Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χερσώνα ανακατάληψη: Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χερσώνα ανακατάληψη: Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Χερσώνα ανακατάληψη: Η Ελλάδα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας

Ικανοποίηση για την απελευθέρωση της πόλης της Χερσώνας εκφράζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση της πόλης της Χερσώνας από τις ουκρανικές δυνάμεις, πόλης με ελληνική ονομασία, της οποίας διετέλεσαν Αρχιεπίσκοποι, στα τέλη του 18ου αιώνα, διαδοχικά ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Νικηφόρος Θεοτόκης. Η Ελλάδα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, καθώς και όλων των κρατών.» Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε σήμερα «την επιστροφή της Χερσώνας στην Ουκρανία, ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της», μετά την ανάκτηση αυτή της σημαντικής πόλης της νότιας Ουκρανίας από τα στρατεύματα του Κιέβου.

«Η Γαλλία θα παραμείνει στο πλευρό των Ουκρανών», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος στο Twitter γράφοντας το μήνυμά του στα γαλλικά και τα ουκρανικά. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι εισήλθε στη Χερσώνα, μετά την αναγκαστική αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών, εξέλιξη που αποτελεί μια νέα οδυνηρή ήττα για τη Μόσχα έπειτα από σχεδόν εννέα μήνες εισβολής στην Ουκρανία

Ζελένσκι: Η Χερσώνα είναι δική μας – Πανηγυρισμοί στο Κίεβο

Την απελευθέρωση της Χερσώνας χαιρετίζει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγες ώρες μετά την είσοδο των ουκρανικών στρατευμάτων στη στρατηγικής σημασίας πόλη του νότου, μετά τη ρωσική στρατιωτική απόσυρση. «Ο δικός μας λαός. Δική μας. Η Χερσώνα», γράφει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram, συνοδεύοντας το σύντομο μήνυμά του με τη γαλαζοκίτρινη σημαία της Ουκρανίας.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να πάρουμε πίσω τη Χερσώνα», λέει επίσης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, επισημαίνοντας πως οι ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται ήδη μέσα στην πόλη. Σε μία από τις πλέον καθοριστικές εξελίξεις επί του πεδίου των μαχών στους εννέα μήνες που μετρά ο πόλεμος, τα ουκρανικά στρατεύματα εισήλθαν σήμερα, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στη Χερσώνα, μετά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις