Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Σπίτι μου κριτήρια – δικαιούχοι: Πότε θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα για χαμηλότοκα δάνεια σε νέους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπίτι μου κριτήρια – δικαιούχοι: Πότε θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα για χαμηλότοκα δάνεια σε νέους

Σπίτι μου κριτήρια - δικαιούχοι: Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος «Σπίτι μου» για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων έως 150.000 ευρώ σε νέους για κατοικία έως 120 τ.μ. Το πρόγραμμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το Πάσχα του 2023 και θα δίνονται στεγαστικά δάνεια σε 25.000 νέους και ζευγάρια έως 39 ετών με επιτόκιο 1,5%. Πάντως η ΔΥΠΑ έχει ξεκινήσει συναντήσεις με εκπροσώπους του συνόλου των τραπεζών, προκειμένου να καθοριστούν οι ακριβείς όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων.

Τι εξετάζεται

Οι συζητήσεις και το πλαίσιο της δράσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, προκειμένου το πρώτο τρίμηνο του 2023 να χορηγηθούν τα πρώτα στεγαστικά δάνεια στους δικαιούχους. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ εξετάζεται να υπάρξει προτεραιότητα στα νέα ζευγάρια που είναι ήδη γονείς (με ένα ή περισσότερα παιδιά), έναντι εκείνων που δεν έχουν οικογένεια ή είναι ελεύθεροι. Τονίζεται ότι εκτός των ζευγαριών έως 39 ετών συζητείται η δυνατότητα να ενταχθούν ως δικαιούχοι και ελεύθεροι έως αυτό το συγκεκριμένο ηλικιακό όριο. Ωστόσο, θα προτιμηθούν όσοι 39 ετών είναι ζευγάρια ή έχουν οικογένεια.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» τα εξής:
Α. Ποιοι μένουν εκτός προγράμματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη κλειδώσει και ειδική ρήτρα για την αγορά κατοικιών. Οι νέοι έως 39 ετών δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τη νέα κατοικία τους με επιδοτούμενο δάνειο μέσω της ΔΥΠΑ από συγγενείς.

Β. Τα κριτήρια

Προϋπόθεση για τη λήψη του δανείου θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ και το ανώτατο όριο διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (κριτήρια επιδόματος θέρμανσης).
Αίτηση για τη λήψη δανείου θα μπορούν να υποβάλλουν νέοι και ζευγάρια 25-39 ετών, αρκεί το ένα μέλος να πληροί το ηλικιακό όριο.
Το επιτόκιο θα είναι μηδενικό για τους πολύτεκνους (άνω των τριών παιδιών) ακόμη κι αν τα τέκνα αποκτηθούν κατά τη διάρκεια εξόφλησης του δανείου. Τα χαμηλότοκα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας και έτος κατασκευής έως το 2007.

Γ. Οι δόσεις

Η μηνιαία δόση υπολογίζεται σε 275 ευρώ για σπίτι 100.000 ευρώ (με σημερινά δεδομένα), ενώ για δάνειο 150.000 η μηνιαία δόση φτάνει στα 434 ευρώ για 30 έτη αποπληρωμής. Στην πρώτη περίπτωση οι ετήσιοι τόκοι είναι 1.680 ευρώ λιγότεροι και στη δεύτερη 2.640 ευρώ. Ανάλογα με το ύψος του δανείου και τα εισοδηματικά κριτήρια οι τράπεζες θα ορίσουν το ύψος του αρχικού κεφαλαίου που θα απαιτείται κατά περίπτωση.

Τα χρήματα που θα δοθούν μέσω της ΔΥΠΑ θα είναι άτοκα, ενώ για το ποσό των τραπεζών (1/4 του δανείου) η κυβέρνηση συμφώνησε ήδη να οριστεί πλαφόν στο ύψος του ανώτατου επιτοκίου που θα μπορούν να επιβάλουν τα τραπεζικά ιδρύματα.

Δ. Επιτόκιο

Το ύψος του επιτοκίου που θα επιβάλουν οι τράπεζες για το 25% του δανείου έχει κλειδώσει ότι θα είναι ίσο με Euribor του τελευταίου τριμήνου του έτους προσαυξημένο κατά 4%. Με τα δεδομένα που ισχύουν τώρα και τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες το επιτόκιο για το σύνολο του δανείου υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,25%-1,5%. Επίσης για τη λήψη στεγαστικού δανείου θα απαιτείται η ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη κατά 10% επί της αξίας του ακινήτου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις