Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Μαΐου 2023

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ρωσία: Βίντεο με στρατιώτες να κρατούν την τουρκική σημαία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Βίντεο με στρατιώτες να κρατούν την τουρκική σημαία

Ρωσία: Μισθοφόροι ή επίστρατοι οι στρατιώτες που φέρουν την τουρκική σημαία στις στολές τους;

Σε βίντεο που τράβηξε την προσοχή στα social media την τελευταία εβδομάδα εμφανίζονται δύο στρατιώτες που δηλώνουν έτοιμοι να εμπλακούν στο ουκρανικό μέτωπο και φέρουν μία τουρκική σημαία. «Θα πάμε εκεί με τη βοήθεια του Αλλάχ. Έχουμε τη σημαία μας… Θα πάμε και θα επιστρέψουμε με τη βοήθεια του Αλλάχ», λέει ένας άνδρας με μια τουρκική σημαία ραμμένη στο αλεξίσφαιρο γιλέκο του. Το δεύτερο άτομο στο βίντεο κρατάει μια τουρκική σημαία και η στολή του έχει ραμμένη πάνω της μια τουρκική και μια ρωσική σημαία. Το γράμμα «Ζ» είναι ορατό στη ρωσική σημαία, δηλαδή το σύμβολο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που υποδηλώνει ότι το βίντεο είναι πρόσφατο.

Το βίντεο έγινε γνωστό από το λευκορωσικό αντιπολιτευτικό κανάλι Nexta, αλλά δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα από φιλορωσικό κανάλι Telegram, υποστηρίζοντας ότι «Τούρκοι λεγεωνάριοι εντάχθηκαν στον ρωσικό στρατό και θα λάβουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία», όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Euronews.

Τούρκοι πολίτες ή τουρκόφωνοι;

Δημοσιογράφοι από την τουρκόφωνη υπηρεσία του Euronews επιβεβαίωσαν ότι οι άνδρες μιλούν μια διάλεκτο της τουρκικής γλώσσας, αλλά δεν είναι από την Τουρκία. Η μείξη μεταξύ αυτής της διαλέκτου και ορισμένων ρωσικών λέξεων υποδηλώνει ότι οι άνδρες αυτοί είναι πιθανότατα Τούρκοι της Αχίσκα (επίσης γνωστοί ως Τούρκοι του Μεσκετίου). Σύμφωνα με το World Directory of Minorities and Indigenous Peoples (Παγκόσμιος Κατάλογος Μειονοτήτων και Αυτοχθόνων Λαών), οι Μεσχίτες Τούρκοι ζούσαν κατά μήκος των τουρκο-γεωργιανών συνόρων και απελάθηκαν το 1944 από τον Ιωσήφ Στάλιν σε διάφορες σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν.

Σήμερα, πολλοί από αυτούς ζουν στο Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, το Καζακστάν και τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του Βόρειου Καυκάσου (όπως στην Τσετσενία και τη Βόρεια Οσετία).

 

Τούρκοι της Αχίσκα

Το Euronews μίλησε με εκπρόσωπο των Τούρκων της Αχίσκα στο εξωτερικό, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι άνδρες στο βίντεο μιλούν τη διάλεκτο της Αχίσκα. Εξήγησε επίσης ότι πιστεύει ότι πρόκειται για άνδρες που ζουν στη Ρωσία και ως εκ τούτου κινητοποιούνται για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι δεδομένου ότι οι Τούρκοι της Αχίσκα θεωρούν τους εαυτούς τους Τούρκους, εξηγείται ο λόγος που οι στρατιώτες φαίνονται να κρατούν τη σημαία στο βίντεο.

Από την Οσετία

Αυτό επαναλήφθηκε και από τον Αλίκ Πουχάτι, δημοσιογράφο που εδρεύει στον Βόρειο Καύκασο. «Έχουμε μια μικρή κοινότητα Τούρκων της Αχίσκα που ζουν στην Οσετία και επιστρατεύτηκαν όπως όλοι οι άλλοι», δήλωσε στο Euronews. Πριν από δύο εβδομάδες, ο Πουχάτι δημοσίευσε φωτογραφίες υποστηρίζοντας ότι ένας Τούρκος της Αχίσκα ήταν μεταξύ εκείνων που επιστρατεύτηκαν στην Οσετία. Όπως και με τους στρατιώτες στο βίντεο, ο άνδρας φορά επίσης ένα σήμα με την τουρκική σημαία και το γράμμα «Ζ» σχεδιασμένο πάνω από την οσετική σημαία που βρίσκεται από πάνω.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή στρατιωτικό επικεφαλής της Οσετίας, περισσότεροι από 400 άνδρες έχουν επιστρατευτεί για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Ο στόχος είναι να επιστρατευτούν άλλοι 1.000 στην περιοχή της Οσετίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις