Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Μαΐου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις: Μια γυναίκα στην “κεφαλή”
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις: Μια γυναίκα στην “κεφαλή”

Η 52χρονη μίλησε ανοιχτά για τις διακρίσεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια των τριών δεκαετιών της στο στράτευμα

Είναι 52 ετών, κατάγεται από το το Νορθάμπερλαντ και περίπου 30 χρόνια τώρα ανήκει στον βρετανικό στρατό. Ο λόγος για την Σάρον Νέσμιθ, η οποία φέτος ανακηρύχτηκε επικεφαλής των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μιλώντας στους Times είπε ότι το ταξίδι της στην υψηλότερη θέση των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βρετανία δεν ήταν και το πιο εύκολο. «Είναι ένας πολύ διαφορετικός ο τώρα σε σχέση με αυτόν που εντάχθηκα το 1992. Οι συνθήκες και οι προσδοκίες που είχα πριν από 30 χρόνια είναι πολύ διαφορετικές απ΄αυτές που δικαίως έχουν οι γυναίκες που εντάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα», τόνισε . Για παράδειγμα, σε μερικά δείπνα αυτή και οι γυναίκες συνάδελφοί της αξιωματικοί έπρεπε να φεύγουν από το τραπέζι νωρίς για να έχουν οι άντρες λίγο χρόνο «για να τα πούνε μεταξύ τους», όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν.

Μάλιστα αν και είχε υπηρετήσει στο Ιράκ και στα Βαλκάνια αποκάλυψε ότι κάποτε έπρεπε να υπογράψει μια δήλωση που επιβεβαίωνε ότι θα εγκατέλειπε τις ένοπλες δυνάμεις αν έμενε ποτέ έγκυος. Κι ας μην ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα ο δρόμος της προς την κορυφή, κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της κι έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα ταξίαρχος και η πρώτη γυναίκα που έγινε στρατηγός δύο αστέρων. Όταν ανακοινώθηκε ως αναπληρώτρια αρχηγός του γενικού επιτελείου του βρετανικού στρατού, ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα αξιωματικός του βρετανικού στρατού που κατείχε τη θέση.

Μετά τον διορισμό της, η Σαρόν δήλωσε: «Είναι μεγάλη μου τιμή που διορίστηκα ως Αναπληρωτής Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον βρετανικό στρατό. «Είμαι ενθουσιασμένη που παίζω το ρόλο μου στην καθοδήγηση της κινητοποίησης του Στρατού για την αντιμετώπιση των σημερινών απειλών και την παράδοση της τολμηρής ατζέντας εκσυγχρονισμού του Μελλοντικού Στρατιώτη μας».

Στρατιωτική καριέρα και οικογένεια

Η Σάρον Νέσμιθ συνδυάζει την απαιτητική δουλειά της με τη μητρότητα, καθώς μαζί με τον σύζυγό της Γουόκερ, μεγαλώνουν μαζί τους δύο έφηβους γιους τους. Το 2015, η Σάρον είχε δηλώσει στην Telegraph ότι ο σύζυγός της ασχολούνταν με το σχολείο των παιδιών και επίσης είχε αναλάβει τη μερίδα του λέοντος στις δουλειές του σπιτιού. Εκείνη την εποχή, η οικογένεια ζούσε σε καταλύματα κοντά στο Northwood, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον όποιο ελεύθερο χρόνο που μπορεί να περνά με την οικογένεια και τους φίλους της, γυμνάζεται καθώς θέλει να διατηρεί τη φόρμα της τόσο για τον εαυτό της όσο και για τις ανάγκες της δουλειάς της. Άλλωστε έχει τρέξει μαραθώνιους στο παρελθόν.

Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε εμπόδια λόγω του φύλου της όταν εντάχθηκε για πρώτη φορά στον στρατό πριν από 30 χρόνια, η Σάρον κατάφερε να τα υπερπηδά σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, συμπεριλαμβανομένου του να γίνει η πρώτη γυναίκα ταξίαρχος και η πρώτη γυναίκα που έγινε στρατηγός δύο αστέρων.

”Η οικογενειακή μου ζωή είναι εξίσου σημαντική”

Όταν ανακοινώθηκε ως αναπληρώτρια αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του βρετανικού στρατού, ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα αξιωματικός που ανέλαβε ποτέ τη θέση αυτή. Στο νέο της ρόλο, τον οποίο ανέλαβε επίσημα πριν από δύο μήνες, η Σάρον πρέπει να ταξιδεύει συχνά και μίλησε στην εφημερίδα από το Fort Urwin, τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια. Έμεινε εκεί για μόλις 24 ώρες πριν πετάξει στην άλλη άκρη του κόσμου, στη Νέα Ζηλανδία.

Καθώς η φύση του πολέμου αλλάζει, η Σάρον παραδέχτηκε ότι δεν είναι αρκετά εξοικειωμένη με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες – και αστειεύτηκε ότι οι γιοι της είναι πολύ καλύτεροι σε αυτόν τον τομέα από αυτήν. Όσο για τις ηγετικές της ικανότητες, η Σάρον είπε ότι πάντα χρησιμοποιούσε «μια υγιή δόση συναισθηματικής νοημοσύνης» όταν διαχειριζόταν άλλους στρατιώτες και προσπάθησε να μην παίρνει τα πράγματα πολύ στα σοβαρά. Ως μητέρα, τόνισε επίσης τη σημασία του να διασφαλιστεί ότι το προσωπικό του στρατού θα είναι σε θέση να έχει σαν προτεραιότητα στη ζωή του την οικογένεια.

Μιλώντας για τον σύζυγο και τους γιους της, είπε ότι ήταν «τυχερή» που ήταν τόσο υποστηρικτικοί.«Η οικογενειακή μου ζωή είναι εξίσου σημαντική, αν όχι περισσότερο, με την καριέρα μου και αυτή η οπτική είναι ελαφρώς διαφορετική απ΄αυτήν των ανδρών και αυτό είναι πολύ καλό». Και παρόλο που θα περνά λίγο περισσότερο χρόνο μακριά από την οικογένειά της από τότε που ανέλαβε το νέο της ρόλο, η Σάρον φροντίζει να έχει μαζί της κάποιες από τις ανέσεις του σπιτιού της, ώστε να μην της λείπει πάρα πολύ, όπως τη μουσική του Σαμ Σμιθ και του Εντ Σίραν καθώς κι ένα μικρό χαλάκι μπάνιου από το σπίτι, που το παίρνει παντού μαζί της.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις