Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Η φονική πλημμύρα της Αθήνας – Αγκάλιαζαν τις κολώνες για να σωθούν (vid)
ΕΛΛΑΔΑ

Η φονική πλημμύρα της Αθήνας – Αγκάλιαζαν τις κολώνες για να σωθούν (vid)

Από τις καταγεγραμμένες νεροποντές και πλημμύρες, ιστορικοί και μετεωρολόγοι συμφωνούν πως το 1977 υπήρξε η δεύτερη μεγαλύτερη θεομηνία, ύστερα από εκείνη του 1961.

Ήταν πριν από 45 χρόνια ακριβώς, στις 2 Νοεμβρίου 1977, όταν η Αθήνα έζησε μία από τις φονικότερες καταιγίδες της που προκάλεσε παράλληλα και βιβλικές καταστροφές. Ισχυρή βροχόπτωση δημιούργησε μέσα σε λίγες ώρες λιμνοθάλασσες. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, σπίτια καταστράφηκαν. Σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης και καταστράφηκαν δίκτυα υδροδότησης. Οι νεκροί έφθασαν περίπου τους 40 και παράλληλα υπήρξαν αρκετοί τραυματίες. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ξεκίνησαν ισχυρές καταιγίδες να πλήττουν τον Πειραιά, οι οποίες σε μια περίπου ώρα επηρέασαν και την Αθήνα με πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Σύμφωνα με το meteoclub,τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μετά από ανάλυση των δεδομένων από την ΕΜΥ εκτιμάται ότι έφτασαν τα 150 mm βροχής στα Δυτικά τμήματα της Αττικής και πάνω από 100 mm στις συνοικίες του Πειραιά.

Από τις 7 το απόγευμα ξεκίνησαν συνεχόμενες διακοπές ρεύματος κυρίως στα δυτικά προάστια. Η πτώση κεραυνών προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο δίκτυο σειρήνων της αεροπορίας με αποτέλεσμα αυτές να ηχούν για αρκετή ώρα στην Αθήνα και τον Πειραιά εν μέσω πραγματικής θεομηνίας. Μετά την πρώτη ώρα η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, το ρεύμα άρχισε να κόβεται σε ολοένα και περισσότερες περιοχές, το αεροδρόμιο του Ελληνικού έκλεισε, δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου διακόπηκαν, ο Κηφισός ξεχείλισε, σε πολλά νοσοκομεία τα χειρουργεία σταμάτησαν και κατέρρευσε μεγάλο κομμάτι του δικτύου του ΟΤΕ.

plimmira-arthrou plimmira-1 plimmira-5
Τα θύματα από την πλημμύρα ξεπέρασαν τα 35

Τότε, σχεδόν 1.000 υπόγεια πλημμύρισαν και περίπου 100 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Άνθρωποι εγκλωβισμένοι στους δρόμους πάνω σε στάσεις λεωφορείων και αγκαλιασμένοι γύρω από κολώνες προσπαθούσαν να σωθούν και οι υπόλοιποι που ήταν σε ασφαλή μέρη δεν είχαν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους δικούς του να τους που ότι είναι καλά. Στιγμές αλλοφροσύνης διαδραματίστηκαν στις οδούς Πειραιώς, Χαμοστερνας, Πέτρου Ράλλη, Αθηνών, Ιερά Οδό και Ποσειδώνος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις