Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

07

Δεκεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς να καταψύξω καρότα: Χρήσιμες συμβουλές για να διατηρηθεί το λαχανικό
PLUS

Πώς να καταψύξω καρότα: Χρήσιμες συμβουλές για να διατηρηθεί το λαχανικό

Πώς να καταψύξω καρότα: Συμβουλές για την αγορά, την προετοιμασία και το πάγωμα του λαχανικού

Είναι σίγουρα πιο απλό να βάλουμε απλώς τα καρότα σε μια ειδική σακούλα στην κατάψυξη, ωστόσο αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη γεύση, την υφή, το χρώμα και όλα τα θρεπτικά συστατικά του φρέσκου καρότου χρειάζεται μια απλή προετοιμασία, η οποία αξίζει τον κόπο. Ακολουθούν κάποιες χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή αγορά και κατάψυξη καρότων από το Olivemagazine: Όταν αγοράζουμε καρότα, καλό είναι να προτιμάμε εκείνα που είναι μάτσο, με την πρασινάδα τους. Αυτά ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα και τη γεύση τους. Σε δροσερό, σκοτεινό μέρος τα καρότα διατηρούνται για μερικές εβδομάδες. Αν θέλουμε να τα συντηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μεγιστοποιήσουμε τη γεύση, την υφή και να έχουμε όσο το δυνατόν αναλλοίωτα τα θρεπτικά τους συστατικά, η κατάψυξη είναι σίγουρα καλύτερη λύση.

  • Προετοιμασία: Κόβουμε τις άκρες των καρότων και τις πρασινάδες τους. Αφαιρούμε τη φλούδα τους με έναν αποφλοιωτή λαχανικών. Κόβουμε κάθε καρότο σε ροδέλες. Αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε πρώτα στη μέση κατά μήκος και μετά σε ροδέλες.
  • Μπλανσάρισμα: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει και παράλληλα γεμίζουμε μια μεγάλη λεκάνη με παγωμένο νερό. Μπλανσάρουμε τα καρότα στην κατσαρόλα για 3-5 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Στη συνέχεια, βυθίζουμε τα καρότα στο παγωμένο νερό για να σταματήσουμε το μαγείρεμά τους και τα μεταφέρουμε σε καθαρή και στεγνή πετσέτα. Τα καρότα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στεγνά πριν καταψυχθούν.
  • Κατάψυξη: Τοποθετούμε τα στεγνά καρότα σε ένα ταψί σε μονή στρώση και τα καταψύχουμε για περίπου πέντε ώρες, ή μέχρι να στερεοποιηθούν. Μεταφέρουμε τα καρότα σε σακούλες για κατάψυξη τροφίμων, βάζουμε ετικέτες με ημερομηνία και καταψύχουμε για έως έναν χρόνο. Αν δεν μπορούμε να χωρέσουμε ένα ταψί στην κατάψυξή μας, βάζουμε τα καρότα κατευθείαν σε σακούλες τροφίμων, χωρίς να τις γεμίσουμε και προσπαθώντας να έχουμε τα καρότα σε μονή στρώση.

Πού τα χρησιμοποιούμε

Το να έχουμε καρότα στην κατάψυξη σημαίνει ότι θα έχουμε πάντα ένα εύκολο συνοδευτικό πρόχειρο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα καρότα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατευθείαν από την κατάψυξη και να προστεθούν σε σούπες και μαγειρευτά κατσαρόλας. Μπορούμε να βράσουμε, να σοτάρουμε, ή να βάλουμε στα μικροκύματα τα κατεψυγμένα καρότα χωρίς να τα αποψύξουμε προηγουμένως. Επειδή είναι μπλανσαρισμένα, θα μαγειρευτούν γρηγορότερα από το συνηθισμένο, αλλά δεν έχουν την τραγανή υφή των φρέσκων, οπότε καλύτερα να αποφύγουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες και όπου αλλού τα θέλουμε ωμά. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και για να φτιάξουμε κέικ καρότο. Όμως, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τα περάσουμε από τον τρίφτη, αφού τα ξεφλουδίσουμε, και να τα μπλανσάρουμε για λιγότερο χρόνο.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις