Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Δένδιας – Λιβύη: Ποια είναι η Νάιλα Μάνγκους που προκάλεσε το διπλωματικό επεισόδιο
ΚΟΣΜΟΣ

Δένδιας – Λιβύη: Ποια είναι η Νάιλα Μάνγκους που προκάλεσε το διπλωματικό επεισόδιο

Δένδιας – Λιβύη: Η Νάιλα Μάνγκους ήταν η πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ της χώρας

Στο τιμόνι της διπλωματίας της μεταβατικής κυβέρνησης Ντμπέιμπα της Λιβύης η Νάιλα Μάνγκους πυροδότησε το πρωί το διπλωματικό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια, που είχε ως αποτέλεσμα ο Έλληνας ΥΠ ΕΞ να μεταβεί τελικά τη Βεγγάζη. Ποια είναι όμως η ΥΠΕΞ της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, η οποία υπέγραψε πρόσφατα τη συμφωνία της Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου; H Nάιλα Μάνγκους γεννήθηκε πριν από 52 χρόνια στο Κάρντιφ της Ουαλίας από Λίβυους μετανάστες, αλλά επέστρεψε σε ηλικία έξι ετών με την οικογένειά της στη Βεγγάζη, όπου και μεγάλωσε. Το 2009 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βεγγάζης, δίδαξε Ποινικό Δίκαιο και άσκησε τη δικηγορία προτού ενταχθεί στο προσωπικό του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στο πρώτο διάστημα της εξέγερσης κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

Η Μάνγκους έφυγε από τη Λιβύη, όταν άρχισε να φουντώνει ο εμφύλιος το 2012 απογοητευμένη με τον τροπή της λαϊκής εξέγερσης, που δίχασε τη χώρα της σε αντίπαλες φατρίες και παρατάξεις και κατέληξε στο λιντσάρισμα του Καντάφι και μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Εντάχθηκε στο αμερικανικό Institute of Peace στην Ουάσιγκτον, όπου, σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn, παρείχε «στρατηγική καθοδήγηση, κατεύθυνση και συμβουλές» στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Ομάδας της Λιβύης. Με υποτροφία από το ίδρυμα Fulbright, η Μάνγκους ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη Μεταμόρφωση των Συγκρούσεων στο Eastern Mennonite University στις ΗΠΑ.

Πρώτη γυναίκα ΥΠΕΞ της Λιβύης

Τον Μάρτιο του 2021 ανέλαβε καθήκοντα στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπε ως η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης και η πέμπτη στον αραβικό κόσμο με εφόδια τις σπουδές της για την μετάβαση από τον πόλεμο στην ειρήνη, το όραμά της για μια «κοινωνία των πολιτών» κατά τα δυτικά πρότυπα, αλλά και τις διασυνδέσεις της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Άλλωστε φέτος τιμήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με το Διεθνές Βραβείο Θαρραλέων Γυναικών, ενώ στα τέλη του περασμένου χρόνου το BBC περιέλαβε τη Μάνγκους στον κατάλογο με τις 100 Women για το έργο της στην οικοδόμηση γεφυρών με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Τον Μάιο του 2021 η Μάνγκους δέχθηκε πιέσεις να παραιτηθεί όταν κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί με ψηφίσματα του ΟΗΕ και να αποσύρει δυνάμεις της και μισθοφόρους από τη Λιβύη. Προ ημερών η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη στήριξε την Μάνγκους, αν και το Προεδρικό Συμβούλιο – το οποίο, ωστόσο, απορρίπτει η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης, αποφάσισε να την αποπέμψει από το υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ντμπέιμπε, η Μάνγκους συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της. Κι απ’ αυτή τη θέση πυροδότησε το διπλωματικό επεισόδιο με τον Νίκο Δένδια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις