυξάνονται από 12 σε 24 οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ. Η αίτηση ρύθμισης γίνεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ. Με την προτεινόμενη διάταξη εξισώνονται οι δόσεις για πάγια ρύθμιση χρεών σε ΕΦΚΑ και Εφορία και διευκολύνονται οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στην τήρηση της ρύθμισης.

3. Καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), η οποία θεσπίστηκε για τη στήριξη της βιωσιμότητας του εν λόγω Ταμείου. Το ΤΠΔΥ είναι πλέον βιώσιμο και δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της ειδικής εισφοράς που σταματά να παρακρατείται από τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους οποίους η κράτηση δεν ήταν ανταποδοτική.

4. Επεκτείνεται σε όλους τους ενστόλους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές. Πλέον όσοι ένστολοι εξαιρούνταν (π.χ. ορισμένες κατηγορίες πυροσβεστών, λιμενικών, αστυνομικών και υπηρετούντων στην αεροπορία) από τη σχετική ρύθμιση αποκτούν πλέον το δικαίωμα αυτό, ανεξαρτήτως μονάδας υπηρεσίας, αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι (προ ή μετά το 2011) και ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας με την οποία υπηρετούν (μόνιμοι και μη).

5. Παύει υφ’ όρον η ποινική δίωξη των οφειλετών ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η επαναλαμβανόμενη επιβεβαίωση τήρησης της ρύθμισης στο δικαστήριο. Είναι μια ρύθμιση σεβασμού της αξιοπρέπειας των πολιτών και παράλληλα επιτυγχάνεται η ελάφρυνση των πινακίων και του αντίστοιχου φόρτου των δικαστηρίων.

6. Θεσπίζεται πλαφόν σε προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις, ίσο με το 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης (1.382,40€ /μήνα). Ειδικότερα, με βάση τη νομοθεσία του 2015-2016 οι επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται, κατά ένα μέρος τους, με βάση τις εισφορές που είχαν καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2014. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις οι εισφορές αυτές ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν θεωρητικά σε πάρα πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις (ακόμα και 15.000 ευρώ το μήνα ή ακόμα και παραπάνω). Με το πλαφόν περιορίζεται το ανώτατο ύψος των επικουρικών συντάξεων σε αυτό, που αντιστοιχεί στις νόμιμες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στους ασφαλισμένους κατά τον καιρό που κατέβαλαν τις εισφορές, οι οποίες ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους. Η επιβολή πλαφόν (που εφαρμόζεται στις κύριες συντάξεις, αλλά όχι στις επικουρικές) σε αυτές τις προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις καθίσταται επιβεβλημένη για να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων. Παράλληλα ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα ανάμεσα σε όλους τους συνταξιούχους σε σχέση με το θεμιτό ύψος των επικουρικών συντάξεων και το τι πράγματι είναι εισφορές.

7. Ξεκινά η διαδικασία ενιαιοποίησης των κανόνων για τις συντάξεις αναπηρίας. Συγκεκριμένα, επέρχεται μείωση του ποσοστού αναπηρίας (από 67% σε 50%) για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, ως προϋπόθεση λήψης παροχών αναπηρίας, ώστε να υπάρξει εναρμόνιση με όσα ισχύουν για τους ασφαλισμένους των υπόλοιπων πρώην Ταμείων. Από τη νέα ρύθμιση καλύπτονται πρωτίστως οι «παλαιοί ασφαλισμένοι» (προ 1993), ιδίως του πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ. Επίσης, θεσπίζεται ενιαία ημερομηνία καταβολής σύνταξης αναπηρίας, από την πρώτη ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας. Σημειώνεται ότι το συνολικό πλαίσιο προστασίας των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται υπό εξέταση, με στόχο τη διόρθωση στρεβλώσεων, την απλοποίηση και την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και την αποκατάσταση αδικιών που προκύπτουν από τη διαφοροποίηση των κανόνων των πρώην Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Για το θέμα αυτό έχει συγκροτηθεί Ομάδα Εργασίας με συμμετοχή και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ).

8. Ο ΟΠΕΚΑ στο πλαίσιο ελέγχων εντόπισε -καθυστερημένα – πολλές περιπτώσεις πολιτών που λάμβαναν επιδόματα – κυρίως αναπηρικά, συνήθως μέσω Δήμων – χωρίς να τα δικαιούνται, στη συντριπτική τους πλειοψηφία καλόπιστα και διέκοψε την καταβολή τους, αναζητώντας αναδρομικά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, ενισχύεται η προστασία των ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων με την παύση αναζήτησης εκκρεμών οφειλών από τα ποσά που έλαβαν καλόπιστα. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών υιοθετούνται ευνοϊκά μέτρα, με διάκριση μεταξύ αμέλειας και δόλου, όπως η τριετής παραγραφή οφειλών, η δυνατότητα εξόφλησής τους με δόσεις ή συμψηφισμούς με μελλοντικές καταβολές, καθώς και η μη αναζήτηση πολύ χαμηλών οφειλών (κάτω των 50 ευρώ). Λαμβάνεται έτσι υπόψη η καθυστέρηση του κράτος στους ελέγχους και γίνεται σεβαστή η καλή πίστη των αναπήρων για τα επιδόματα.

Ποδήλατο στην Ερμού
ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
1. ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ 7,5%

ΜΕΣΗ ΑΥΞΗΣΗ ΕΦΚΑ ΑΠΟ 30-210€

ΑΥΞΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ 411€

2. ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ 250€

ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΩΣ 22/12

ΑΦΟΡΑ 2.300.000

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΩΣ 16.000 €

ΑΜΕΑ-ΚΕΑ- ΓΟΝΕΙΣ -ΑΝΕΡΓΟΙ

ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

3.ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ -40%

ΙΣΧΥΕΙ ΕΩΣ ΤΕΛΗ 2023

ΑΦΟΡΑ 290.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ 2.200.000

ΕΩΣ 50% Μ. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΕΙΧΑΝ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 10/9/2022

 4. ΜΑΧΙΜΗ ΠΕΝΤΕΤΙΑ

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Η 5ΕΤΙΑ

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ

ΑΜΟΙΒΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

5. ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ 3 ΜΟΝΑΔΕΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥ

ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

6. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΜΕΑ

ΠΑΛΑΙΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΟΑΕΕ ΕΞΙΣΩΝΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΜΕ ΟΡΙΟ 50%

7. ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ 9 ΜΗΝΩΝ

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΕΠΙΔΟΜΑ 9 ΜΗΝΩΝ ΑΝΤΙ 6 ΣΗΜΕΡΑ

ΤΩΡΑ 4.278€ ΜΕΤΑ 6.417€

ΑΥΞΗΣΗ 2.139€

8. ΤΕΛΟΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ 1%

ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΕΤΗΣΙΑ ΑΥΞΗΣΗ

100-1100€ ΕΤΗΣΙΩΣ

9. ΞΕΝΑΓΟΙ

ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΝΣΗΜΩΝ

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΣΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

10. ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

ΟΣΟΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΑΝ ΕΩΣ 31/12/2022 ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

11. ΠΛΑΦΟΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΚΥΡΙΑΣ 411Χ12 = 4.932€

12. ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ

10ΕΤΗΣ ΣΕ ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ

ΟΦΕΙΛΗ 20.000€ ΤΟΥ 2016

ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟ 2012 ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΤΑΙ!

13. ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ

24 ΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΑΑΔΕ-ΚΕΑΟ-ΕΦΚΑ

ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ

95.000 ΤΟΥ ΚΕΑΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΙΣ 12 ΔΟΣΕΙΣ.

90.000 ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 12 ΔΟΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

ΧΡΕΟΣ 8.000€

ΔΟΣΗ ΤΩΡΑ 666€

ΔΟΣΗ ΜΕΤΑ 333€

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις