Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας 2023: Ποιες αλλαγές έρχονται
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας 2023: Ποιες αλλαγές έρχονται

Νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας 2023: Οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή το προσεχές διάστημα

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας θα έλθει το προσεχές διάστημα στη Βουλή, με σκοπό εφοριακοί και πολίτες να γνωρίζουν επακριβώς τις ποινές για κάθε παράβαση. Με τον κώδικα καθορίζονται τα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις που αφορούν την υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολή δήλωσης, παραβάσεις σχετικές με τον ΦΠΑ, τους παρακρατούμενους φόρους, την παρεμπόδιση ελέγχου, την υπόθαλψη και τη συνέργεια σε οικονομικά εγκλήματα. Την κωδικοποίηση και επικαιροποίηση των προστίμων και κυρώσεων που επιβάλλονται σήμερα για φορολογικές παραβάσεις επιχειρεί να θέσει ο νέος Κώδικας Φορολογικής ∆ιαδικασίας που κατατίθεται το προσεχές διάστημα στη Βουλή.

Έπειτα από δέκα χρόνια από τη θεσμοθέτηση και αφού στο διάστημα αυτό ψηφίσθηκαν δεκάδες διατάξεις µε νέα πρόστιμα, η κυβέρνηση επιθυμεί την αλλαγή της νομοθεσίας, με σκοπό τόσο οι ελεγκτές, όσο και οι ελεγχόμενοι να γνωρίζουν επακριβώς τις ποινές για κάθε παράβαση. Με τον κώδικα καθορίζονται τα πρόστιµα για φορολογικές παραβάσεις που αφορούν την υποβολή ανακριβούς δήλωσης ή µη υποβολής δήλωσης, παραβάσεις σχετικές µε τον ΦΠΑ, τους παρακρατούµενους φόρους, την παρεµπόδιση ελέγχου, την υπόθαλψη και τη συνέργεια σε οικονομικά εγκλήματα.

Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποσκοπεί:

  • Στην απόδοση των κωδικοποιούµενων διατάξεων µε πιο εύληπτο και συστηματικό τρόπο, ώστε να είναι σαφές το νόημα των κανόνων που εισάγει.
  • Στην άρση νοηματικών και ορολογικών ασυνεπειών.
  • Στην αποκάθαρση του περιεχομένου µέσω της απαλοιφής των ανενεργών ρυθμίσεων.
  • Στην εναρμόνιση µε τη λοιπή φορολογική νοµοθεσία και µε τη νοµοθεσία που διέπει τη σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις