Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης: Μήνυμα προς τα γαλάζια στελέχη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μήνυμα προς τα γαλάζια στελέχη

Μητσοτάκης: «Προτεραιότητα έχει η επικοινωνία στους πολίτες του κυβερνητικού έργου. Υποψήφιος θα είναι μόνο όποιος έχει την τελική έγκριση από εμένα».

Όσοι παρακολούθησαν την τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ κατάλαβαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του επόμενου έτους, ωστόσο έθεσε και το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα. Στην συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία του πρωθυπουργού και μετά τις τοποθετήσεις των βουλευτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξαναπήρε τον λόγο και μεταξύ άλλων είπε μια φράση που συμπυκνώνει τον τρόπο που θα κινηθεί ο ίδιος σε εσωκομματικό επίπεδο εν όψει εκλογών.

Είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές του: «Προτεραιότητα έχει η επικοινωνία στους πολίτες του κυβερνητικού έργου. Υποψήφιος θα είναι μόνο όποιος έχει την τελική έγκριση από εμένα». Το μήνυμα σαφέστατο και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αυτήν την φράση επίσης προφανής. Το τελευταίο χρονικό διάστημα -όπως ανέφεραν και αρκετοί βουλευτές- στελέχη, πρώην βουλευτές, τοπικοί παράγοντες και αυτοδιοικητικά στελέχη γυρίζουν αριστερά και δεξιά και δηλώνουν ότι θα έχουν το χρίσμα του υποψηφίου στις επερχόμενες εκλογές. Οι περιπτώσεις αυτές, που δεν είναι και λίγες, υπέπεσαν στην αντίληψη των επιτελών του κόμματος, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι προσωπικές… ατζέντες

Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι την ώρα που ο ίδιος ζητά την κάθοδο των βουλευτών προς τους πολίτες και την στήριξη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών αναφορικά με τον χειμώνα και την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, κάποιοι ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές και ασχολούνται πρωτίστως με την δική τους προβολή και τον δικό τους προεκλογικό αγώνα. Και μπορεί πριν λίγους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάλι απευθυνόμενος στα στελέχη του και τους υπουργούς να είχε πει ότι όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με τον προεκλογικό του αγώνα θα τον απαλλάξει από τα κυβερνητικά του καθήκοντα, ωστόσο αυτό το μήνυμα φαίνεται ότι δεν το κατανόησαν όλοι.

Και αυτοί οι «όλοι» δεν είναι μόνο οι βουλευτές και οι υπουργοί, αλλά και τα στελέχη που είναι αυτήν την στιγμή εκτός κυβερνητικού σχήματος. Για τον λόγο αυτό οι επιτελείς της Πειραιώς παρακολουθούν στενά την δράση των δυνάμει πολιτευτών, τις επαφές τους στην περιφέρεια και την συμμετοχή τους σε κομματικές και μη εκδηλώσεις. Άλλωστε, όσοι γνωρίζουν καλά την ΝΔ ξέρουν πολύ καλά ότι η διαδικασία της «πρώτης ανάγνωσης» των ψηφοδελτίων έχει ξεκινήσει, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα ονόματα θα πάρουν έγκριση μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Η διαδικασία της έγκρισης

Η διαδικασία είναι λίγο πολύ γνωστή. Τα στελέχη της ΝΔ και ο γραμματέας του κόμματος που έχουν επιφορτιστεί με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές και συζητήσεις και σβήνουν και γράφουν ονόματα ανά περιφέρεια και νομό. Μόλις αυτό το πρώτο στάδιο κατάρτισης ολοκληρωθεί, θα υπάρξει μια πρώτη ανάγνωση από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου κάποιοι θα λάβουν έγκριση και κάποιοι θα «κοπούν». Θα ξεκινήσει τότε ένας δεύτερος κύκλος επαφών για την αναζήτηση άλλων υποψηφίων που θα συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια με βάση τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της περιοχής που θα είναι υποψήφιοι.

Οι προϋποθέσεις είναι επίσης γνωστές, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλα αυτά τα χρόνια στην ηγεσία της ΝΔ έχει δώσει προτεραιότητα στους νέους ανθρώπους, τις γυναίκες και τους επιστήμονες. Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να συνδυαστούν με την εμπειρία των παλαιότερων, αλλά και τα λεγόμενα «σταθερά ονόματα» σε κάποιες νευραλγικές περιφέρειες. Στο τέλος αυτής της διαδρομής ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει την τελική έγκριση και τότε και μόνο τότε κάποιος μπορεί να δηλώνει υποψήφιος με την ΝΔ και όχι νωρίτερα. Επίσης το ίδιο χρονικό διάστημα θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που αποτελεί πάντα και την βιτρίνα του κόμματος. Μέχρι τότε όμως όσοι διατείνονται ότι έχουν λάβει το χρίσμα μάλλον σφάλουν και ίσως δουν να εξελίσσεται μπροστά τους η παροιμία «όποιος βιάζεται, σκοντάφτει».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις