Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κινητό και σχέσεις: Το κακό είναι μεγαλύτερο από όσο νομίζεις
PLUS

Κινητό και σχέσεις: Το κακό είναι μεγαλύτερο από όσο νομίζεις

Κινητό και σχέσεις: Έχει θυμώσει ποτέ ο σύντροφός σας μαζί σας που ξοδεύετε πολύ χρόνο στο τηλέφωνό σας;

Τα τηλέφωνα μπορεί να βλάψουν τη σχέση σας, αλλά καλώς η κακώς όλοι είναι πολύ δεμένοι με τα κινητά τους. Είτε ελέγχοντας τα email της εργασίας σας, είτε κάνετε scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στέλνοντας μηνύματα σε έναν φίλο ή παίζοντας ένα παιχνίδι, τα τηλέφωνα έχουν κάνει δύσκολο το να τα αφήσουμε κάτω και να περάσουμε έστω και μια στιγμή χωρίς τα μάτια μας να είναι κολλημένα πάνω τους. Έχει θυμώσει ποτέ ο σύντροφός σας μαζί σας που ξοδεύετε πολύ χρόνο στο τηλέφωνό σας, ακόμα κι όταν νομίζετε ότι είστε πλήρως αφοσιωμένες σε εκείνον; Ή αντίθετα έχετε νιώσει την απογοητευμένη αποσύνδεση καθώς παρακολουθείτε τον σύντροφό σας να εστιάζει αποκλειστικά στις ηλεκτρονικές συσκευές του αντί στην τρέχουσα στιγμή;

Αν ναι, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι τα τηλέφωνα μπορούν να βλάψουν τις σχέσεις, προκαλώντας συγκρούσεις και άλλα προβλήματα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πώς;

Η συσκευή παρεμποδίζει την πραγματική προσοχή στην σχέση σας

Ο σύντροφός σας ήταν ποτέ στο τηλέφωνό τους ενώ προσπαθούσατε να του μιλήσετε; Ακόμη και όταν ορκίστηκαν ότι άκουγαν, πιθανότατα ένιωθες ότι δεν ήταν αληθινά ή πλήρως μαζί σου. Η φυσική τους παρουσία φαινόταν σχεδόν ασήμαντη γιατί, όσο κι αν έγνεψαν καταφατικά, τα μάτια τους παρέμεναν εν μέρει ή πλήρως κολλημένα στην οθόνη του τηλεφώνου τους.

Μελέτες δείχνουν ότι όταν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας ενώ είστε μαζί με κάποιον, η ποιότητα των αλληλεπιδράσεών σας με αυτό το άτομο εκείνη τη στιγμή μειώνεται σταθερά. Ακόμη χειρότερα, η μείωση συνεχίζει να αυξάνεται όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε στο τηλέφωνό σας. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί αυτό μπορεί να βλάψει μια σχέση, αν περνάτε πολύ χρόνο μαζί και είστε πάντα στο τηλέφωνό σας.

Μειώνει την πιθανότητα για ουσιαστικές ή βαθιές συνομιλίες σχετικά με τη σχέση σας

Είναι ήδη δύσκολο να θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί και ευάλωτοι σε ευαίσθητα, περίπλοκα ή συναισθηματικά θέματα στη ζωή μας. Σε μια σχέση, το να είστε ευάλωτοι είναι απίστευτα σημαντικό, καθώς ενισχύει την εγγύτητα, τη διαφάνεια, την εμπιστοσύνη και την ειλικρίνεια. Ωστόσο, η επιθυμία να είσαι ευάλωτος μειώνεται όταν έχεις ένα τηλέφωνο στα χέρια σου. Η έλλειψη προσοχής σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν αισθάνονται τόσο άνετα όταν είναι τόσο ανοιχτοί.

Αφαιρεί την επαφή με τα μάτια

Η επαφή με τα μάτια είναι ένα από τα πιο κεντρικά μέρη της διαπροσωπικής αλληλεπίδρασης ανθρώπου με άνθρωπο. Αν δεν απολαμβάνετε την οπτική επαφή για οποιονδήποτε λόγο, σχεδόν σίγουρα νιώθετε πιο κοντά σε κάποιον όταν τον κοιτάτε στα μάτια. Δυστυχώς, όταν είστε στο τηλέφωνό σας, δεν μπορείτε να κάνετε αυτή την οπτική επαφή με τον σύντροφό σας, με αποτέλεσμα να χάνετε βασικές συνδέσεις.

hernews.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις