Βγαίνει μπροστά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βγαίνει μπροστά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Τα «όπλα» του πρωθυπουργού

22.10.2022 | 21:58

Το ότι βρισκόμαστε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, όπου απλά αναμένουμε και την επίσημη έναρξή της, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει και την οριστική ημερομηνία των εκλογών, νομίζω ότι δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

Του Γιάννη Ντσούνου 

Ότι τα κόμματα -και η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα υπόλοιπα- έχουν «στο φουλ» τις κομματικές μηχανές επίσης δεν είναι κάτι που αμφισβητεί κανείς. Ακόμη και τις τελευταίες ομιλίες Μητσοτάκη και Τσίπρα να παρακολουθήσει κανείς θα καταλάβει εύκολα ότι έχουν ήδη τεθεί και τα διλήμματα των εκλογών, αλλά και το διακύβευμα για κάθε κόμμα χωριστά.

Οι δύο κεντρικοί μονομάχοι των επερχόμενων εκλογών έχουν ήδη ξεκινήσει και την προσωπική τους -πάντα σε πολιτικό επίπεδο- μονομαχία. Άλλωστε στην χώρα μας οι ψηφοφόροι ως γνωστόν δεν ψηφίσουν μόνο κόμμα, αλλά ψηφίζουν και πρωθυπουργό. Με αυτήν την φράση μάλιστα έχει απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όσους αναλυτές, δημοσκόπους, πολιτικούς και λοιπούς μπορεί να πίστευαν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, αλλά πρωθυπουργός θα ήταν κάποιος άλλος από τον αρχηγό του κόμματος.

Και ακριβώς βασιζόμενος σε αυτήν την φράση -ότι οι πολίτες εκτός από κόμμα ψηφίζουν και πρωθυπουργό- αποφάσισε ότι πρέπει «να βγει μπροστά» και να είναι εκείνος που θα δώσει το στίγμα, τον ρυθμό και την στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΝΔ στους μήνες που ακολουθούν μέχρι τις εκλογές.

Περιοδείες σε όλη την Ελλάδα

Έτσι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη ζητήσει από τους συνεργάτες του να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα περιοδειών για τον ίδιο, που να καλύψει μέσα στους επόμενους μήνες το σύνολο της επικράτειας. Οι εμφανίσεις του πρωθυπουργού στην περιφέρεια ήδη έχουν πυκνώσει από την Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης έως σήμερα, ενώ αναμένεται να πυκνώσουν και τις επόμενες εβδομάδες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτόν τον τρόπο αφενός επιλέγει να γίνει ο ίδιος ο πιο ισχυρός «κοινωνός» του κυβερνητικού έργου στους πολίτες, αφετέρου συντηρεί και επαυξάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (δηλαδή με την δια ζώσης παρουσία του) την σχέση εμπιστοσύνης που έχει «χτίσει» με τους πολίτες, κάτι που αποτελεί βασικό προεκλογικό επιχείρημα τόσο για τον ίδιο, όσο και για την ΝΔ.

Τα «όπλα» του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του ζήτησε από τους πολίτες να κρίνουν το σύνολο του κυβερνητικού έργου και των μεταρρυθμίσεων, ζήτησε από τους πολίτες να κρίνουν την κυβέρνηση στην διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και τη στήριξη που παρείχε σε επιχειρήσεις και πολίτες.

Και εσχάτως ζήτησε από τους πολίτες να κρίνουν την κυβέρνηση από τις κινήσεις που έκανε μέχρι στιγμής στα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης, δηλαδή τις παρεμβάσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, αλλά και των καυσίμων. Με αυτά τα «όπλα» ο πρωθυπουργός συναντά πολίτες και συνομιλεί μαζί τους, συναντά αγρότες, παραγωγικούς φορείς, επιχειρηματίες και μικρομεσαίους και πιστός στην πολιτική στάση που έχει ακολουθήσει τα τελευταία τρία χρόνια, δεν «χαϊδεύει αυτιά», ούτε τάζει άμεση επίλυση προβλημάτων, αλλά συζητά και ακούει.

Κάθοδος στους πολίτες

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θα τον δούμε, όπως λέει το ρεπορτάζ μας, σε κάποια αμιγώς κομματική εκδήλωση στην επαρχία, πλην ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων, αφού αυτό που έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του είναι κάθοδο στους πολίτες και όχι κάθοδο σε κομματικές φιέστες. Η αρχή έγινε με τις δύο τελευταίες περιοδείες στην επαρχία, ωστόσο η συνέχεια αφορά και στους υπουργούς της κυβέρνησης που, όπως θα δούμε πολύ σύντομα, θα κληθούν να «οργώσουν» την περιφέρεια ακολουθώντας το παράδειγμα Μητσοτάκη και να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο και όχι με τις κομματικές οργανώσεις.

«Ουδείς αναντικατάστατος»

Η εντολή είναι ξεκάθαρη: επικοινωνία του κυβερνητικού έργου, καμία αλαζονική διάθεση και συμπεριφορά και καμία προσωπική στρατηγική, γιατί τότε θα ισχύσει η φράση «ουδείς αναντικατάστατος», που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε πριν λίγες ημέρες. Όσο πλησιάζουμε προς την επίσημη ανακοίνωση της προεκλογικής περιόδου, τα κόμματα θα στραφούν και στους αρχηγούς τους και, όπως έλεγε στην Alpha freepress, κορυφαίο κομματικό στέλεχος της ΝΔ, «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το πιο δυνατό άτι του κόμματος αυτήν την στιγμή».

 

Exit mobile version