Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κινηματογραφικές σκηνές στη θαλάσσια περιοχή της Κω
ΕΛΛΑΔΑ

Κινηματογραφικές σκηνές στη θαλάσσια περιοχή της Κω

Άγρια καταδίωξη, κατά την οποία το εν λόγω Τ/Χ σκάφος προέβη σε επικινδύνους ελιγμούς

Με προειδοποιητικές βολές στη μηχανή σκάφους, με το οποίο Τούρκος διακινητής είχε μεταφέρει στην Κω από τα παράλια της χώρας του παράτυπους μετανάστες, κατάφεραν οι άνδρες του Λιμενικού να το ακινητοποιήσουν και να περάσουν χειροπέδες στον 32χρονο χειριστή του.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι κινηματογραφικές σκηνές νοτιοανατολικά της Κω ξετυλίχθηκαν λίγες ώρες μετά το ναυάγιο εξαιτίας μηχανικής βλάβης άλλου πλωτού το οποίο ανοιχτά του νησιού βυθίστηκε, με αποτέλεσμα οι μετανάστες, να βρεθούν στη θάλασσα. Ενας από αυτούς δεν τα κατάφερε μέχρι να φθάσει η βοήθεια από το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και άφησε εκεί την τελευταία του πνοή. Σε ό,τι αφορά την ακινητοποίηση του 32χρονου Τούρκου διακινητή, από το Λιμενικό ανακοινώθηκε ότι «κατόπιν ενημέρωσης από στρατιωτικό παρατηρητήριο, περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Καλύμνου εντόπισε πολυεστερικό Τ/Χ σκάφος, χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, το οποίο είχε μόλις αποβιβάσει ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων στην περιοχή «ΣΚΑΝΔΑΡΙΟΥ» ν. Κω.

Καταδίωξη στη θάλασσα

Στη συνέχεια, ο χειριστής του εν λόγω σκάφους δεν ανταποκρίθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αναπτύσσοντας ταχύτητα με κατεύθυνση τις έναντι τουρκικές ακτές. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία το εν λόγω Τ/Χ σκάφος προέβη σε επικινδύνους ελιγμούς, με αποτέλεσμα την πραγματοποίηση προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα. Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες βολές στον εξωλέμβιο κινητήρα ανωτέρω ταχύπλοου, το οποίο ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη ο 32χρονος αλλοδαπός χειριστής του ως διακινητής. Κατόπιν επισταμένων ερευνών στην ευρύτερη περιοχή, εντοπίστηκαν τέσσερις αλλοδαποί, στερούμενοι νομιμοποιητικών εγγράφων, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι δύο καθότι οι έτεροι δύο ήταν ανήλικοι.

Έρευνα και διάσωση

Για τη δεύτερη υπόθεση ανακοινώθηκε ότι επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, πραγματοποιήθηκε βραδινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά ν. Κω, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. «Ειδικότερα» αναφέρει το Λιμερνικόπ Σώμα, «το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενημερώθηκε από τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης “112”, για κινδυνεύον σκάφος αγνώστων λοιπών στοιχείων, στη θαλάσσια περιοχή 1,5 ν.μ. ανατολικά ν. Κω. Άμεσα μετέβησαν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην εν λόγω περιοχή, όπου εντόπισαν και περισυνέλεξαν έντεκα άτομα από τη θάλασσα, ένα εκ των οποίων χωρίς τις αισθήσεις του. Στη συνέχεια, οι ανωτέρω αλλοδαποί (όλοι άνδρες) μεταφέρθηκαν στον λιμένα Κω και από εκεί σε ΚΥΤ ν. Κω.

Ένας νεκρός

Από το πλήρωμα του ασθενοφόρου οχήματος του ΕΚΑΒ που μετέβη στο σημείο, διαπιστώθηκε ο θάνατος του άνδρα που είχε απολέσει τις αισθήσεις του, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κω. Κατά δήλωσή των διασωθέντων, δεν υπήρχαν άλλοι επιβαίνοντες στη λέμβο, η οποία βυθίστηκε». Που σημαίνει ότι με την δήλωση αυτή δεν αποκλείεται ο διακινητής να βρίσκεται μεταξύ των διασωθέντων παράτυπων μεταναστών, κάτι που ερευνάται.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις