Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κάρτα ανεργίας – ΔΥΠΑ: Αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάρτα ανεργίας – ΔΥΠΑ: Αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια

Κάρτα ανεργίας - ΔΥΠΑ: Ποιες αλλαγές έρχονται από τα τέλη του 2022

Εισοδηματικά κριτήρια, όμοια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης τίθενται σε ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου και πλέον αλλάζουν οι παροχές της κάρτας ανεργίας για τους δικαιούχους. Συγκεκριμένα, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μοντέλο λειτουργίας, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ορίζει πως το εισοδηματικό κριτήριο των 20.000 ευρώ που αποτελεί και το όριο, θα είναι με προσαύξηση.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως ο άνεργος που υπερβεί αυτό το όριο θα χάσει το επίδομά του, παράλληλα, το νέο εισοδηματικό κριτήριο δεν θα επηρεάσει το ειδικό εποχικό επίδομα, το επίδομα μακροχρονίως ανέργων και το βοήθημα ανεξαρτήτως και αυτοτελώς απασχολουμένων. Επίσης, τα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται δεν επηρεάζουν παροχές που ούτως ή άλλως δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την ανεργία.


Συγκεκριμένα, δεν επηρεάζονται:

  1. η χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος,
  2. η έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και
  3. το επίδομα θέρμανσης

Ωστόσο ο άνεργος θα χάσει τις επιπλέον παροχές που του προσφέρει η κάρτα ανεργίας όπως: οι δωρεάν μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, ο Κοινωνικός Τουρισμός, η δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα Επιταγών Αγοράς Βιβλίων, στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα και η μοριοδότηση στις Προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ και σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα. Σημειώνεται πως τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια τίθενται στις παροχές που έχουν σχέση με κάλυψη ασθένειας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλιση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις