Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Σκρέκας – φυσικό αέριο: Τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας – φυσικό αέριο: Τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας

Σκρέκας - φυσικό αέριο: Αυτή είναι η πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση των τεράστιων διακυμάνσεων των τιμών στην αγορά του φυσικού αερίου.

Στη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πράγα συμμετείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Η ατζέντα του Συμβουλίου αφορούσε στα επόμενα βήματα των κρατών – μελών για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, όπως περιγράφονται στην επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προς τους ηγέτες της Ε.Ε και τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε, για μια ακόμη φορά, πως η επιβολή ενός ανώτατου ορίου τιμών σε επίπεδο χονδρικής είναι η καλύτερη επιλογή για την αντιμετώπιση των τεράστιων διακυμάνσεων των τιμών στην αγορά του φυσικού αερίου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει άμεσα αποφάσεις τόσο για την επάρκεια όσο και για τη μείωση των τιμών. Παράλληλα, τόνισε ότι, αν και καταφθάνουν αυξημένες ποσότητες φυσικού αερίου στην Ε.Ε, εν τούτοις οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη και «αυτό σημαίνει ότι οι αγορές δε λειτουργούν σωστά και η διαθεσιμότητα δεν είναι θέμα τιμής αλλά επάρκειας υποδομών». Η ελληνική πλευρά ζήτησε ένα μεταβλητό ανώτατο όριο στον δείκτη TTF που να διασφαλίζει ότι το φυσικό αέριο είναι μόνο οριακά ακριβότερο από την Ασία και άλλες περιοχές, και όχι διπλάσιο από την τιμή που καταβάλλεται σε άλλες ηπείρους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις