Κύκλωμα έφερνε από τη Βουλγαρία ποτά “μπόμπες”

ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα έφερνε από τη Βουλγαρία ποτά “μπόμπες”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Η λαθραία αιθυλική αλκοόλη μεταφερόταν σε ειδικά διαμορφωμένα κιβώτια

09.11.2022 | 11:09

Ενας ιδιοκτήτης ποτοποιίας, είναι μεταξύ των τριών συλληφθέντων για την παράνομη εισαγωγή από τη Βουλγαρία χιλιάδων λύτρων λαθραίας και αμφιβόλου ποιότητας αιθυλικής αλκοόλης, για την παρασκευή ποτών, που χαρακτηρίζονται «μπόμπες».

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ο ιδιοκτήτης της ποτοποιίας συνελήφθη μαζί με τον οδηγό του φορτηγού που έφερε την αλκοόλη, κρυμμένη μέσα σε νόμιμα εμπορεύματα και ένα ακόμη άτομο. Σκοπός των εμπλεκομένων, κατά την Αστυνομία, η παρασκευή παράνομων αλκοολούχων ποτών και η διοχέτευσή τους στην Αττική και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για την αποκόμιση  μεγάλου οικονομικού οφέλους. Οι διαφυγόντες φόροι για τα κρατικά ταμεία μόνο από το συγκεκριμένο φορτίο που κατασχέθηκε υπολογίζονται σε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, εκείνο που προέχει η επικινδυνότητα για την υγεία από τη συστηματική κατανάλωση παρόμοιων ποτών, στην Παρασκευή των οποίων χρησιμοποιείται αιθυλική αλκοόλη, η οποία ουσιαστικά, με τον τρόπο που την φέρνουν δεν ελέγχεται από καμία Δημόσια υπηρεσία.

Η Οικονομική Αστυνομία, σε συνεργασία με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εξάρθρωσε την  οργάνωση, η οποία, κατά τις Αρχές,  εισήγαγε συστηματικά από τη Βουλγαρία λαθραία αιθυλική αλκοόλη και τη διοχέτευε σε ποτοποϊίες, για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών. «Όπως προέκυψε από την έρευνα», αναφέρει η Οικονομική Αστυνομία «η εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2022, δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή από την Βουλγαρία αιθυλικής αλκοόλης (οινοπνεύματος), με σκοπό την παρασκευή παράνομων αλκοολούχων ποτών και τη διοχέτευσή τους στην Αττική και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Ειδικά κιβώτια

Η λαθραία αιθυλική αλκοόλη μεταφερόταν σε ειδικά διαμορφωμένα κιβώτια με φορτηγά οχήματα, τα οποία μετέφεραν και νόμιμα προϊόντα με παραστατικά, τοποθετημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνεται αντιληπτή. Για την προσωρινή αποθήκευσή της στην Αττική χρησιμοποιούσαν μεταφορικές εταιρίες, καταρτίζοντας ψευδή παραστατικά ως προς το είδος μεταφοράς και τους παραλήπτες».

Κατά τις έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή κλιμακίου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Πειραιά, στην επιχείρηση ποτοποιίας, καθώς και σε αποθηκευτικούς χώρους και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

19.200 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, μηχάνημα που τοποθετεί τάπες στις φιάλες,

μηχάνημα που χρησιμοποιείται για να γεμίζει ασκούς, 3 φιλτροαντλίες, 2 αναμείκτες ποτών, ελκυστήρας (τράκτορας) με συρόμενο επικαθήμενο,

2 VAN, 3 κινητά τηλέφωνα,

1.500 ευρώ και έγγραφα.

Exit mobile version