Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τέλη κυκλοφορίας 2023 πληρωμή – πρόστιμα: Σε ποια περίπτωση αφαιρείται η άδεια οδήγησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας 2023 πληρωμή – πρόστιμα: Σε ποια περίπτωση αφαιρείται η άδεια οδήγησης

Τέλη κυκλοφορίας 2023 πληρωμή - πρόστιμα: Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2023 λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021

Ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας myCAR, θα γίνεται και φέτος η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας, ενώ τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά για όποιον παρανομήσει και κυκλοφορεί το ΙΧ του, δίχως να έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας 2023. Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2023 λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021, ωστόσο κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών δίνει μια μικρή παράταση στους ιδιοκτήτες των οχημάτων. Αυτό σημαίνει ότι όσοι χάσουν την προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας, πέρα από την υποχρέωση της εκ των υστέρων καταβολή τους θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο:

ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.

το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο

30€, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30€

woman riding in car
Τέλη κυκλοφορίας 2023: Τα «τσουχτερά» πρόστιμα

Ακόμα πιο «τσουχτερά» είναι τα πρόστιμα για τους «πονηρούς» που θα μετακινήσουν το όχημά τους, ενώ το έχουν θέσει ψηφιακά σε ακινησία. Στις οδηγίες της ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας επισημαίνεται πως «όχημα για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ».

Σε περίπτωση υποτροπής, το παραπάνω πρόστιμο τριπλασιάζεται, δηλαδή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ίσο με τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

close-up photo of red vehicle wing mirror
Για να θέσετε το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, ακολουθείτε την εξής διαδικασία:

Με την εφαρμογή myCar μπορείτε να καταθέσετε online τις πινακίδες του οχήματός σας αποφεύγοντας κάθε χρονοβόρα διαδικασία που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

-Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης ΑΑΔΕ

-Μπαίνετε στην εφαρμογή myCar

-Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet

– Καταχωρείτε: α) τον Τ.Κ. της περιοχής, β) την οδό, γ) τον αριθμό

-Δηλώνετε το χώρο στάθμευσης (ενοικιασμένος ή καταχωρημένος)

-Υποβάλετε την αίτηση

-Λαμβάνετε τον αριθμό αίτησης

-Αφαιρείτε τις πινακίδες από το όχημα και τις κρατάτε σε ασφαλές μέρος

-Το όχημα είναι πλέον σε ακινησία

man in blue dress shirt driving car
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις