Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπόρις Τζόνσον – εκλογές: Αποσύρεται από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας στη Βρετανία
ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον – εκλογές: Αποσύρεται από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας στη Βρετανία

Μπόρις Τζόνσον - εκλογές: Υποστήριξε ότι «δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενιαίο κόμμα στη Βουλή»

Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της ηγεσίας των Συντηρητικών και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τον Ρίσι Σούνακ ώστε να είναι -πιθανώς από αύριο- ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε δηλώσει επισήμως, αλλά είχε πει στους υποστηρικτές του ότι ήθελε να θέσει υποψηφιότητα. Αφού διέκοψε τις διακοπές του στην Καραϊβική, ο Τζόνσον μίλησε με τους αντιπάλους του, Ρίσι Σούνακ και Πένι Μόρντοντ, σε μια προσπάθεια να τους πείσει να συμμετάσχουν στην απόπειρα πολιτικής επιστροφής του. Ωστόσο, ο Τζόνσον απόψε είπε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, αφού μόλις 60 βουλευτές του τον είχαν στηρίξει μέχρι το απόγευμα της Κυριακής -πολύ λιγότεροι από το όριο των 100 βουλευτών που απαιτείται για να περάσει στη διαδικασία της εκλογής.

Σάλος στη Βρετανία με δηλώσεις του Σούνακ για τους επιστήμονες και τα lockdown

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι, λόγω της αποτυχίας να υπάρξει συμφωνία με τον Ρίσι Σούνακ και την Πένι Μόρντοντ, «φοβάμαι ότι το καλύτερο είναι να μην επιτρέψω να προχωρήσει η υποψηφιότητά μου και να δεσμευθώ να παράσχω την υποστήριξή μου σε όποιον πετύχει». «Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Η δήλωση Σούνακ

Νωρίτερα, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 140 βουλευτών ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σπουδαία χώρα αλλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια βαθιά οικονομική κρίση. Για το λόγο αυτό θέτω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και για να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός σας. Θέλω να φτιάξω την οικονομία μας, να ενώσω το κόμμα μας και να δώσω στη χώρα αυτό που χρειάζεται» τόνισε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις