Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρυσταλλοπηγή κύκλωμα: Αποκάλυψη σοκ των “Αδιάφθορων” της ΕΛΑΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κρυσταλλοπηγή κύκλωμα: Αποκάλυψη σοκ των “Αδιάφθορων” της ΕΛΑΣ

Κρυσταλλοπηγή κύκλωμα: Συνταρακτικά στοιχεία από τη δράση των επίορκων αστυνομικών

Είναι απίστευτο. Ενας ιδιοκτήτης καντίνας, κοντά στον συνοριακό Σταθμό της Κρυσταλλοπηγής κι ένας πωλητής κινητών τηλεφώνων,  ήταν οι αρχηγοί  του κυκλώματος, στο οποίο είχαν… ενταχθεί ως μέλη (!) εννέα συνολικά αστυνομικοί του Τμήματος Διαβατηριακών Ελέγχων! Τα  κέρδη του κυκλώματος αστυνομικών και ιδιωτών, από τις παράνομες θεωρήσεις διαβατηρίων, για έξοδο και είσοδο στη χώρα, Αλβανών, που δεν συγκέντρωναν τις προϋποθέσεις, ξεπερνούν  το ιλιγγιώδες ποσό των 680.000 ευρώ!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Κάθε αστυνομικός, εκ των επτά, που συνελήφθησαν, λάμβανε μηνιαία «μισθό», που κάποιες φορές, ανάλογα και με τον «τζίρο», κυμαινόταν από 2.000  έως και 10.000 ευρώ!!! Χαρακτηριστικό είναι ότι στα «ταμεία» των μελών του κυκλώματος, που θέριευε τα τελευταία δύο χρόνια στην Κρυσταλλοπηγή, αλλά εξαρθρώθηκε από τους αστυνομικούς των Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 463.000 ευρώ!

Ποσό, επίσης τρομακτικό, αλλά τα στοιχεία δείχνουν  ότι η οργάνωση φαίνεται  να είχε «εξυπηρετήσει», ως προς την ασφαλή έξοδο και είσοδο στη χώρα, πάνω από 1.700 Αλβανούς.

Το χειρότερο, ότι πολλοί από αυτούς, που «λάδωσαν» το κύκλωμα των επίορκων της Κρυσταλλοπηγής, με τα χρήματα εξασφάλιζαν ψευδείς βεβαιώσεις ότι είναι «ο.κ». ενώ σε βάρος τους, εκκρεμούσαν αποφάσεις Διοικητικής Απέλασης και απαγόρευσής επιστροφής στο ελληνικό έδαφος η δεν διέθεταν καν ταξιδιωτικά έγγραφα!

Ιδού τι αναφέρει στο διαβιβαστικό προς τον εισαγγελέα η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για τη διάρθρωση της οργάνωσης:

Στο διαβιβαστικό  των «αδιάφθορων»,  γίνεται αναφορά και στον τρόπο διάρθρωσης της οργάνωσης:

Ο πανίσχυρος καντινιέρης

«Διευθύνων την εγκληματική οργάνωση εξακριβώθηκε ότι είναι ένας ιδιοκτήτης καντίνας, χωρίς την παρουσία του οποίου δεν θα ήταν εφικτή η τέλεση των ως άνω αναφερόμενων επίμεμπτων πράξεων, καθώς αποτελεί το πρόσωπο το οποίο οργανώνει και συντονίζει την δράση όλων των μελών της, με απώτερο σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους. Ακολούθως, υψηλά στην ιεραρχία και με αυξημένες αρμοδιότητες στην εγκληματική οργάνωση, εξακριβώθηκε ότι είναι πωλητής κινητών τηλεφώνων που αποτελεί τον «υπαρχηγό» της Οργάνωσης. Ενταγμένα μέλη, με διακριτούς ρόλους στην εγκληματική οργάνωση εξακριβώθηκε ότι είναι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κρυσταλλοπηγής, οι οποίοι -κατά περίπτωση- είτε αναλαμβάνουν την ψευδή βεβαίωση των ταξιδιωτικών εγγράφων πολιτών Αλβανίας, είτε την διευκόλυνση εισόδου ή/και εξόδου προς και από τη χώρα, πολιτών Αλβανίας που δεν έχουν το σχετικό δικαίωμα, είτε προβαίνουν σε ενέργειες που διευκολύνουν την εν γένει δράση της, κατ’ εντολή των ηγετικών μελών αυτής.

4 οδηγοί ταξί

Λοιπά ενταγμένα μέλη με διακριτούς ρόλους στην εγκληματική οργάνωση εξακριβώθηκε ότι είναι οι 4 οδηγοί επαγγελματικού οχήματος (ταξί), οι οποίοι έχουν αναλάβει την παραλαβή των επίμαχων ταξιδιωτικών εγγράφων ενδιαφερόμενων πολιτών Αλβανίας και την παράδοση τους προς τα ηγετικά στελέχη αυτής».

Λένε ακόμη οι «αδιάφθοροι»,

«Οι ανωτέρω περιγραφόμενες πράξεις δεν θα ήταν δυνατό να τελεσθούν χωρίς την ενεργό συμμετοχή και καταλυτική συμβολή των ως άνω αναφερόμενων αστυνομικών υπαλλήλων, οι οποίοι έχοντας την ιδιότητα του υπαλλήλου, προέβαιναν σε ενέργειες οι οποίες αντίκεινται στα καθήκοντά τους, λαμβάνοντας προς τούτο, κατά περίπτωση, αθέμιτα ωφελήματα. Οι ως άνω αναφερόμενοι αστυνομικοί, βεβαίωναν με πρόθεση, σε τέτοια έγγραφα, περιστατικά που μπορεί να έχουν έννομες συνέπειες, θέτοντας επί των ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατηρίων) πολιτών Αλβανίας τις γνήσιες σφραγίδες εισόδου/εξόδου του Τ.Δ.Ε. Κρυσταλλοπηγής, κατά την διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας διαβατηριακού ελέγχου, αφού γνώριζαν ότι δεν υπήρχαν για τους ανωτέρω αλλοδαπούς, οι νόμιμες προϋποθέσεις εξόδου και εισόδου. Με τον τρόπο αυτό, βεβαίωναν ψευδώς την είσοδο/έξοδο αυτών (αλλοδαπών) από και προς την Ελληνική Επικράτεια.

Πώς δρούσαν

«Το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καντίνα, που διατηρεί ο αρχηγός, συνιστά την βάση της εν λόγω Εγκληματικής Οργάνωσης, καθώς αποτελεί το σημείο που βρίσκονται καθημερινά τα μέλη αυτής.  Η εν λόγω καντίνα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Συνοριακό Σταθμό Κρυσταλλοπηγής -σχεδόν εφαπτόμενη του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κρυσταλλοπηγής- γεγονός που επιτρέπει στα ανωτέρω μέλη να έχουν άμεση οπτική επαφή με άτομα που επιθυμούν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από την Ελλάδα και αντίστροφα, αλλά και να δικαιολογούν την εν γένει παρουσία τους στον ευρύτερο χώρο, χωρίς να κινούν υποψίες στις διωκτικές αρχές για ενδεχόμενη τέλεση επίμεμπτων ενεργειών από μέρους τους.

Στο ανωτέρω σημείο (καντίνα) πραγματοποιούνται δια ζώσης συναντήσεις με τα υπόλοιπα μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως οδηγοί ταξί. Αφού παραλάβουν τα διαβατήρια από τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, αναλαμβάνουν την μεταφορά και την παράδοση τους -κατά κύριο λόγο- στο αρχηγό».

Οι συνομιλίες

Στη δικογραφία υπάρχει πλήθος απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών. «Ενδεικτικές συνομιλίες που αντικατοπτρίζουν τον τρόπο δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης τυγχάνουν οι κάτωθι:  Μέλος αναφερόμενος στην έκνομη δράση του αρχηγού,  αναφέρει σε τρίτο πρόσωπο: «Ρε συ, περνούν λεφτά κάθε μέρα από εμένα», «Εκείνος μπορεί να βγάλει γύρω στα πεντακόσια (500) ευρώ ημερησίως, μαύρα…». Σε άλλο σημείο μέλος αναφερόμενος σε τρίτο άτομο σχετικά με αξίωση χρηματικού ποσού συνολικού ύψους τετρακοσίων ευρώ (400€):

«Σου είπα εξαρχής, 200»

«Όχι εγώ σου είπα, εγώ σου είπα εξαρχής διακόσα (200) θέλω εγώ, διακόσα (200) θέλει ο άλλος μαλακίες, εγώ κάθε μέρα… το μυαλό μου να πάρει στροφές». Οδηγοί παράνομων ταξί (πολίτες Αλβανίας) αναφερόμενοι στους εγκεφάλους: «Μου είπε «διέγραψε τις συνομιλίες που έχουμε μαζί». Γιατί ρε τι λέμε; «Όχι μαλάκα, γιατί παρακολουθούν τηλέφωνα…» Καταλαβαίνεις πόσο φοβούνται» § Ο Αρχ/κας πραγματοποιεί έλεγχο στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΛ.ΑΣ. για την ύπαρξη διοικητικού μέτρου σε βάρος πολίτη Αλβανίας και κανονίζει αυτοπρόσωπη συνάντηση με τον αρχηγό προκειμένου να του γνωστοποιήσει το αποτέλεσμα αυτού (ελέγχου): Πες μου λίγο ημερομηνία ακριβώς. Α-: :Περίμενε. Εφτά ενάτου του χίλια εννιακόσια ενενήντα οχτώ (7/9/1998). : Όχι  καθαρό είναι δεν έχει κάτι. Περίμενε.: Δεν έχει πρόστιμό;: Περίμενε λίγο για να δω και το τέτοιο. Όχι, περίμενε κάτι έχει ναι, ναι, κάτσε. Κάτσε θα ‘ρθω να σε πω περίμενε”.

Τα διαβατήρια αποκαλούνταν «κόκκινα» ή «κεράσια» (παραπέμπουν στο χρώμα των αλβανικών διαβατηρίων), «εκείνο», «χαρτί», «χαρτάκι», «αυτά», ενώ η καταβολή αθεμίτου οικονομικού ωφελήματος, αποκαλείται «καφές».

Εικόνες αρχείου
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις