Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

06

Δεκεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Δρόμος στην Αυστραλία αφιερωμένος στην Καλαμάτα
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Δρόμος στην Αυστραλία αφιερωμένος στην Καλαμάτα

Συνεχίζεται η επίσκεψη του Δημάρχου Καλαμάτας σε Μελβούρνη και Αδελαΐδα

Με θερμές εκδηλώσεις αγάπης για την Πατρίδα και την Καλαμάτα, οι Έλληνες της Αυστραλίας υποδέχονται, σε κάθε του βήμα, τον Δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, ο οποίος επισκέπτεται από την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 τη Μελβούρνη για να παραστεί στην τελετή των εγκαινίων τους δρόμου αφιερωμένου στην Καλαμάτα, το Kalamata Place. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, το πρωί του Σαββάτου 22 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η Τελετή μνήμης (τρισάγιο) για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, στο Αυστραλοελληνικό μνημείο που έχει ανεγερθεί προς τιμήν των Αυστραλών και των Ελλήνων που πολέμησαν κατά των Ναζί στον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το συγκεκριμένο μνημείο είναι το σημείο όπου πραγματοποιούνται όλες οι εκδηλώσεις τιμής των Ελληνικών Κοινοτήτων της Μελβούρνης. Το τρισάγιο τέλεσε ο Επίσκοπος Σωζοπόλεως και Αρχιεπίσκοπος Μελβούρνης, κ. Κυριακός. Αμέσως μετά ακολούθησε επίσκεψη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, καθώς και στο Μουσείο, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, όπου εκτίθεται στρατιωτικό και ιστορικό υλικό.

Την αντιπροσωπεία των επισήμων, εκτός του Δημάρχου Καλαμάτας, συγκροτούσαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Λι Ταρλάμης εκλεγμένος Αντιπρόσωπος στη Βουλή, οι Πρόεδροι των Συλλόγων Μελβούρνης, Αδελαΐδας και Σίδνεϋ, καθώς και βετεράνοι πολεμιστές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ευθύνη της διοργάνωσης των εκδηλώσεων είχε η Επιτροπή Δημιουργίας του Μνημείου υπό τον Πρόεδρό της Στιβ Κηρίτση.

Η τελετή ονοματοδοσίας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου Μεσσηνίων «ο Παπαφλέσσας»

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Καλαμάτας, συνοδευόμενος από ολόκληρη την αντιπροσωπεία των επισήμων, παραβρέθηκε στην τελετή ονοματοδοσίας του δρόμου αφιερωμένου στην Καλαμάτα, του Kalamata Place. Η τελετή ονοματοδοσίας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου Μεσσηνίων «ο Παπαφλέσσας». Παρευρέθηκαν όλοι οι επίσημοι που συμμετείχαν στην τελετή μνήμης για το Ναυαρίνο, καθώς επίσης και η Δήμαρχος του Ντέρμπιν Λίνα Μεσσίνα, η Υφυπουργός Πρόνοιας Μέλβούρνης Κρις Παυλίδη, η Βουλευτής Βικτώριας Σέινα Γουότ και η Ομοσπονδιακή Υπουργός Τζεντ Κέρνι. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρώην Πολιτειακός Υπουργός Τουρισμού Γιάννης Πανταζόπουλος, ο οποίος στήριξε από την αρχή την προσπάθεια της ονοματοδοσίας και στάθηκε δίπλα στους Έλληνες της ομογένειας στην Αυστραλία και σε αυτή την προσπάθεια.

Τον αγιασμό τέλεσε ο επίσκοπος Κερασούντος και Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Northcote κ. Ευμένιος.

Παρόντα επίσης ήταν τα μέλη όλων των Συλλόγων, εκπρόσωποι φορέων και Έλληνες που έσπευσαν να χαιρετήσουν και να στηρίξουν την προσπάθεια. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό και οι εκδηλώσεις αγάπης για την Ελλάδα και την Καλαμάτα πασιφανείς. Στους χαιρετισμούς που ακολούθησαν όλοι μίλησαν όλοι για τους δεσμούς της Ελλάδος με την Αυστραλία μέσα από τα ταξίδια του Ελληνισμού. Μοιράστηκαν εμπειρίες και ιστορίες που συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους. Τελευταίος μίλησε ο Δήμαρχος Καλαμάτας ως το τιμώμενο πρόσωπο και στη συνέχεια ακολούθησε η κοπή της κορδέλας των εγκαινίων.

Το “ευχαριστώ” στους Έλληνες

Στον χαιρετισμό του ο κ. Βασιλόπουλος ευχαρίστησε τους Έλληνες της Αυστραλίας για την αγάπη τους προς την πατρίδα την οποία αποδεικνύουν με πράξεις. «Εδώ συναντώ μια πιο Ελλάδα από την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Ευχαρίστησε τόσο τους ομογενείς όσο και τις πολιτειακές αρχές για την τιμή που έκαναν στην Καλαμάτα να αφιερώσουν μια οδό σε αυτήν και πρόσθεσε ότι η αγκαλιά της πόλης θα είναι ανοιχτή για τους Έλληνες και Αυστραλούς μέσα από τις συνεργασίες που θα χτιστούν και θα αναπτυχθούν σε πολλά επίπεδα και τομείς.

Το ίδιο και πιο θερμό κλίμα επικράτησε στο φεστιβάλ Αντίποδες, όπου ο Ντάνιελ Άντριους, Πολιτειακός Πρωθυπουργός της Βικτώρια χαιρέτισε προσωπικά τον Δήμαρχο Καλαμάτας λίγο πριν ανέβη αυτός στο βήμα για τον χαιρετισμό του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Δημάρχου Καλαμάτας στην Αυστραλία γνωρίζει μεγάλη δημοσιότητα αφού καλύπτεται από όλα τα μέσα ενημέρωσης της πολιτείας Βικτώρια και όχι μόνο, ενώ είναι και το μοναδικό θέμα συζήτησης μεταξύ των Ελλήνων της Αυστραλίας.

306324418 1121011555454954 1006485667864241079 n
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις