Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο: Το «κόλπο» της φύσης
PLUS

Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο: Το «κόλπο» της φύσης

Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο: Το φαινόμενο παρατηρείται σε όλο το ζωικό βασίλειο, τόσο σε θηλαστικά, όσο και σε πτηνά

Ένας από τους πιο συχνούς μικροκαυγάδες ανάμεσα στα ζευγάρια, είναι οι τσακωμοί για την θέρμανση, αφού συνήθως οι γυναίκες κρυώνουν περισσότερο από τους άντρες, οπότε αναζητούν ένα πιο θερμό μέρος. Μέχρι στιγμής, μπορεί αυτό το γεγονός να δημιουργηθεί αφορμές για μικροεντάσεις, όμως με βάση νέα μελέτη, πρόκειται για ένα «δώρο» της φύσης προς τον άνθρωπο, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιείται σωστά. Σύμφωνα με την thesun.co.uk, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ διαπίστωσαν ότι σε όλο το ζωικό βασίλειο -τόσο σε θηλαστικά, όσο και σε πτηνά- παρατηρείται το φαινόμενο τα θηλυκά να κρυώνουν περισσότερο από τα αρσενικά. Έτσι, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτό γίνεται, ώστε το ζευγάρι να πάρει μια μικρή απόσταση μεταξύ του, με στόχο να νιώσει ηρεμία και γαλήνη, ώστε να σταματήσουν τυχόν προστριβές και εντάσεις.

Χαρακτηριστικά, ο Δρ Eran Levin αναφέρει ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες αισθάνονται τη θερμοκρασία διαφορετικά. Αυτή η διαφορά στη θερμική αίσθηση δεν προέκυψε για να μπορούμε να μαλώνουμε με τους συντρόφους μας για τον κλιματισμό, αλλά μάλλον το αντίθετο». «Από εξελικτική άποψη, ο σκοπός είναι να κάνει ένα ζευγάρι να πάρει κάποια απόσταση, έτσι ώστε κάθε άτομο να μπορεί να απολαμβάνει λίγη γαλήνη και ηρεμία», προσθέτει στη συνέχεια.

Μάλιστα, τονίζει ότι «η μελέτη μας έδειξε ότι το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό για τον άνθρωπο. Παρατηρείται μεταξύ πολλών ειδών πτηνών και θηλαστικών. Τα θηλυκά προτιμούν ένα πιο ζεστό περιβάλλον από τα αρσενικά και σε ορισμένες στιγμές αυτές οι προτιμήσεις προκαλούν διαχωρισμό μεταξύ των δύο φύλων». Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Global Ecology and Biogeography και αναφέρει επίσης ότι ο συγκεκριμένος διαχωρισμός μεταξύ αρσενικών και θηλυκών μειώνει τον ανταγωνισμό για τους πόρους στο περιβάλλον και κρατά μακριά τα αρσενικά που μπορεί να είναι επιθετικά και να θέτουν σε κίνδυνο τα μωρά.

woman in snow outfit
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις