Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μητσοτάκης – Ερντογάν Πράγα: Το παρασκήνιο του “θερμού επεισοδίου”
ΚΟΣΜΟΣ

Μητσοτάκης – Ερντογάν Πράγα: Το παρασκήνιο του “θερμού επεισοδίου”

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα απαντήσει στην Τουρκία σήμερα το πρωί, με την πρωινή δήλωση που θα κάνει, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε.

Δεν βρήκε χέρια να του χαϊδέψουν τα αυτιά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα, ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια που συμμετείχε, ούτε στις διμερείς επαφές που είχε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό υπογραμμίζουν πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, τονίζοντας παράλληλα ότι το κλίμα που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Η ελληνική πλευρά είχε πληροφορηθεί εγκαίρως ότι ο κ. Ερντογάν θα έπαιρνε το λόγο στο δείπνο και ήταν προετοιμασμένη να απαντήσει εφόσον προκληθεί. Στο τέλος της παρέμβασης του και αφού προηγουμένως είχε κατηγορήσει την Ευρώπη ότι δεν δίνει στην Τουρκία αυτά που ζητά σε θέματα όπως η βίζα, απρόκλητα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι είναι αυτή που ανεβάζει την ένταση και προκαλεί. Τότε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε άμεσα τον λόγο και απάντησε ευθέως στον Τούρκο πρόεδρο ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, του τόνισε ότι αντί να προκαλεί θα πρέπει να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου αφήνοντας κατά μέρος τις εντάσεις και τις προκλήσεις, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως αιφνιδίασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει συνηθίσει σε μονολόγους, κάτι -που σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα- αποτυπώθηκε και στο «αλλοπρόσαλλο» της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα, κατά τη διάρκεια της οποίας σε άλλα σημεία απειλούσε πως «θα έλθουμε νύχτα» και σε άλλα έλεγε πως δεν αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν προσέρχεται στον διάλογο. Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται πως οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές και πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία των νησιών του ελληνικού Αιγαίου.






Μέλη της ελληνικής αποστολής στην Πράγα τόνιζαν ότι,

«H Ελλάδα δεν προκαλεί. Αλλά όταν προκαλείται θα απαντά, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών. Όλοι είδαν τι διημείφθη. Ο κ. Ερντογάν έφυγε από τη Σύνοδο περισσότερο απομονωμένος από όσο ήρθε». Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις σε δήλωσή του προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των 27 Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, αλλά και μετέπειτα στη συνέντευξη Τύπου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει εκ νέου σήμερα τους ομολόγους του για το σύνολο της τουρκικής προκλητικότητας ενώ θα θέσει στο «τραπέζι» και όλες τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου που δυναμιτίζουν το κλίμα και απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει εκ νέου σήμερα τους ομολόγους του για την αναθεωρητική ατζέντα του Τούρκου προέδρου ενώ θα θέσει στο «τραπέζι» και όλες τις ενέργειες της Άγκυρας που δυναμιτίζουν το κλίμα και απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. κτός από το μεταναστευτικό και τις ανυπόστατες αιτιάσεις για τα ελληνικά νησιά, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στην απόπειρα αναβίωσης του τουρκο-λιβυκού μνημονίου -μια κίνηση που ανεβάζει κατακόρυφα τους τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι ιδιαίτερα αρνητικό στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία.






Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις