Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κτηνωδία σε βάρος παράτυπων μεταναστών
ΕΛΛΑΔΑ

Κτηνωδία σε βάρος παράτυπων μεταναστών

Το λουκέτο, τα μετρητά, τα τηλέφωνα

Εφεραν τους παράτυπους μετανάστες μέσω Εβρου στον Δενδροπόταμο και εκεί άρχισε ο εφιάλτης για επτά Σύρους και Αφγανούς.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ανελέητοι Πακιστανοί διακινητές με τη συνεργασία και μιας… 18χρονης ημεδαπής (!), τους κλείδωσαν σε αυτοσχέδια «φυλακή» και μέσα από το μαρτύριο στο οποίο τους υπέβαλαν εξουθένωναν τους συγγενείς τους, εκβιάζοντάς τους να καταβάλουν κι άλλα χρήματα «αν ήθελαν να τους ξαναδούν ζωντανούς»! Οι απάνθρωπες συνθήκες «φυλάκισης» των επτά Σύρων και Αφγανών, με «δεσμοφύλακες» Πακιστανούς διακινητές, πήραν τέλος με μια μεγάλη επέμβαση των Αστυνομικών της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εντόπισαν και απελευθέρωσαν τους  επτά εξαθλιωμένους και τρομοκρατημένους αλλοδαπούς, οι οποίοι κρατούνταν σε οικία στην περιοχή του Δενδροποτάμου. Για την υπόθεση, εκτός των τριών Πακιστανών και της 18χρονης, αναζητούνται τρείς ακόμη συνεργοί τους, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Μαρτύριο επί 15 ημέρες

«Πέντε εκ των εμπλεκομένων», αναφέρει η Αστυνομία στην επίσημη ενημέρωσή της «αφού διευκόλυναν την είσοδο των αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, έναντι χρηματικής αμοιβής, τους μετέφεραν σε οικία του Δενδροποτάμου, όπου, τουλάχιστον τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με απειλές και χρήση σωματικής βίας, απαιτούσαν εκβιαστικά είτε από τους παθόντες, είτε από οικεία τους πρόσωπα, την καταβολή χρηματικών ποσών προκειμένου να τους αφήσουν ελεύθερους. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε επίσης ότι δύο εκ των συλληφθέντων φιλοξενούσαν, παρέχοντας κατάλυμα, δύο επιπλέον άτομα, τα οποία στερούνταν εγγράφων που να δικαιολογούν τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα».

Το λουκέτο, τα μετρητά, τα τηλέφωνα

Στο πλαίσιο τριών κατ’ οίκων ερευνών που διενεργήθηκαν παρουσία εκπροσώπου δικαστικής Αρχής και σωματικών ελέγχων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Λουκέτο με το οποίο οι δράστες κλείδωναν την οικία όπου βρίσκονταν οι αλλοδαποί, 4.500 ευρώ

πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και χρεωστικές κάρτες τραπεζών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν  στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ αναζητούνται οι συνεργοί τους που διαφεύγουν.

Συνήθης πρακτική οι “φυλακίσεις”

Η φυλάκιση και η κτηνώδης συμπεριφορά κατά παράτυπων μεταναστών, πρόβαλε και κατά την πρόσφατη εξάρθρωση  οργανωμένου, πολυπλόκαμου κυκλώματος διακινητών,  στη Δυτική Ελλάδα. Για τις μεταφορές εκείνων των αλλοδαπών η εγκληματική  οργάνωση πληρωνόταν  έως και 5.500 ευρώ από τον κάθε μετανάστη, ανάλογα με την περιοχή που ήθελε να φθάσει, αφού είχαν συγκεκριμένο τιμοκατάλογο, όπως είχε γράψει το Alphafreepress.

Ο… τιμοκατάλογος

Αν ο παράτυπος μετανάστης επιθυμούσε να μπει στην Ελλάδα και να παραμείνει εδώ, τότε πλήρωνε από 1.500 έως 2.000 ευρώ.

Αν  επιθυμούσε να περάσει από την Ελλάδα και να συνεχίσει στην Ευρώπη τότε κατέβαλε από 5.000 έως 5.500 ευρώ.

Ο εφιάλτης άρχιζε από τη στιγμή που  κάποιος από  τους διακινούμενους,  δεν είχε τα χρήματα, που απαιτούσε το σκληρό, επίσης ανελέητο, κύκλωμα. Τότε, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης,  τον μετέφεραν σε  συγκεκριμένα διαμερίσματα-«φυλακές»  στη Θεσσαλονίκη, όπου τον κρατούσαν φυλακισμένο μέχρι να «τακτοποιήσει» τις οφειλές του.

Εντοπίστηκαν στις έρευνες, τουλάχιστον τρία διαμερίσματα, τα οποία  χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος για να κλειδώνουν μέσα τους ανθρώπους, που δεν διέθεταν όλα τα χρήματα που απαιτούσαν. Τους κατακρατούσαν εκεί, μέχρι με κάποιον τρόπο, να βρουν τα χρήματα και στη συνέχεια τους άφηναν ελεύθερους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις