Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κουκούτσια ελιάς για θέρμανση: Είναι μήπως αυτή η λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κουκούτσια ελιάς για θέρμανση: Είναι μήπως αυτή η λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης;

Κουκούτσια ελιάς για θέρμανση: Στη Λέσβο το έκαναν.. μόδα!

Λόγω της μεγάλης παραγωγής του νησιού – μεγάλη διάθεση φτηνής βιομάζας του κουκουτσιού της ελιάς. Με το κόστος της θέρμανσης να είναι δυσβάσταχτο τινάζοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών στον αέρα, οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικές και οικονομικότερες ενεργειακά λύσεις προκειμένου ο χειμώνας να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται και στρέφονται σε καυσόξυλα, ενεργειακά τζάκια ή σε σόμπες που καίνε πέλετ. Ωστόσο, μια άλλη μορφή θέρμανσης οικολογική και πολύ οικονομική που έχει κερδίσει αρκετούς καταναλωτές είναι η βιομάζα! Η βιομάζα δηλαδή που δεν είναι τίποτα άλλο παρά φυτικής προέλευσης καύσιμη ύλη σε στέρεη μορφή. Συγκαταλέγεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επειδή θα υπάρχει πάντα φυτική παραγωγή που θα παρέχει επαρκή ποσότητα βιομάζας .

Με άλλα λόγια, μπορούμε να ζεσταθούμε τον χειμώνα καίγοντας αντί για ξύλα ή πέλετ, κουκούτσια! Κουκούτσια από ελιά, από ροδάκινο ή ακόμα και από κελύφη αμυγδάλου. Η δημιουργία βιομάζας γίνεται με ειδική επεξεργασία καθαρισμού του κουκουτσιού από τη σάρκα του καρπού ή φρούτου, προκειμένου να ληφθεί η πιο καθαρή μορφή βιομάζας με τη μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη. Η μόνη επένδυση που απαιτείται από τους καταναλωτές είναι η εγκατάσταση ενός ξυλολέβητα βιομάζας μαζί με το αποθηκευτικό χώρο του στερεού καυσίμου και την κατάλληλη καπνοδόχο. Ο λέβητας βιομάζας συνδέεται με τα θερμαντικά σώματα και η απόδοσή του εξαρτάται κάθε φορά από τη σύσταση και την ποιότητα του υλικού το οποίο καίμε.

Πόσο κοστίζει

Όσον αφορά στο κόστος, ενώ το πέλετ μπορεί να κοστίζει 700 ευρώ ο τόνος, το κουκούτσι ελιάς φτάνει τα 290 ευρώ ο τόνος.  Τα κουκούτσια είναι βραδύκαυστα, καθώς πρόκειται για σκληρό υλικό, και μια εντελώς οικολογική καύσιμη ύλη. Επιπλέον, η ενεργειακή τους απόδοση είναι μεγάλη, γιατί τα κουκούτσια κάνουν καλύτερη καύση. Διαθέτουν ειδικά έλαια που ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τη θερμότητα. Ως εγκατάσταση, ο λέβητας βιομάζας είναι φιλικός προς το περιβάλλον, με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων συγκριτικά με άλλα συμβατικά καύσιμα. Δεν καπνίζει, δεν απελευθερώνει οσμές, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί την ελάχιστη ποσότητα τέφρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις