Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επικαιροποιημένα εμβόλια covid: «Καλύπτουν και μεταλλάξεις που δεν έχουν εμφανιστεί»
ΕΛΛΑΔΑ

Επικαιροποιημένα εμβόλια covid: «Καλύπτουν και μεταλλάξεις που δεν έχουν εμφανιστεί»

Επικαιροποιημένα εμβόλια covid: Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στα οφέλη των επικαιροποιημένων εμβολίων

Τα κρούσματα κορονοϊού στα παιδιά αυξήθηκαν το 2022 με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του Covid-19. Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι και στη χώρα μας παρατηρήθηκε αύξηση προσέλευσης παιδιών στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία. Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στα οφέλη των επικαιροποιημένων εμβολίων, λέγοντας ότι αυτά μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί.

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μελέτη του Nature σύμφωνα με την οποία τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι η τελική εικόνα δεν έχει ακόμα δοθεί καθώς η έρευνα εξελίσσεται. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι νέες παραλλαγές δεν είναι νέος ιός αλλά ένα τμήμα της μετάλλαξης Omicron.  «Δεν είναι οι παραλλαγές αυτές επί του παρόντος τέτοιες ώστε να αναβαθμισθεί η σημασία τους από παραλλαγές ενδιαφέροντος σε παραλλαγές ιδιαίτερης μέριμνας και αντιμετώπισης» τόνισε.

Αναμνηστική δόση στα παιδιά

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι η Εθνική Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5-11 ετών, που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. Επίσης, συστήνει τον εμβολιασμό σε παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών, ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή. Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό και τη γρίπη ειναι αναγκαίος είπε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως δεν αναμένονται νέα εμβόλια για τις παραλλαγές.  «Ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χρησιμοποιηθεί» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί  21,6 εκατ. εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 7.630.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 72,7% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις