Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές 2023: Πότε τελικά θα γίνουν;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Πότε τελικά θα γίνουν;

Εκλογές 2023: Οι «λάτρεις» των σεναρίων άρχισαν ήδη να διαρρέουν αριστερά και δεξιά ημερομηνίες, αλλά και να επιχειρηματολογούν υπέρ της μιας ή της άλλης.

Και δεν πέρασε πολύς καιρός από την ΔΕΘ, οπότε και είχαμε διαβάσει πολλά σενάρια για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και νάτα που ξαναεμφανίστηκαν. Και παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, οι «λάτρεις» των σεναρίων άρχισαν ήδη να διαρρέουν αριστερά και δεξιά ημερομηνίες, αλλά και να επιχειρηματολογούν υπέρ της μιας ή της άλλης. Σύμφωνα πάντα με αυτά τα σενάρια, οι εκλογές μπορεί να γίνουν λίγο πριν το Πάσχα δηλαδή τον Απρίλιο, αλλά και προς το τέλος Μαΐου ή και τα μέσα Ιουνίου.

Όσοι υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Απρίλιο σημειώνουν ότι εκείνη την χρονική περίοδο θα έχει τελειώσει ο δύσκολος χειμώνας, επομένως αφού η κυβέρνηση θα τα έχει πάει καλά στην αντιμετώπιση λογαριασμών ενέργειας και θέρμανσης θα μπορεί να οδηγήσει τους πολίτες στην κάλπη. Σαν δεύτερο επιχείρημα θέτουν το γεγονός ότι από τις πρώτες εκλογές έως τις δεύτερες θα έχει μεσολαβήσει το Πάσχα, οπότε το εκλογικό σώμα θα έχει εκτονωθεί την περίοδο των διακοπών και δεν θα πιεστεί με τις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Τα δύο σενάρια

Το σενάριο που κάνει λόγο για εκλογές τον Μάιο έχει ως βασικό επιχείρημα ότι ακόμη και αν «ο χειμώνας τραβήξει μέχρι τον Απρίλιο», τον Μάιο οι πολίτες θα εκτιμήσουν συνολικά την στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση στους ευάλωτους και θα κρίνουν ανάλογα, ενώ υποστηρίζουν επίσης ότι οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν μέσα Ιουνίου οπότε θα έχουν ολοκληρώσει τόσο οι μαθητές της πανελλήνιες εξετάσεις όσο και οι φοιτητές τις εξεταστικές τους περιόδους. Τέλος το σενάριο που λέει ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Ιούνιο κάνει λόγο για μηδενικά εμπόδια από διακοπές Πάσχα ή εξετάσεις φοιτητών και μαθητών, αλλά βάζουν ως εμπόδιο την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών και την τουριστική περίοδο όπου πολλοί (κυρίως νέοι) βρίσκονται για εργασία στους τουριστικούς προορισμούς.

Ο κοινός παρονομαστής

Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των σεναρίων είναι ότι εκλογές πριν την Άνοιξη δεν θα έχουμε και αυτό δείχνει σωστό. Δεν δείχνει όμως σίγουρα σωστό να θεωρούμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την  ημερομηνία των εκλογών τόσο νωρίς και χωρίς να έχει καν ξεκινήσει ο χειμώνας. Και αυτό δεν πρόκειται να γίνει για δύο προφανείς λόγους: Ο πρώτος είναι ότι θα ήταν εντελώς ανεύθυνο χωρίς να γνωρίζουμε τι μας περιμένει σε επίπεδο οικονομίας και ενέργειας τους επόμενους μήνες να ανακοινώνουμε εκλογές, αφού τα πάντα ενδέχεται να αλλάξουν και ο δεύτερος ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αν ανακοίνωνε εκλογές θα έρχονταν σε αντίθεση με τον εαυτό του, αφού έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι «η χώρα δεν πρέπει ποτέ να μπει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο γιατί αυτό θα ισοδυναμεί με πολιτική αστάθεια».

Επομένως όσοι αγαπούν την σεναριολογία θα συνεχίσουν να διαβάζουν σενάρια οι πολίτες ωστόσο και η παραγωγική τάξη της χώρας γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αποφάσεις ανήκουν αποκλειστικά στον πρωθυπουργό, για δε τις ανακοινώσεις ημερομηνιών …αυτές αργούν πολύ ακόμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις