Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκοπήσεις και εφησυχασμός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκοπήσεις και εφησυχασμός

ΝΔ: Οι εκλογές δεν κρίνονται στα δημοσκοπικά νούμερα, αλλά στην μάχη της κοινωνίας, της γειτονιάς και των χώρων εργασίας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που στο εσωτερικό της ΝΔ δείχνουν να εφησυχάζουν κάθε φορά που έρχονται στο φως τα ευρήματα μιας δημοσκόπησης, που δείχνουν ότι η ΝΔ έχει μια παγιωμένη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Δεν είναι λίγοι επίσης εκείνοι που διαβάζοντας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων θεωρούν ότι η κυβέρνηση χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών και ότι είναι η καταλληλότερη για την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως αυτής που ζούμε τώρα σε ενέργεια και ακρίβεια προϊόντων. Διαβάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι η ΝΔ δεν θα δυσκολευτεί να κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές και μάλιστα ότι το κόμμα της συμπολίτευσης δεν απέχει πολύ ακόμη και από την αυτοδυναμία.

Αυτήν ακριβώς την ανάγνωση των δημοσκοπήσεων με αυτόν τον τρόπο θέλει να αποφύγει τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και οι επιτελείς της Συγγρού, που θέλουν οι βουλευτές και τα στελέχη να «διαβάζουν» τις δημοσκοπήσεις ως μια φωτογραφία της στιγμής και τίποτε παραπάνω. Για τον λόγο αυτό δίνονται συνεχείς και σαφείς οδηγίες προς βουλευτές, στελέχη και δυνάμει πολιτευτές ότι οι εκλογές δεν κρίνονται στα δημοσκοπικά νούμερα, αλλά στην μάχη της κοινωνίας, της γειτονιάς και των χώρων εργασίας. Δεν κερδίζονται οι εκλογές μέσω πολύπλοκων αναλύσεων των απαντήσεων της κοινής γνώμης, αλλά με συνεχή επικοινωνία και γνωστοποίηση του κυβερνητικού έργου, των μεταρρυθμίσεων και των απτών αποτελεσμάτων της κυβερνητικής πολιτικής, που πρέπει να φτάσουν σε κάθε γωνία της ελληνικής περιφέρειας τους επόμενους μήνες.

Οι… παλιές καραβάνες

Ως επιχείρημα γι αυτήν την στάση που οφείλουν να τηρήσουν τα κυβερνητικά στελέχη απέναντι στα δημοσκοπικά ευρήματα, κάποιες «παλιές καραβάνες» στην πολιτική και το κόμμα της ΝΔ αναφέρουν ότι όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η διαφορά που καταγράφεται είναι μεν μεγάλη, αλλά έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, και ότι η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων (που πολλοί από αυτούς θα είναι και νέοι ψηφοφόροι) δεν συμμετέχουν στις δημοσκοπήσεις. Ιδιαίτερα για τη νεολαία, εκφράζουν και μια ακόμη ανησυχία, που είναι ο χρόνος των εκλογών, καθώς αν αυτός συμπέσει με περίοδο διακοπών ή καλοκαιρινής εργασίας, οι νέοι δεν θα ενδιαφερθούν και πολύ για τις εκλογές.

Στοχοπροσήλωση στον κυβερνητικό σχεδιασμό

Τον τόνο για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΝΔ τους επόμενους μήνες τον έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ζήτησε από όλους τους υπουργούς και τους βουλευτές να πυκνώσουν την παρουσία τους στην περιφέρεια, να ασχοληθούν μόνο με την πορεία του κυβερνητικού έργου και να μην αναλώνονται σε αναλύσεις δημοσκοπικών μεγεθών. Εδώ υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά και μία λεπτή ισορροπία: ουδείς λέει να μην διαβάζονται οι δημοσκοπήσεις και οι απαντήσεις των πολιτών, ωστόσο αυτό που χρειάζεται μέσα από αυτήν την ανάγνωση είναι να ενισχύεται η στοχοπροσήλωση στον κυβερνητικό σχεδιασμό και κυρίως να μην υπάρχει εφησυχασμός από κανέναν.

Πρόγραμμα δράσεων

Άλλωστε όπως έχει πει πολλές φορές προς τους υπουργούς και τους βουλευτές του, όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί από τώρα με τις εκλογές, τότε εύκολα μπορεί να τον απαλλάξει από τα κυβερνητικά του καθήκοντα. Την ίδια ώρα οι επιτελείς της Συγγρού, αναλύοντας με διαφορετικό τρόπο τις δημοσκοπήσεις (αναλύοντας τα αρνητικά για την κυβέρνηση στοιχεία που παρουσιάζονται), σχεδιάζουν πρόγραμμα στοχευμένων ομιλιών, παρουσίας και δράσεων τόσο από υπουργούς, όσο και από βουλευτές. Το πρόγραμμα αυτών των κινήσεων θα παρουσιαστεί σε λίγες εβδομάδες, οπότε και τα στελέχη του κόμματος θα κληθούν να βρεθούν κοντά σε κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που ενδεχομένως δείχνουν να έχουν απομακρυνθεί από την ΝΔ. Δημοσκοπήσεις από τώρα και μέχρι τις εκλογές θα παρουσιαστούν πολλές και τα μηνύματα που θα στείλουν οι πολίτες θα είναι επίσης πολλά. Αυτό που έχει σημασία είναι η σωστή ανάγνωση για μην εξάγονται τα λάθος συμπεράσματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις